26 iunie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.25 alin.(4) lit. i) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal (PL-x 395/2017). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 12, Proiectul de Lege pentru modificarea art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal; PL-x 395/2017; avem 3 amendamente admise. Avem iniţiatori care doresc să susţină? Nu. Din partea comisiei sesizate în fond, Comisia pentru buget, prezentarea raportului, vă rog.

Sorin Lazăr Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Proiectul de lege supus dezbaterii reglementează ca cei care efectuează sponsorizări sau acte de mecenat, precum şi cei care acordă burse private să scadă din impozitul pe profit datorat suma aferentă cotei de 0,75% din cifra de afaceri. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrările comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege pentru modificarea art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu amendamentul admis prezentat în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Claudiu Năsui, vă rog.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Stimaţi colegi, Cred că pot să vin la această tribună şi să vă spun că acest proiect de lege este chiar unul foarte bun. Şi aş vrea să vă spun ce face acest proiect de lege. Practic, acum, companiile care vor să sponsorizeze ONG-uri pot să o facă, în limita a 0,5% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit. Proiectul acesta de lege iniţial voia să mute la 1% deductibilitatea, ministerul nu a fost neapărat de acord, am zis 0,75%. Deci este totuşi un plus. Practic, bani care se duc în taxe şi impozite pot fi direcţionaţi mai bine de către agenţi privaţi care fac acei bani, către ONG-uri de utilitate publică sau altele şi să ajute diverse activităţi. Aş vrea să mulţumesc domnului Matei Călin, care a propus împreună cu mine acest amendament şi l-a susţinut în comisie, şi Grupului... inclusiv Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, şi tuturor grupurilor parlamentare care l-au susţinut. Este în sfârşit o lege bună. Dacă mai avem legi de genul acesta poate creşte mai mult credibilitatea Parlamentului, în acele sondaje în care, din păcate, suntem codaşi. Dar, în sfârşit, putem spune că am scos o lege bună pentru România. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 3 sunt obiecţii, comentarii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul merge la votul final.