Florin Iordache Rog colegii să ia loc, să putem începe sesiunea de vot final.
Florin Iordache Nu e nevoie! Nu mai scoatem nicio cartelă! Nu e nevoie să scoatem cartelele! (Vociferări.) Facem vot de control. Numai puţin!
Florin Iordache Rog colegii... S-a resetat! În momentul în care se scoate, cartela mea se resetează... Îi rog pe toţi colegii să scoată şi să introducă cartela. Aşteptăm cinci minute să repornim sistemul. Deci introduceţi, că trebuie să se încarce cele 300 şi ceva de cartele şi apoi verificăm. Aşteptăm să se încarce. După o scurtă pauză
Florin Iordache Bun. Rog colegii să ia loc, să putem începe sesiunea de vot final. Vom începe cu un vot de control. Să înceapă votul. 181 de deputaţi prezenţi. Rog liderii de grup să ia listingul. Deci suntem în cvorum, stimaţi colegi, chiar dacă o serie de colegi şi-au scos cartela. Suntem în cvorum. Suntem peste 165. Rog liderii de grup să ia listingul, să constate dacă au colegi care ... Toate grupurile parlamentare... Sunt probleme undeva? Nu. OK. Verificaţi, vă rog. OK. Toate grupurile parlamentare au ridicat listingul. Legi ordinare. 1. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României; PL-x 212/2019. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. Sunt legi ordinare. 165 de voturi pentru, 90 de voturi împotrivă, 3 abţineri. A fost adoptat. Următoarea. 2. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 560 din 18 septembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 957 din 13 noiembrie 2018; PL-x 483/2016/2019. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. Tot lege ordinară. 172 de voturi pentru, 83 de voturi împotrivă, 4 abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Adoptată. Legi organice. Adoptări. 3. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.633 din 12 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 din 29 noiembrie 2018; PL-x 373/2018/12.12.2018. Comisia specială propune adoptarea. Să înceapă votul. (Aplauze.) 181 de voturi pentru, 83 de voturi împotrivă, o abţinere. Codul de procedură penală a fost adoptat. Explicarea votului. Da, doamnă. La Codul de procedură penală suntem, da? A fost adoptat.
Raluca Turcan Astăzi o ţară întreagă poate să vadă exact parlamentarii care au votat favorizarea infractorilor, prin Codul de procedură penală. Aţi făcut-o împotriva Uniunii Europene, a Comisiei Europene, a Parlamentului European, a Comisiei de la Veneţia, dar mai ales împotriva românilor cinstiţi din această ţară. Aţi făcut-o sub conducerea directă a lui Liviu Dragnea, prezent aici în sală, care-şi rezolvă problemele de condamnat dublu, definitiv, la închisoare cu executare, printr-o lege dată în Parlamentul României. Aţi reuşit, prin legi, în Parlamentul României, să favorizaţi infractori din fruntea statului român. Votul din 26 mai poate să fie un moment în care românii să vă transmită tuturor celor care aţi votat astăzi aşa ceva că nu pentru asta v-au dat votul. Până la votul din 26 mai...
Florin Iordache Mulţumesc.
Raluca Turcan ...vă anunţăm că PNL va contesta la Curtea Constituţională...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Raluca Turcan ...toată această fărădelege şi bătaie de joc la adresa României. (I se întrerupe microfonul.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Ion Stelian, Grupul USR.
Stelian-Cristian Ion Un nimic atât de simplu, după vorbă, după port, îşi modifică legea în Parlamentul României, pentru a scăpa de dosar penal. (Vociferări.) Dosarele penale se rezolvă în instanţă, nu profitând de votul românilor, modificând legile şi regulile în vigoare. România va fi supusă unui infringement, pentru că vă bateţi joc de angajamentele europene pe care ni le-am asumat. (Vociferări. Gălăgie.) Dacă vindeţi gălăgios ţara aceasta şi o daţi pe mâna infractorilor... (Vociferări.)
Florin Iordache Explicaţi votul dumneavoastră!
Stelian-Cristian Ion Dacă asta este România pe care vreţi s-o creaţi pentru copiii noştri şi ai voştri, îmi pare foarte rău pentru dumneavoastră! Sper să fiţi sancţionaţi drastic la vot pe 26 mai şi la următoarele alegeri, pentru că asta nu este România pe care ne-o dorim noi...
Florin Iordache Vă mulţumesc.
Stelian-Cristian Ion ...o Românie condusă şi ... (I se întrerupe microfonul.)
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Tomac. Vă mulţumesc. Explicaţi votul dumneavoastră, repet, să nu fiu obligat să vă întrerup cuvântul.
Eugen Tomac Am votat împotrivă, pentru că nu credem în această mascaradă. Nu vă bucuraţi astăzi. Se va bucura la sfârşit poporul român, când vă va trimite la lada de gunoi a istoriei. (Vociferări. Gălăgie.)
Florin Iordache Următoarea. Vă rog, puţină linişte! Urmăriţi-mă! 4. Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 650 din 25 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 7 februarie 2019; PL-x 406/2018/2019. Comisia specială propune adoptarea. Să înceapă votul. 180 de voturi pentru, 81 de voturi împotrivă, două abţineri. A fost adoptată. A fost adoptată! Ce mai vreţi? Explicarea votului. Domnul Barna. O să am şi eu un cuvânt de spus la final. Domnule Barna, vă rog. (Vociferări.) S-a adoptat.
