Ion-Marcel Ciolacu Bună ziua! Doamnelor şi domnilor deputaţi, Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor, în cadrul sesiunii extraordinare, şi anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa 156 de deputaţi. Programul de lucru de astăzi: - ora 11,00 - dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi; - ora 12,00 - vot final. Intrăm în ordinea de zi. Pe ordinea de zi am avut 3 proiecte aprobate în şedinţa Biroului Permanent... (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Doriţi să luaţi cuvântul înainte? Luaţi cuvântul, domnule... Vă rog! Procedură, nu? OK!
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Rugămintea Grupului PNL este să facem un vot de control, pentru că luni, mulţi colegi au reclamat faptul că au introdus cartelele şi nu li s-a înregistrat votul. Rugămintea este să facem un vot de control. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Eu nu am vreo problemă să facem votul de control. Cred că votul de control era mai potrivit la votul final. Vreţi să facem şi acum... Facem un vot de control. Vot, vă rog. Funcţionează... cartelele? Liderii de grup să-şi ia fişele, vă rog! Da? Haideţi să scoatem fişele! Deci, proiectul ordinii de zi şi proiectul programului de lucru în perioada 26-28 august... La Propunerea legislativă de abrogare a Legii nr. 169/2017 nu am primit încă raportul. La Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 nu am primit raportul. Proiectul de Lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate - PL-x 219/2017 - lege organică. A fost adoptat de Senat, în condiţiile art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constituţia României, republicată. Avem raport; procedură de urgenţă. Comisia juridică propune respingerea. A fost distribuit pe 27 august. Intrăm pe proiectul de lege. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Procedură, din nou? Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În baza art. 38, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare poate include în ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative. Ieri, din păcate, în cadrul Comisiei juridice nu s-a putut da un vot pe un raport de adoptare sau de respingere, întrucât, din punctul nostru de vedere, membrii comisiei au nesocotit decizia plenului, luată luni, care includea acest punct privind recursul compensatoriu pe ordinea de zi. Practic, s-a invocat o amânare, ca urmare a faptului că mai există un proiect care ar fi similar cu cel dezbătut. Nici vorbă de aşa ceva! Proiectul spune cu totul şi cu totul altceva. Şi având în vedere că, din cauza indeciziei pe care noi, cei din Parlament, o avem privind acest subiect, vă reamintesc că, în 20 decembrie, când eram la acest microfon şi vă arătam imaginea acelei fete tâlhărite în scara unui bloc din Alba Iulia, erau 3.600 de deţinuţi care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu. Astăzi, stimaţi colegi, sunt 19.884, la sfârşitul lunii iulie! Printre cei care s-au eliberat, sunt foarte, foarte mulţi deţinuţi care au comis infracţiuni grave - şi aici vorbim despre omor, despre tâlhărie, despre viol, despre un act sexual cu un minor. În fiecare zi, 2 sau 3 deţinuţi care au comis crime sunt eliberaţi din penitenciare în baza recursului compensatoriu. Ultimul caz...
Ion-Marcel Ciolacu Încercaţi să fiţi mai exact, vă rog!
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Ultimul caz este cel al colegului dumneavoastră, domnul Bunea, condamnat la 3 ani şi 6 luni, ieşit din penitenciar după două luni, beneficiar a 98 de zile în baza recursului compensatoriu. Este momentul ca Parlamentul să ia o decizie. Este urgent să ne pronunţăm...
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc.
Florin-Claudiu Roman ... împotriva abrogării, pentru că, altfel, stimaţi colegi, nu cred că am vrea să...
Ion-Marcel Ciolacu Domnule Roman, vă rog să finalizaţi!
Florin-Claudiu Roman Termin, domnule preşedinte. Nu cred că am vrea ca unul dintre noi să avem pe conştiinţă o nouă dramă. Este momentul să spălăm ruşinea Parlamentului, abrogând astăzi Legea recursului compensatoriu. Vă mulţumesc. Prin urmare, vă rog, domnule preşedinte, să solicitaţi Comisiei juridice să se întrunească, să ia în dezbatere acest proiect, să ia o decizie şi să vină cu raportul la plen. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Domnule, haideţi să facem o recapitulare! Suntem în sesiune extraordinară. intrăm pe Regulamentul sesiunilor extraordinare. Comisia juridică s-a întrunit şi a rămas în dezbatere, în procedură de urgenţă, unul dintre punctele de pe ordinea de zi. Noi am avut trei puncte pe ordinea de zi, aprobate. Pentru unul dintre ele s-a întocmit raportul la Comisia juridică, iar două dintre ele au fost amânate, rămânând în procedură de urgenţă. Deci acesta înseamnă că săptămâna viitoare, cele două comisii... în speţă, Comisia juridică are pe ordinea de zi proiectul de lege şi nimeni nu-l va scoate de pe ordinea de zi. (Vociferări.) Repet, suntem în sesiune extraordinară. Eu înţeleg... jocul politic... n-am nicio problemă... dar, haideţi să încercăm să respectăm şi Regulamentul Camerei Deputaţilor. Doamnă Turcan, vă rog. Pe procedură... că puteţi lua cuvântul şi la dezbateri... Da, vă rog.
