3 iulie 2019 – Discuţii procedurale în legătură cu ordinea de zi.

Ion-Marcel Ciolacu Văd că este pe procedură cerut, de la USR. Vă deranjează dacă vine un reprezentant de la Ministerul Mediului să ne explice de ce? Eu am avut doar o discuţie telefonică cu doamna ministru. Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Foarte scurt. Este vorba despre o chestiune de ordin personal pe care vreau să o expun în faţa dumneavoastră, la începutul şedinţei. Sunt printre redactorii şi iniţiatorii acelui text, "Fără penali în funcţii publice!", alături de colegul, Silviu Dehelean şi de alţi colegi din USR. Am lucrat foarte mult la acest proiect. Textul iniţiativei "Fără penali în funcţii publice!" a trecut - în această variantă, a iniţiativei cetăţeneşti - a trecut de filtrul Curţii Constituţionale, după cum bine ştiţi. Am observat că dumneavoastră, colegii din PSD, aţi depus un proiect asemănător, dar aţi adăugat ceva în plus acolo. Adică acea funcţie copy-paste nu a funcţionat corespunzător. Aţi adăugat numirea, alegerea în organele autorităţilor publice centrale. Or, după cum ar trebui să ştim cu toţii, în aceste organe publice centrale - mă refer...

Ion-Marcel Ciolacu Este proiectul pe ordinea de zi şi nu ştiu eu?

Stelian-Cristian Ion Nu. Nu, domnule preşedinte, e o chestiune de principiu.

Ion-Marcel Ciolacu A, vorbim despre viitor.

Stelian-Cristian Ion Am lucrat foarte mult...

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles.

Stelian-Cristian Ion Am lucrat foarte mult... Păi, nu, am spus foarte clar şi am indicat temeiul în baza căruia am cerut cuvântul - o chestiune de ordin personal. Eu, alături de ceilalţi colegi, am lucrat la acest text şi a fost preluat. (Vociferări.) Păi, nu... Ba da, este fix de ordin personal. Pentru că ne-a fost preluată munca şi s-a adăugat un cuvânt care la Curtea Constituţională va invalida acel proiect de revizuire a Constituţiei - "Fără penali în funcţii publice!". Eu nu ştiu dacă aţi făcut-o intenţionat sau aţi făcut-o dintr-o eroare, pentru că, repet, în funcţiile autorităţilor publice centrale aceşti conducători nu sunt aleşi, ei sunt numiţi. Deci nu puteţi introduce acest... Eu cred că este o încercare de sabotare a iniţiativei "Fără penali în funcţii publice!" sau este o gravă eroare. Asta am vrut să vă comunic. Şi vă rog să ţineţi cont de lucrul acesta. Iar iniţiativa "Fără penali în funcţii publice!", dacă am căzut de acord cu toţii, toate partidele, că ar trebui să o promovăm, haideţi să o facem la modul corect şi onest. Să mergem pe varianta care a trecut deja de filtrul Curţii Constituţionale, să nu mai venim cu adăugiri şi cu tot felul de variante care nu fac decât să saboteze acest proiect. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Dacă îmi permiteţi şi mie să iau cuvântul? (Coboară la tribună.) Dreptul la iniţiativă îl are oricare dintre noi. Nu avem niciun drept să intervenim şi să spunem, domnule, numai noi avem dreptul sau exclusivitate pe un proiect de lege, dumneavoastră nu aveţi voie să veniţi cu nimic! Acum, iniţiativa la care aţi făcut referire este de modificare a Constituţiei. După cum bine ştiţi şi dumneavoastră, ştiu şi eu, ele o să intre în Biroul permanent, vor fi repartizate în primul rând la Consiliul Legislativ şi îşi va spune punctul de vedere Consiliul Legislativ, iar pe urmă, conform Constituţiei, în 10 zile ajung la Curte. Mă bucur că a fost atât iniţiativa PSD-ALDE, cât şi iniţiativa dumneavoastră, au fost depuse să prindem şi ultimul Birou permanent, şi să declanşăm această procedură. Cu alte cuvinte, nimeni nu îngrădeşte alt proiect. Pentru că în această lună - şi repet, există în Constituţie, în 10 zile, după ce ne vine răspunsul de la Consiliul Legislativ, va merge la CCR. Deci nu avem nicio problemă. Că proiectul dumneavoastră nu intră astăzi, nici acest proiect nu intră astăzi, nu facem referire la sesiunea extraordinară, ceea ce înseamnă că până pe 1 septembrie avem toate răspunsurile. Nu pot să nu mai depun un proiect legislativ deoarece dumneavoastră deja aveţi răspuns de la CCR. Dacă invocăm CCR numai când ne convine, nu e nicio problemă. Să ştiţi că multe legi pe care dumneavoastră le contestaţi au răspunsul de la CCR. Dar le contestaţi în continuare. Lăsaţi-ne dreptul de a avea iniţiative şi de a fi egali cu toată lumea. Şi noi, şi dumneavoastră. (Aplauze. Revine la prezidiu.) Dacă nu vă deranjează, aş vrea punctul de vedere al Ministerului Mediului. De ce s-a insistat cu cele două proiecte?