3 iunie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (PL-x 729/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Se găseşte la poziţia 8; PL-x 729/2018. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Raport comun, Comisia pentru transporturi, Comisia pentru industrii, Comisia juridică şi Comisia pentru apărare. Domnule Iancu, prezentaţi raportul comun.

Iulian Iancu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este un raport comun al celor patru comisii, aşa cum aţi menţionat. Împreună cu comisiile respective, am luat la cunoştinţă faptul că proiectul a fost adoptat de Senat, că are aviz favorabil. În esenţă, proiectul se adresează modificării Ordonanţei nr. 195/2002, în sensul stabilirii regulilor privind reducerea, la cererea titularului permisului de conducere, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. În urma dezbaterilor, membrii celor patru comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei adoptarea proiectului de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc. La dezbateri generale, dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Avem 7 amendamente... Domnul Drulă, vă rog. Doriţi? Acum v-aţi manifestat... dorinţa. Vă rog.

Cătălin Drulă Eu voiam doar să vă semnalez un amendament de tehnică legislativă. La raport, la punctul 4 marginal se spune: "dacă depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h". Nu are sens - pe româneşte sau juridic. Cred că trebuie să fie "...este mai mică de 70 km/h". Că e vorba de depăşire. Deci asta se poate face şi în plen.

Florin Iordache Domnule Iancu, eu văd aici... La care alineat? De la 4 marginal...

Cătălin Drulă Da. La 4 marginal, alin. (3) lit. a).

Florin Iordache Păi, da, dar vedeţi că în raport spune: "... este condus cu 50-70...".

Cătălin Drulă Pe coloana 3, că acolo e textul final.

Florin Iordache Da, da, da. Întreb comisia. Domnule Iancu, vă rog.

Iulian Iancu E corect.

Cătălin Drulă Deci perioada de suspendare se reduce dacă depăşirea este cu 70 km/h. Asta nu prea e pe româneşte. Este de până la 70, este mai mică de 70. Mă rog, eu vă las aşa. Am sesizat, poate puteţi corecta în plen, măcar.

Florin Iordache Până la 70.

Iulian Iancu Stimaţi colegi, noi vorbim de suspendare. De suspendare, stimaţi colegi. Este o sancţiune. Când anume suspenzi? Când ai o depăşire cu 70 km. Atunci ţi l-a suspendat. Dacă e până la 70, ţi-l suspendă şi cu o depăşire de 2 km. Şi cu 1 km.

Florin Iordache Deci... logica comisiei... Domnule Drulă, logica comisiei mi se pare normală. Dacă pe sectorul de drum se depăşeşte cu 70 km/h faţă de viteza care este permisă pe acel sector de drum, se suspendă permisul. Deci aceasta e logica.

Cătălin Drulă Deci sunt două ipostaze. Una este dacă se depăşeşte până la 70 km/h, viteza. Că e vorba de o reducere de perioadă de suspendare. Şi la punctul b) este dacă este peste 70 km/h. Asta, prima, până la 70 km/h, e scrisă greşit gramatical. Asta este ideea. Eu nu mai insist, dar o să... poate...

Florin Iordache Da. Comisia a insistat să rămână aşa. Bun. Mergem mai departe. Observaţii? Nu sunt. Rămâne la votul final. Are caracter ordinar.