Raluca Turcan Voi interveni şi la dezbateri. Colegul meu, domnul deputat Roman...
Ion-Marcel Ciolacu Nu suntem la dezbateri, dacă nu vă supăraţi...
Raluca Turcan Am zis că voi interveni şi la dezbateri! Acum am intervenit pe procedură!
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog!
Raluca Turcan Nu fiţi nervos! Aşadar, colegul meu, domnul deputat Florin Roman, a făcut o solicitare pe procedură, pe care vă rugăm să o supuneţi votului, şi anume, să se întrunească Comisia juridică, iar astăzi, ţinând cont că Proiectul privind recursul compensatoriu şi, mai exact, anularea recursului compensatoriu, este pe ordinea de zi, Comisia juridică, până la ora 12,00, când vom avea votul final, să vină cu raportul. A doua propunere de procedură, pe care o voi face după ce supuneţi votului propunerea colegului meu, Florin Roman, este să luăm în dezbatere, astăzi, Proiectul privind anularea recursului compensatoriu, fără raport, de la Comisia juridică, ţinând cont că - şi vă dau un argument foarte solid, pe care sunt convinsă că puteţi să-l luaţi în considerare - ieri, premierul Dăncilă a anunţat că se impune o ordonanţă de urgenţă privind mărirea pedepselor pentru infracţiunile foarte grave. Dar recursul compensatoriu este în vigoare, ceea ce înseamnă că se măresc pedepsele, dar infractorii sunt eliberaţi în baza recursului compensatoriu. Aşadar, este un nonsens. Deci, noi vă rugăm foarte mult, ţinând cont că se anunţă o ordonanţă de urgenţă, Parlamentul să fie primul care decide şi creează un cadru legislativ în favoarea oamenilor cinstiţi, şi nu în favoarea infractorilor.
Ion-Marcel Ciolacu Deci, eu ştiam că am decis cu toţii să nu mai modificăm Legile justiţiei de pe o zi pe alta sau "noaptea, ca hoţii", ci printr-o dezbatere largă, cu ONG-urile... (Vociferări.) Dacă doriţi să luaţi cuvântul, cu mare plăcere! Şi am ţinut cont de aceste reguli. Vă spun votului întrunirea Comisiei juridice, da? (Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.) Pe procedură? Vă rog.
Stelian-Cristian Ion Pe procedură, s-a invocat de la prezidiul Camerei Deputaţilor Regulamentul şedinţelor extraordinare sau sesiunilor extraordinare ale Camerei Deputaţilor. Păi, nu există aşa ceva! Şi nu există niciun articol care să interzică o astfel de solicitare şi o astfel de procedură care este foarte simplă. Avem pe ordinea de zi, astăzi, 3 proiecte. S-a solicitat de către colegii noştri ca unul dintre proiecte, şi anume, cel care a generat necesitatea acestei sesiuni extraordinare, să fie retrimis comisiei, pentru a putea face micile modificări şi pentru a da raportul astăzi. Se poate da raportul astăzi, se poate discuta pe această Lege a recursului compensatoriu şi Legea recursului compensatoriu este cea care a generat urgenţa, nu graţierea, pentru că această Lege a graţierii nu era o urgenţă a Parlamentului şi înţelesesem, cel puţin din declaraţiile pe care le-aţi dat la un moment dat, că aţi renunţat la această graţiere. Dar, în baza Legii recursului compensatoriu, ies oameni... sunt eliberaţi infractori periculoşi, la un moment dat, în fiecare zi.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rugăm să finalizaţi!
Stelian-Cristian Ion Şi astăzi vor ieşi, şi mâine vor ieşi, vor ieşi şi săptămâna viitoare, şi, până ne decidem noi, vor mai ieşi câţiva criminali şi câţiva violatori. Or, exact aceasta este urgenţa! Dacă nu, de ce ne-am mai întâlnit în această săptămână, în sesiune de urgenţă? Repet, nu există niciun temei pentru a nu se întruni Comisia juridică şi a nu rezolva problema Legii recursului compensatoriu, astăzi.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult. Tocmai aţi întrerupt procedura de vot, de a se întruni Comisia juridică, dacă nu ştiaţi. Doamnă ministru al justiţiei, doriţi să interveniţi pe recursul compensatoriu, să explicaţi istoricul acestei legi, totuşi? Sau... nu ştiu... (Vociferări.) O să explicaţi în comisie. Vă mulţumesc mult. Supun votului întrunirea Comisiei juridice. Cine este pentru? Vot, vă rog. Domnule lider, vă rog frumos, faceţi propunerea.
Alfred - Robert Simonis Ca să avem procedura îndeplinită, am să fac o propunere în acelaşi sens. Să se întrunească Comisia juridică, să lucreze în paralel cu plenul şi să aibă un timp de... 20 de minute? De dezbateri. 30 de minute. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Supun votului propunerea liderului Grupului PSD. Vot, vă rog. În unanimitate, 156 de voturi, Comisia juridică... Totuşi, până se întruneşte, hotărâţi-vă! Suspendăm lucrările plenului? (Vociferări.) Fiindcă nu mai are cine să citească raportul de la Comisia juridică. A, citeşte... OK. Intrăm pe ordinea de zi. Totuşi, să mergem...