7 mai 2019 – Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (Pl-x 209/2019). ( retrimisă comisiilor )

Ciprian-Constantin Şerban Proiectul 13. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; Pl-x 209/2019 - retrimitere la comisii pentru corelări legislative.

Florin Iordache Comisia...

Ciprian-Constantin Şerban Termen - o săptămână.

Florin Iordache Cât? Două săptămâni?

Ciprian-Constantin Şerban Una.

Florin Iordache Comisia pentru administraţie, Comisia pentru industrii şi Comisia juridică, da?

Ciprian-Constantin Şerban Da.

Florin Iordache Să înceapă votul. Poziţia 13, vă rog să votaţi. 114 voturi pentru, doi colegi nu şi-au exprimat votul. Adoptat. Mai departe. PSD... nu mai aveţi. Domnul Bulai, vă rog. Tot procedură, da? Vă rog.

Iulian Bulai Hristos a înviat! Domnule preşedinte, Stimaţi lideri de grup, Săptămâna trecută a fost Ziua internaţională a libertăţii de expresie. Aseară a fost Gala pentru libertatea de expresie, în Bucureşti, organizată de ActiveWatch. Acum două luni am votat în Parlament Comisia de anchetă pentru TVR. Domnule preşedinte, când dăm drumul la această comisie de anchetă? Doamna Doina Gradea a dat în judecată Comisia de etică a TVR. Este un mare haos acolo. Pe această cale, vă amintesc că am votat împreună această comisie de anchetă şi aştept un răspuns din partea Biroului permanent, de începere a acestei comisii de anchetă parlamentară. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnule coleg, răspunsul îl puteţi primi în cadrul comisiei. Fiecare grup parlamentar şi-a desemnat un număr de colegi. Şi în Biroul permanent, cel mult, putem aveam o discuţie, dacă liderul grupului dumneavoastră, la discuţia în Comitetul liderilor... Mai mult, în Biroul permanent noi am aprobat. Aveţi o componenţă şi o ordine de zi. Mai departe...

Iulian Bulai Atunci, mă adresez preşedintelui ales al acestei comisii...

Florin Iordache Bun.

Iulian Bulai ... domnului lider de grup de la PSD. Haideţi să dăm drumul la această comisie! Ce mai aşteptăm?

Florin Iordache Bun. Deci colegii... excede plenului. Colegii din Comisia specială... Vă mulţumesc, domnule coleg.

Iulian Bulai Deci o să convocaţi Comisia...

Florin Iordache Domnule coleg, vă mulţumesc. Domnule Bulai, mulţumesc. Discutaţi instituţional cu colegii membri ai comisiei înfiinţate. Vă rog, doamna Prună.

Cristina-Mădălina Prună Mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Tot pe procedură. Aş dori să supuneţi votului plenului introducerea pe ordinea de zi a Pl-x 166/2018 - proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale. Vă cer lucrul acesta de la începutul lunii februarie, de când am început această sesiune. Să discutăm, să introducem pe ordinea de zi, să dezbatem, aici, în plenul Parlamentului, acest proiect. Ştiţi foarte bine că avem un sistem bolnav, aş spune, de pensii, în care toată lumea contribuie la fel, dar unii primesc mai mult. Unii, mai cu moţ. Cea mai mare pensie specială este de peste 54.000 de lei pe lună, în condiţiile în care avem pensionari în ţara aceasta care trebuie să trăiască lunar cu 600 de lei. Cum explicaţi dumneavoastră, dacă sunteţi atât de buni, sunteţi atât de mărinimoşi, cum explicaţi dumneavoastră aceste diferenţe enorme de pensii şi faptul că nu vreţi să introduceţi pe ordinea de zi acest proiect, să-l putem dezbate? Îl ţineţi la sertar de mai bine de un an de zile. De fiecare dată când vă cer acest lucru, în Biroul permanent, vă opuneţi cu obstinaţie. Şi, atunci, de ce nu vreţi să vedem şi noi, cu toţii, cum vă poziţionaţi dumneavoastră faţă de acest proiect de lege? De ce să-l ţineţi blocat la sertar? Am putea să-l introducem pe ordinea de zi. Şi, dacă nu doriţi să renunţaţi la sistemul acesta, puteţi să votaţi împotrivă. Dar haideţi să-l dezbatem aici, în plenul Parlamentului!

Florin Iordache Sunt întru totul... Vă mulţumesc. Vă mulţumesc.

