14 mai 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.8 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2017 privind asistenţa medicală comunitară (PL-x 362/2018). (rămas pentru votul final)

Carmen-Ileana Mihălcescu 6. Proiectul de Lege pentru completarea art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară; PL-x 362/2018; are caracter ordinar şi 9 amendamente admise. Domnul preşedinte Florin Buicu, prezentarea raportului comun. Vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. La întocmirea prezentului raport comun, Comisia pentru sănătate şi Comisia pentru administraţie au avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Comisiei juridice, Comisiei pentru muncă, Comisiei pentru egalitatea de şanse şi Comisiei pentru drepturile omului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2017, în scopul introducerii în categoria profesională a persoanelor ce pot acorda asistenţă medicală comunitară şi a medicilor de medicină de familie, în localităţile din Munţii Apuseni şi în cele din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării." Membrii comisiilor au dezbătut proiectul în şedinţe separate. În urma dezbaterilor, vă propunem adoptarea cu amendamentele admise. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Dezbateri generale? Domnul Simion, vă rog.

Lucian-Eduard Simion Iniţiativa legislativă propune să completeze Ordonanţa de urgenţă privind asistenţa medicală comunitară, în scopul de a introduce în categoria profesională a persoanelor care pot acorda asistenţă medicală comunitară, a medicilor. Această modificare ar avea un impact pozitiv mai ales în zonele izolate şi defavorizate, aşa cum sunt cele din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", Munţii Apuseni, dar şi alte localităţi care sunt declarate defavorizate sau izolate, cu risc de sărăcie crescut şi unde atragerea medicilor de familie se realizează cu mare dificultate. Este deosebit de necesară funcţionarea cabinetelor medicale individuale în aceste localităţi din Delta Dunării şi Munţii Apuseni, care, mai ales în sezonul rece, au un grad ridicat de izolare, iar locuitorii acestora nu au posibilitatea să se deplaseze în alte localităţi pentru a obţine servicii medicale în asistenţă medicală primară. Atragerea unor cadre calificate - medici specialişti - se poate face prin creşterea paletei serviciilor de asistenţă medicală în compartimentele de asistenţă medicală comunitară sau în centrele comunitare integrate, prin includerea în categoriile profesionale stabilite a acestor medici. Medicii comunitari ar avea raporturi contractuale direct cu primăriile şi ar fi finanţaţi din bugetul local, prin decontări de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene. Astfel, în compartimentele de asistenţă medicală comunitară sau în centrele comunitare integrate din aceste localităţi izolate, medicii ar putea opta pentru a asigura servicii, potrivit competenţelor lor, ca medic comunitar, în condiţiile în care se poate realiza capitaţia minimă, sau de medic de familie, când acest lucru este realizabil, motivat de densitatea populaţiei din aceste zone izolate. Astfel, în Delta Dunării, din totalul de 18 localităţi rurale, în acest moment, doar un număr de 3 localităţi au un cabinet de medicină de familie funcţional, care, de pe o parte, arată insuficienţa măsurilor de stimulare adoptate, raportate la condiţiile de izolare din Delta Dunării, iar pe de altă parte motivează modificările pe care noi dorim, în acest moment, să le facem prin această iniţiativă legislativă. Stimaţi colegi, vă rog să votaţi această lege, pentru că votaţi pentru asigurarea condiţiilor minime de asistenţă sanitară pentru o populaţie greu încercată şi izolată. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Florin Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Grupul PNL va vota "pentru", la acest proiect de lege. E un proiect de lege în care s-a lucrat în echipă. Au fost admise şi amendamente ale opoziţiei. Dacă în faza iniţială vorbeam doar de zona Deltei Dunării, am inclus aici şi amendamentul pentru zona Munţilor Apuseni. Şi, practic, solicităm primăriilor să pună la dispoziţie spaţii adecvate pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea în aceste zone izolate - fie că vorbim de Delta Dunării, fie că vorbim de Munţii Apuseni. Şi, prin urmare, vom da un vot pentru. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dezbaterea pe articole. Marginal 1. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 2. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 3. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 4. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 5. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 6. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 7. Observaţii? Nu. Adoptat. Marginal 8. Observaţii? Nu. Adoptat. Şi marginal 9. Observaţii, dacă sunt? Nu. Adoptat. Proiectul de lege merge la votul final.