3 iulie 2019 – Aprobarea unor modificări ale ordinii de zi.

Ion-Marcel Ciolacu Am o rugăminte, liderii de grup, dacă puteţi veni. (Consultări.) Doamnelor şi domnilor deputaţi, Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor, din cadrul sesiunii extraordinare, şi anunţ că, din totalul de 329 de deputaţi, până în acest moment, şi-au înregistrat prezenţa 165 de deputaţi. Programul de lucru pentru astăzi: 10,00-12,00 - dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi; ora 12,00 - vot final; 13,45 - şedinţa Birourilor permanente reunite; şi ora 14,00 - avem din nou şedinţă comună. Trecem la dezbaterea iniţiativelor legislative înscrise. Dacă liderii de grup au, pentru ordinea de zi, propuneri? Eu am aici prima, cu statutul cadrelor militare. Propuneţi dumneavoastră ordinea de zi. Vă rog.

Ion-Marcel Ciolacu Pe 4?

Ion-Marcel Ciolacu Iar 4 devine 5.

Ion-Marcel Ciolacu Deci, din momentul acesta, când propuneţi, facem prin cădere. Este o solicitare de la Ministerul Mediului. Altfel, intrăm în infringement pe perioada verii, dacă nu le băgăm. (Doamna deputat Cristina-Mădălina Prună solicită să ia cuvântul.) Da? Vot, vă rog. Tot pe aceeaşi...? Da, cu 90 de voturi pentru, 36 de voturi contra, 6 abţineri, am votat. Doriţi pe acest...? Da. Da, doamna Prună.

Cristina-Mădălina Prună Domnule preşedinte, Aceste două PL-x-uri nu prea au ce căuta pe ordinea de zi, astăzi. Cel puţin, la comisie, ieri, ne-au fost date cu 10 minute înainte, pentru a le studia. Este vorba de o lege care a fost declarată neconstituţională, un O.U.G. care a fost votat aici, în Parlament, şi apoi atacat la CCR şi a fost declarat neconstituţional. Şi acum Ministerul Mediului vine şi sparge acest O.U.G. în două legi, şi ni se supune atenţiei, aşa, de pe o zi pe alta, la comisii, şi acum în plen. Să ştiţi că faceţi o enormă eroare dacă votaţi aceste legi. Colegi de-ai dumneavoastră, inclusiv, nu le susţin. Şi cred că ar trebui să ne dăm timp, măcar până la toamnă, să vedem dacă poate fi armonizat ceva în aceste legi, şi apoi să le aducem din nou la plen. Deci, poate ar trebui o consultare a liderilor de grup şi să putem să întoarcem aceste legi. (Vociferări.) Una dintre ele s-a votat, şi a mai rămas încă una. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu mulţumesc. În momentul acesta n-am ce face. Este pe ordinea de zi, e adoptată. Dacă e cineva de la Ministerul Mediului? Sunteţi dumneavoastră, da. Haideţi, propunem şi a doua, şi pe urmă...

Ion-Marcel Ciolacu Vot, vă rog. Cu 121 de voturi pentru, 25 de voturi contra, adoptată. Da?

Ion-Marcel Ciolacu Da.

Ion-Marcel Ciolacu Vot, vă rog. 142 de voturi pentru, un vot contra, două abţineri.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, dacă este cineva de la Ministerul Mediului?

Ion-Marcel Ciolacu Da. Mulţumesc mult.

Ion-Marcel Ciolacu Mai aveţi ceva de adăugat?

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Cupşa Ioan, vă rog.

Ioan Cupşa Mulţumesc, domnule preşedinte. Profit de ocazie să o întreb pe doamna preşedinte dacă există resursă bugetară pentru ca 264 de situri de arii protejate să fie, în viitor, de îndată ce această lege intră în vigoare, să fie administrate de Autoritatea Naţională? Şi să ne răspundă în concret. Deci, încă o dată, dacă există asigurată resursa bugetară pentru ca, urmare imediată a aplicării acestei legi, de îndată ce va fi publicată şi vor trece cele 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial, schimbând 264 de custozi care, în prezent, sunt organizaţii neguvernamentale, aceste arii protejate trecând în administrarea Autorităţii Naţionale, să ne spună dacă există resursa bugetară asigurată în prezent? Dacă nu, să ne spună de ce şi ce vor face, în lipsa acestei resurse bugetare, cu cele 264 de arii protejate despre care vorbeam?

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Zainea.

Cornel Zainea Mulţumesc, domnule preşedinte. Trebuie să spunem adevărul. Înainte să se dea această ordonanţă de urgenţă, practic, nu era nicio problemă. Problemele au fost generate de această ordonanţă de urgenţă, dată anul trecut. Am atacat la Curtea Constituţională, am câştigat, am dovedit că legea este profund neconstituţională. Rezolvarea problemei ar fi să revenim la punctul 0, punctul de dinainte de această ordonanţă. Prin faptul că transformăm ordonanţa într-o iniţiativă legislativă pe care o trecem în grabă prin Parlament, practic, nu rezolvăm deloc problema. Şi veţi vedea că, dacă vom ataca din nou la CCR, vom câştiga din nou.

Ion-Marcel Ciolacu Este dreptul dumneavoastră. Ministerul Mediului. Doriţi să daţi răspuns domnului deputat? Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu mulţumesc. Propun să intrăm pe ordinea de zi. Şi, când ajungem, reluăm dezbaterile pe aceste două propuneri foarte disputate.