Cristina-Mădălina Prună Îl supuneţi votului?

Florin Iordache Nu, doamnă.

Cristina-Mădălina Prună De ce, domnule preşedinte?

Florin Iordache V-am ascultat. Vă răspund. Vă mulţumesc. Treceţi în bancă şi vă răspund.

Cristina-Mădălina Prună Da, dar am făcut o solicitare.

Florin Iordache Bun. Doamnă, solicitările trebuie făcute regulamentar. Solicitarea dumneavoastră, atât timp cât nu avem un raport şi când toate grupurile parlamentare... repet, liderii de grup... suntem în procedura în care ordinea de zi a plenului a fost adoptată - cred că cunoaşteţi, regulamentar - de Comitetul liderilor. La Comitetul liderilor, dumneavoastră puteţi solicita introducerea, chiar şi fără raport, aşa cum solicitaţi dumneavoastră acum. Din păcate, Comitetul liderilor nu v-a aprobat această solicitare, şi în aceste condiţii nu am ce să introduc pe ordinea de zi. Mergeţi, în continuare, la Comitetul liderilor, convingeţi Comitetul liderilor să fie de acord cu introducerea, chiar şi fără raport, şi atunci putem sta de vorbă. Vă mulţumesc.

Cristina-Mădălina Prună Domnule preşedinte, Dumneavoastră...

Florin Iordache Vă rog. Vă rog, doamnă. Eu...

Cristina-Mădălina Prună Domnule preşedinte, Dumneavoastră ştiţi foarte bine că plenul este suveran. Şi în momentul în care Comitetul liderilor de grup are o anumită majoritate, PSD-ALDE, iată că acest proiect nu este introdus pe ordinea de zi. Nici pentru că... colegii de la minorităţi şi cei de la UDMR nu susţin introducerea acestui proiect în dezbatere. Blocaţi acest proiect în Biroul permanent. Şi, atunci, pentru că plenul este suveran, eu vă propun să supuneţi acest proiect votului plenului. Trebuie să-l introducem pe ordinea de zi, să-l dezbatem aici. Pentru că o mână de oameni din Biroul permanent se opun de fiecare dată ca noi să dezbatem acest proiect de lege. Nu se poate să-l ţineţi blocat la sertar doar pentru că aveţi dumneavoastră puterea, care oricum este vremelnică. Dar, totuşi, noi suntem aici trimişi de nişte oameni. Trebuie să ne exercităm puterea de a propune proiecte de lege, de a le dezbate aici, şi dumneavoastră vă opuneţi. Nu se poate aşa ceva. Sunt proiecte şi ale PSD care intră pe ordinea de zi la fiecare şedinţă de plen, pentru că aşa doriţi dumneavoastră. Haideţi să-l introducem pe ordinea de zi! Nu vă costă absolut nimic. Foarte mulţi oameni din societate s-au exprimat cu privire la aceste pensii speciale şi la faptul că sistemul acesta trebuie oprit. Trebuie să-i punem capăt. Aşa că vă rog să introduceţi pe ordinea de zi acest proiect de lege, supunându-l încă o dată votului plenului Camerei Deputaţilor, aşa cum este normal să faceţi. (Vociferări.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Vă mulţumesc. Treceţi în bancă!

Cristina-Mădălina Prună Şi eu vă mulţumesc. Dar aştept să spuneţi că-l supuneţi votului.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Treceţi în bancă, vă rog frumos. V-am rugat frumos să treceţi în bancă. V-am ascultat.

Cristina-Mădălina Prună Veţi supune votului acest proiect de lege?

Florin Iordache Nu, doamnă. Vă rog frumos, treceţi în bancă, citiţi art. 38.

Cristina-Mădălina Prună Dar, domnule preşedinte, este un abuz faptul că dumneavoastră...

Florin Iordache Da, doamnă, este un abuz că...

Cristina-Mădălina Prună ... nu...

Florin Iordache ... respect Regulamentul. Vă mulţumesc mult.

Cristina-Mădălina Prună ... nu respectaţi Regulamentul, pentru că... (I se întrerupe microfonul.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Vă mulţumesc. V-am rugat frumos să treceţi în bancă. Vă mulţumesc mult. Art. 38 lit. c) - mergeţi la Comitetul liderilor. Acolo se aprobă ordinea de zi. Vă mulţumesc. Intrăm în ordinea de zi.