Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Cu această menţiune, intrăm în ordinea de zi. 1. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea I - Reţele de transport; Pl-x 92/2019. Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru transporturi propun adoptarea. Vot, vă rog. Adoptată cu 272 de voturi pentru şi o abţinere. Proiectul de Lege... Explicarea votului. Vă rog. Domnul Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. În calitate de unic iniţiator al acestui proiect de lege, vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră. Acest proiect de lege deblochează investiţiile din fonduri proprii în pistele Aeroportului Otopeni sau ale oricărui alt aeroport din România. În prezent, nu există cadru legal ca din fondurile proprii - spre exemplu Compania Naţională "Aeroporturi" Bucureşti a avut profit anual de 400 de milioane de lei - să facă investiţii în acele piste. Trebuie să facă statul, prin aprobarea obiectivului, prin hotărâre de Guvern de aprobare de indicatori, prin alocarea de bani în fiecare buget anual, în ciuda faptului că aceste companii aeroportuare sunt extrem de profitabile, cum este cazul celei de la Otopeni, sau destul de profitabile, cum este cazul altora. Această lege vine să umple un vid legislativ şi să corecteze o aberaţie. Până în prezent, Compania CFR, de exemplu, poate să investească din fondurile proprii în căile ferate, CNAIR poate să investească în drumuri, dar companiile aeroportuare, cum este CNAB, nu puteau investi fondurile proprii în infrastructura aeroportuară. Vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. 2. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 223 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011; PL-x 224/2019. Comisia pentru învăţământ propune adoptarea. Vot, vă rog. Unanimitate. 271 de voturi. 3. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (3) al art. 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 192/2019 Comisia pentru muncă şi Comisia pentru sănătate propun adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 184 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi 63 de abţineri. Explicarea votului, domnul deputat Emanuel Ungureanu. Vă rog.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Ne-am opus vehement acestui proiect, aşa cum am făcut şi pentru proiectul de mărire a vârstei de pensionare pentru medici la 67 de ani, doar noi, cei din Grupul USR, din păcate, acest proiect de lege, ca şi cel care prevede vârsta de 67 de ani, cu toată durerea din suflet, îmi aduce aminte de sloganul "PNL şi PSD, aceeaşi mizerie..." (Vociferări.) Şi o să vă spun şi ce se află în spatele acestei metafore, pentru că este doar o metaforă... se află un deputat al PNL de Cluj, pe nume Stamatian Vasile... (Vociferări.) ... care este membru al acestei pseudoacademii numite Academia de Ştiinţe Medicale şi, practic, cu sprijinul unor colegi din UDMR şi din PSD, şi-a mai tras nişte ani către vârsta de pensionare, care se duce încet-încet către 80 de ani. Ideea este că nu mai scăpăm de ei...
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc.
Emanuel-Dumitru Ungureanu ... şi cu toate salariile mai mari, care sunt ale medicilor, cei tineri nu au nicio şansă din cauza lor. Şi de vină sunteţi toţi! (Vociferări.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Florin Roman? Explicarea votului?
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Nu ştiu cum îl cheamă pe colegul care a fost înaintea mea la microfon, dar ştiu că o ţară întreagă a auzit de profesorul Stamatian! O Europă întreagă a auzit de profesorul Stamatian! Să ajungă un neica-nimeni... (Vociferări.) ... scuzaţi-mă, e doar o expresie... (Aplauze.) ... să jignească de maniera aceasta, este impardonabil! Este jenant! Iar atunci când mai invocaţi numele profesorului Stamatian, am o rugăminte - puneţi mâna pe carte şi citiţi! Lăsaţi neomarxismul la o parte, populismul şi demagogia! (Aplauze. Vociferări.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Mulţumesc. Domnul... (Gălăgie.) Stimaţi colegi... Nu, nu, nu... Stimaţi colegi, vă rog frumos, haideţi să păstrăm decenţa, potrivit Codului de conduită la care ne raportăm cu toţii de fiecare dată. Pe de altă parte, domnule Ungureanu, nu v-a pronunţat numele... (Vociferări.) Nu v-a pronunţat numele. În mod expres regulamentul prevede acest lucru. Aveţi 30 de secunde drept la replică.
Emanuel-Dumitru Ungureanu O să specific faptul că sunt colegi din PNL şi din PSD care s-au opus acestei mizerii. Sunt în bancă, verificaţi-le votul, nu urlaţi la ei, aşa cum aţi făcut cu mine, şi uitaţi-vă cu atenţie în CV-ul meu! Veţi vedea o luptă pe viaţă şi pe moarte... (Vociferări.) ... cu dinozaurii din... (I se întrerupe microfonul.)
Carmen-Ileana Mihălcescu 30 de secunde au trecut. Vă mulţumesc frumos. Domnul Băişanu Alexandru, ALDE.
