3 iunie 2019 – Intervenţii pe procedură.

Florin Iordache Sunt câteva intervenţii pe procedură, apoi vă fac eu o informare cu privire la ordinea de zi. Punctele 1 şi 2 vor fi discutate miercuri, la şedinţa de vot final. Procedură, domnul Ştirbu de la PNL. Şi apoi domnul Bacalbaşa? Doriţi să interveniţi? Sunt... Bun. Domnul Ştirbu şi, apoi, domnul Popescu.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Sincer, îl aşteptam pe domnul preşedinte Ciolacu, astăzi. Doream să-i adresez o întrebare, de la microfonul acestei tribune. Dar se pare că odată cu funcţia vin şi obiceiurile proaste. Domnule preşedinte de şedinţă, Acum 4 luni de zile, Parlamentul... Camera Deputaţilor, pe care astăzi dumneavoastră o conduceţi, a luat o decizie - Decizia nr. 3/2019, şi anume aceea de a înfiinţa o comisie de anchetă pentru Televiziunea publică. Suntem la 4 luni de zile de când a luat fiinţă această comisie de anchetă. Nu aş fi vrut să deschid aici subiectul, dar vă informez că am făcut... am uzat de toate căile procedurale, am făcut o adresă către Biroul permanent, o adresă către preşedintele Camerei, am interpelat pe preşedintele acestei comisii de anchetă, care este liderul de grup al colegilor de la Partidul Social Democrat. Nimeni nu a reuşit să-mi dea până în acest moment un răspuns dacă această comisie de anchetă poate să îşi înceapă activitatea. Vă informez, domnule preşedinte de şedinţă, că de când a luat fiinţă, de când am dat această hotărâre în plenul Parlamentului, pentru constituirea acestei comisii de anchetă, până astăzi, la Televiziunea publică s-au întâmplat lucruri care frizează penalul, lucruri care ar trebui să facă obiectul acestei comisii de anchetă. Am apelat la această cale, rugându-vă şi pe dumneavoastră, în faţa colegilor, în plenul Camerei Deputaţilor, să-mi răspundeţi, procedural, la această solicitare. Şi poate ne informaţi şi pe noi, când îşi intră în atribuţii această comisie de anchetă? Vă mulţumesc tare mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Răspunsul îl puteţi primi în Biroul permanent. S-a constituit o comisie permanentă. În acea comisie permanentă, programul de lucru şi modul în care îşi desfăşoară... puteţi discuta.

Gigel-Sorinel Ştirbu 4 luni...

Florin Iordache Da. Domnul Popescu Pavel, tot pe procedură, da? Vă rog.

Pavel Popescu Stimaţi colegi, În calitate de deputat de Timiş, reprezentând acest judeţ, mă consider pur şi simplu siderat de faptul că astăzi doamna ministru Carmen Dan încă mai este în funcţia de ministru de interne în România. Lăsând la o parte toate evenimentele majore negative, influenţate şi orchestrate de această doamnă, ceea ce s-a întâmplat la Timişoara este un motiv extrem, extrem de serios ca această doamnă să plece din funcţie astăzi. Nu ştiu dacă mai există respect în România. Nu ştiu dacă mai există onoare. Cel puţin, din partea acestui Guvern, din partea membrilor acestui Guvern, pe care i-aţi pus în funcţie, nu a existat niciodată. Doamna Carmen Dan trebuie să-şi dea demisia.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Pavel Popescu Domnule vicepreşedinte, Vă spun aici. Nu uitaţi ce se întâmpla în urmă cu câteva săptămâni aici! Nu uitaţi ce aţi făcut dumneavoastră! Şi să nu credeţi că dacă astăzi v-aţi aliniat în spatele doamnei Dăncilă, care reformează PSD...

Florin Iordache Vă rog, declaraţii...

Pavel Popescu ... sunteţi alţii! Vă rog frumos...

Florin Iordache Vă rog, procedură. Domnule coleg...

Pavel Popescu Nu uitaţi...

Florin Iordache Vă mulţumesc mult.

Pavel Popescu Dacă mai are curajul cineva, astăzi, din grupul dumneavoastră parlamentar, să-şi deschidă pieptul victorios aici... (Vociferări.)

Florin Iordache Vă mulţumesc mult.

Pavel Popescu ... după ceea ce-aţi făcut în aceşti 2 ani şi jumătate, înseamnă că nu aveţi ce căuta... (Vociferări.) ... în acest Parlament. (Vociferări.) Asta este politică. Da, este politică, dar nu pe vieţile oamenilor.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc mult.

Pavel Popescu Nu cu ceea ce aţi făcut, prin acest Guvern, cu cetăţenii României.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Pavel Popescu Şi să nu uitaţi, domnule Iordache...

Florin Iordache Da, da, da. Vă mulţumesc. V-am dat cuvântul...

Pavel Popescu ... ce aţi făcut.

Florin Iordache ... regulamentar. Mai departe, domnul Movilă Petru. Vă rog. Vă rog, invocaţi - declaraţii politice, miercuri dimineaţa, la 8,30 - chestiuni de procedură. Vă rog, domnule Movilă.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, 30 de secunde. Vreau să vă anunţ public protestul meu pentru modul în care Ministerul Transporturilor a înţeles ca din nou să ciuntească o instituţie din Iaşi. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere Iaşi - Moldova este împărţită. Sunt scoase judeţe de acolo şi formată o altă regională, pe criterii politice, la Focşani. Este inadmisibil. Nici măcar judeţele care erau în Regiunea de Nord-Est, arondate acestei regionale de drumuri, nu mai sunt acolo. Şi este ruşinos pentru faptul că liderii PSD de la Iaşi nu numai că nu susţin Iaşiul, dar este a treia instituţie de care Iaşiul este văduvit. Inspectoratul de Stat în Construcţii a plecat la Bacău, Regionala de Poştă a plecat în alte judeţe. Şi, ca parlamentar, nu pot decât să protestez pentru modul în care se fac aceste trocuri politice pe instituţiile statului.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnul Andronache. Procedură, vă rog, domnule coleg.