Florin Iordache Şi ultimul COM. 9. Este vorba despre Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu Raport privind evaluarea cadrului UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor până în 2020 COM (2018) 785; PHCD 26/2019. Domnule preşedinte Angel Tîlvăr, vă rog.
Angel Tîlvăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Opinia asupra Comunicării Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu-Raport privind evaluarea cadrului Uniunii Europene pentru strategiile naţionale de integrare a romilor până în 2020. Am avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată în cadrul Comisiei pentru afaceri europene. Astfel, comisia noastră susţine măsurile propuse de Comisia Europeană, de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi restul populaţiei, în privinţa educaţiei, ocupării forţei de muncă, a stării de sănătate şi a accesului la locuinţe şi utilităţi publice. Subliniem necesitatea efectuării unor studii sociologice care să evalueze pe cât posibil, din punct de vedere cantitativ, amploarea şi persistenţa decalajelor dintre situaţia populaţiei rome şi restul populaţiei. Subliniem că eforturile referitoare la îmbunătăţirea accesului la educaţie a tinerilor romi ar trebui să includă toate modalităţile de desfăşurare a acesteia, în special în ceea ce priveşte învăţământul dual şi vocaţional şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, însoţite de măsuri care să vizeze susţinerea integrării sociale. Amintim relevanţa pentru toleranţă şi pentru coeziunea socială a cunoaşterii vieţii culturale şi subliniem faptul că diversitatea culturală reprezintă o valoare europeană. Considerăm că este necesară o coordonare intensificată pentru a se prelua la nivelul Uniunii Europene acele acţiuni şi responsabilităţi care întâmpină dificultăţi obiective la nivelul statelor membre, precum şi de a iniţia sau a întări instrumente şi structuri specifice integrării populaţiei rome şi înlăturării decalajelor existente. Domnule preşedinte, Comisia pentru afaceri europene s-a întrunit în şedinţa din 12 iunie 2019 şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezenta opinie, care să fie transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Vă mulţumesc foarte mult.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Intervenţii? Doamnă Gavrilă, vă rog. Grupul PSD.
Camelia Gavrilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Ca profesor şi specialist în educaţie nu pot să nu subliniez importanţa acestei comunicări şi acestui proiect de opinie şi să ieşim, aşa, din monotonia preluării ideilor europene, ca un fapt firesc, fără să le subliniem relevanţa şi importanţa lor. Integrarea romilor este o problemă complexă, care trebuie să se afle în faţa strategiilor şi politicilor publice la nivel guvernamental şi la nivel local - şi vorbim despre o abordare integrată a acestui aspect, şi de partea educaţională, şi de partea de sănătate, şi de partea de educaţie a adulţilor şi de inserţia pe piaţa muncii. Foarte multe proiecte europene derulate la nivel de educaţie au această componentă a găsirii unui public ţintă, legat de populaţia romă şi a derula activităţi specifice aici, tocmai pentru a evita abandonul. Multe dintre cauzele de abandon sunt legate şi de mentalitatea familiilor, deci a-şi dubla educaţia asupra elevilor şi cu o educaţie implicit asupra familiilor, o formă de educaţie parentală şi de cointeresare a acestora în demersul de integrare a copiilor romi şi de participare la şcoală. Sunt importante şi proiectele de tip "A doua şansă", în care şi completarea studiilor gimnaziale şi profesionale trebuie să fie susţinute şi de învăţarea unei meserii, după cum şi formele de discriminare pozitivă pe care le avem, cu locuri speciale pentru copiii romi şi la nivel liceal, şi la nivel profesional, şi la nivel universitar, sunt aspecte importante, dar importantă este şi mentalitatea populaţiei majoritare, depăşirea stereotipurilor, implicarea şi deschiderea spre toleranţă, aspecte care ţin de competenţe interculturale pe care trebuie să le avem cu toţii într-un context european. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii, dacă sunt? Nu sunt. Trecem la dezbaterea proiectului. La titlu, intervenţii? Nu. La preambul? Nu. La articolul unic? Nu. Rămâne la votul final.