3 iulie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală (PL-x 329/2019). ( rămas pentru votul final )

Ion-Marcel Ciolacu Şi ultimul. La ora 12,00, liderul de grup, să propunem prelungirea, să terminăm. 6. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală; PL-x 329/2019; caracter organic; procedură de urgenţă. Avem 229 de amendamente admise şi 14 amendamente respinse. Dacă din partea iniţiatorilor sunt intervenţii? Nu. Reprezentatul comisiei sesizate în fond. Domnul Benga, din partea iniţiatorilor. Da, vă rog.

Tudor - Vlad Benga Bună ziua, dragi colegi. După cum ştiţi, s-a muncit semnificativ în comisia specială înfiinţată acum vreo două săptămâni pe proiectul acesta de lege şi eu cred că în forma în care a fost adoptat şi a ajuns până aici este un proiect de lege care, fără să fie perfect, are potenţialul de a îmbunătăţi semnificativ accesul la vot în diaspora. Am apreciat personal faptul că pentru prima dată, la un anume nivel, în experienţa mea de parlamentar, s-a putut lucra cât se poate de constructiv şi sunt o serie importantă de măsuri care cred că vor face o diferenţă semnificativă dacă vor fi aplicate. Cele mai importante dintre ele ţin de faptul că se va extinde perioada de vot, se va extinde posibilitatea de a vota prin corespondenţă, există o obligativitate, mă rog, s-a regularizat şi o formă de extindere a votului după ora 21,00, sunt câştiguri importante. Însă - şi acesta va fi unul dintre subiectele principale de dezbatere, în momentul în care intrăm pe dezbatere generală - partea cea mai semnificativă ţine de îmbunătăţirea la fluxurile de vot. Şi acolo încă avem discuţii şi e foarte, foarte important să înţelegem că fără o simplificare reală la nivel de flux de vot tot restul îmbunătăţirilor, de fapt nu vor avea efectul necesar, astfel încât să permitem oamenilor să-şi poată exprima votul. Şi dincolo de asta vreau să vă spun un lucru. Există o particularitate specială a diasporei româneşti în cadrul Uniunii Europene pe care nu o are nicio altă diasporă. Aceste 4-5 milioane de oameni, sau 3, sau câţi or fi care sunt plecaţi, în număr procentual reprezintă de departe cea mai mare proporţie de persoane active plecate din orice stat al Uniunii Europene şi chestia asta creează nişte circumstanţe absolut speciale. Există state ale Uniunii Europene care au diaspore istorice mai mari decât ale noastre, fie ea Italia, fie Irlanda, deci există state de genul ăsta, însă contextul actual, cu 4-5 milioane de români plecaţi, români care încă sunt conectaţi în multiple forme la ţara asta, necesită măsuri speciale şi în momentul în care o să ajungem la discuţia pe fond o să vreau să intrăm în ele, pentru că dacă nu fluidizăm procesul de vot... Dacă vă uitaţi... (Vociferări.) Intrăm, intrăm pe fond! Dar ceea ce încerc să vă spun de acum este că este vital să le gestionăm pe toate dacă realmente ne dorim să facem acea schimbare şi ar fi păcat, pentru că oameni din toate grupurile parlamentare au muncit foarte, foarte mult ca să ajungem în punctul ăsta. Mulţumesc frumos de tot.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. E o solicitare, doamnă Intotero. Suntem la iniţiatori. Sunteţi iniţiatoarea legii?

Natalia-Elena Intotero Da.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog. Dacă sunteţi iniţiatoare eu am... Vă rog.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Distinse doamne, Distinşi domni parlamentari, Astăzi vom vota noul Cod electoral, o lege foarte importantă pentru românii de pretutindeni, prin intermediul căreia România va demara o serie de proceduri, mai mult acces pentru cetăţenii români de pretutindeni care pot să voteze. Vreau să salut implicarea tuturor grupurilor parlamentare. A fost o perioadă de timp relativ scurtă, s-a muncit foarte mult, am văzut pentru prima dată consens pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni. Procedurile prin care românii de pretutindeni vor avea acces la vot s-au amintit adineauri. Vă mulţumesc încă o dată şi succes tuturor!

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc pentru încurajări. Dintre iniţiatori mai intervine cineva? Dacă nu, domnul preşedinte Halici. Vă rog.

Nicuşor Halici Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală; PL-x 329/2019. Legea face parte din categoria legilor organice. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă. În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală , cu amendamente admise şi respinse, cuprinse în Anexele 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul raport.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc, domnule preşedinte.