Ilie Dan Barna Un milion de români au votat pentru "Fără penali!". Astăzi, Parlamentul României dovedeşte că lupta trebuie să continue, pentru a nu mai avea penali în funcţii publice. Astăzi, hoţia a câştigat în Parlament! Pe 26 mai veţi fi trimişi acasă! Pe 26 mai, "Fără penali!" va deveni o realitate în România! (Vociferări.) (Gălăgie.)
Florin Iordache Domnul Cupşa, PNL. Nu mai aveţi replică? Domnul Cupşa. Calm! Spuneţi ce aveţi de spus. Vă rog.
Ioan Cupşa Pe mine mă întrebaţi dacă nu am replică? N-am fost atent!
Florin Iordache Nu, nu, nu! Nu de dumneavoastră vorbeam. Vă rog. Domnule Cupşa, vă rog.
Ioan Cupşa Dragi colegi, Am citit despre politica penală. Într-adevăr, politica pe care dumneavoastră o faceţi - îmi pare rău să spun lucrul acesta şi să folosesc în sensul în care se foloseşte epitetul "penal" în jargon, acest cuvânt - politica pe care o faceţi este de-a dreptul penală. Pentru acel domn aţi fost în stare să vă călcaţi pe ultimele rămăşiţe ale onoarei. Cum să fiţi respectaţi de toţi ceilalţi, cum să beneficiaţi de onoare, dacă nu aveţi o minimă demnitate, domnilor de la PSD şi ALDE?! Ce politică penală faceţi Domniile Voastre?! În ce sens sprijiniţi într-un fel sau altul combaterea fenomenului infracţional?! Când, în ceea ce priveşte legislaţia referitoare la infracţiuni, referitoare la felul în care sunt sancţionate aceste infracţiuni, aţi făcut ceea ce aţi făcut astăzi?! Când în ceea ce priveşte instituţiile care sunt chemate să aplice această politică penală, de prevenţie, şi respectiv de represiune îndreptată împotriva infracţionalităţii, faceţi ceea ce faceţi?! Aţi lăsat fără bani Ministerul Justiţiei! Aţi lăsat fără bani instituţii publice, cum sunt DIICOT şi DNA!
Florin Iordache Timpul, domnule... Domnule Cupşa!
Ioan Cupşa Aţi lăsat fără bani o instituţie publică de o importanţă deosebită, cum este Direcţia pentru Probaţiune! Cum veţi dori să faceţi prevenţie şi în egală măsură să...
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule Cupşa. Domnule Cupşa, vă rog, chiar...
Ioan Cupşa Domnule preşedinte interimar...
Florin Iordache Vă rog.
Ioan Cupşa O să termin, într-adevăr. Nu am greşit când mi-am ales cuvintele dure, grele, de la început. Politica pe care o faceţi, cei din PSD-ALDE, este penală!
Florin Iordache Discutăm despre Codul penal. Este normal că trebuie să rezolvăm nişte probleme pe care le are societatea. Numai puţin, domnule Băişanu! Numai puţin, că dumneavoastră aveţi un cuvânt de pace. Îl ascultăm pe domnul Márton Árpád, care are...
Ştefan-Alexandru Băişanu O secundă! Vă doresc un Paşte fericit tuturor! Sărbători cu bine!
Florin Iordache Da. Cel mai important. Domnul Márton Árpád. Apoi vă fac un anunţ şi invit colegii la şedinţa Biroului permanent. (Vociferări.)
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Vă rog să opriţi zbieretele acestor naţionalişti ultraduri! Voci din sală : Hoţule!
Florin Iordache Vă rog, nu vorbiţi cu sala, domnule Márton Árpád.
Árpád-Francisc Márton Nu. Eu v-am rugat să faceţi ordine, este obligaţia dumneavoastră. Eu n-am discutat cu ei!
Florin Iordache Eu m-am adresat grupului parlamentar care face dezordine, dacă se poate calma. Vă rog frumos!
Árpád-Francisc Márton Bine. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă rog.
Árpád-Francisc Márton Grupul parlamentar al UDMR, după cum ştiţi, n-a votat Proiectul de Lege de modificare a Codului penal, pentru că anumite prevederi le-am considerat a fi neconstituţionale. Curtea Constituţională... (Vociferări.) Vă rog s-o opriţi şi pe doamna elegantă care tot zbiară din prima bancă! Deci nu am votat, pentru că am considerat că anumite elemente din Codul penal nu sunt constituţionale. Curtea Constituţională ne-a dat dreptate. Am votat, pentru că nu s-a votat un proiect de lege de modificare a Codului penal, ci s-a votat o hotărâre prin care au fost eliminate din Legea de modificare a Codului penal toate elementele găsite neconstituţionale de către Curtea Constituţională. (Vociferări.) Puteţi să o opriţi pe doamna elegantă să vocifereze?
Florin Iordache Vă rog, domnule deputat, continuaţi! Vă rog.
Árpád-Francisc Márton Deci noi am votat pentru eliminarea tuturor articolelor găsite neconstituţionale; asta a fost procedura. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Dacă mai are vreun grup parlamentar de explicat votul? Nu.