Ştefan-Alexandru Băişanu Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, În sfârşit mă bucur că PNL s-a trezit şi şi-a dat seama care este duşmanul. Continuaţi bătălia, domnilor! (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Petru Movilă. Vă rog.
Petru Movilă Da. Nu am votat niciodată mizerii în Parlamentul României, cel puţin eu! Şi unii care au venit acum, că votează pentru sau favorabil, votează mizerii. Aceasta este exact opusul limbajului celor care îşi doresc ca Parlamentul să fie instituţia serioasă, credibilă, care să legifereze pentru români. Eu am susţinut acest proiect de lege, pentru că este unul normal, un proiect de lege serios, care vine şi în respectul celor care, în diverse activităţi, în cazul de faţă în domeniul sănătăţii, au făcut performanţă, au învăţat oameni, au crescut oameni. Nu am venit niciodată, cred, la microfon, să mă raportez la situaţii personale, dar vreau să vă spun că cel care nu are nume îi datorează profesorului Stamatian faptul că i-a asistat soţia la naştere şi are un copil, probabil frumos şi deştept. Cam despre asta vorbim, despre caractere, despre oameni! Da? Una este să vorbim despre legi, despre instituţii... (Aplauze.) ... şi alta este să vorbim despre oameni, şi nu despre orice oameni... oameni care ţi-au adus bucurie în casă şi în familie! Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Daniel Suciu.
Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Nu mă pot abţine. Evident că Grupul parlamentar al PSD a votat acest proiect de lege foarte bun. Doar că, stimaţi colegi, vă măcelăriţi între voi şi vreţi să ne convingeţi că împreună puteţi guverna această ţară?! Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Andronache, explicarea votului, sper, de această dată. Procedură? Vă rog.
Gabriel Andronache Vă mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. O singură precizare am de făcut în numele Grupului parlamentar al PNL, şi anume, la acest proiect de lege, Grupul parlamentar al PNL s-a abţinut. Ca atare, vă las pe dumneavoastră să trageţi concluzii!
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. 4. Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului "Schi în România"; PL-x 172/2018. Comisia pentru industrii şi Comisia pentru agricultură propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Adoptat cu 263 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere. Explicarea votului, domnului Corneliu Olar.
Corneliu Olar Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal a votat pentru. Este vorba despre dezvoltarea turismului în zona montană. Am mai avut un proiect "Schi în România", însă nu prea era finanţat. Este un proiect foarte bun pentru dezvoltarea zonelor montane şi dezvoltarea comunităţilor locale. Însă, avertizăm Guvernul - noi dăm legi frumoase aici şi am fost cu toţii de acord, dar, dacă nu sunt finanţate, Guvernul trebuie să intre cu finanţare pe aceste proiecte! Altfel, nu dezvoltăm nimic, ci avem numai teorii. Şi aş face şi un apel, stimaţi colegi! Suntem în Postul cel mare. Vă rog, puţină decenţă şi smerenie! Doamne ajută!
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Ionuţ Simionca.
Ionuţ Simionca Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul parlamentarilor PMP a susţinut acest proiect legislativ. Dezvoltarea turismului în România este o prioritate sau una dintre priorităţile noastre, şi o susţinem. De altfel, mă bucur că în lista zonelor identificate pentru dezvoltarea domeniului schiabil, am reuşit să introduc din judeţul Bistriţa-Năsăud mai multe comunităţi pe care aş vrea să le menţionez aici - Năsăud, Sângeorz-Băi - sunt două oraşe frumoase de la noi din zonă - Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Livezile, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Maieru, Rodna, Şanţ, Romuli, Telciu, Coşbuc, Parva, Rebra, Salva, Runcu Salvei, Nimigea, Feldru, Rebrişoara - au fost uitate. Am reuşit să le introduc în Comisia noastră pentru agricultură şi le doresc primarilor spor la treabă, pentru că acest proiect le dă posibilitatea să se dezvolte, să dezvolte infrastructura. Deci nu vorbim neapărat de pârtii de schi, vorbim despre apă, canal, drumuri. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. 5. Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice, serviciile poştale şi supravegherii pieţei echipamentelor; PL-x 217/2019. Comisia juridică şi Comisia pentru tehnologia informaţiei propun adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 268 de voturi pentru şi o abţinere. Domnul Cătălin Drulă, explicarea votului.
Cătălin Drulă Am iniţiat acest proiect de lege, împreună cu colegii din Comisia pentru tehnologia informaţiei, din Camera Deputaţilor. Vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră. În acelaşi timp, trebuie să vă spun că această lege corectează o aberaţie introdusă anul trecut din grabă, când s-a modificat regimul de plată a amenzilor contravenţionale. Pe scurt, în momentul de faţă, dacă un operator mare de telefonie mobilă ia o amendă de 3 milioane, poate stinge acea amendă în termen de 15 zile, plătind 2.500 de lei. Sau orice altă amendă aplicată de ANCOM - este vorba despre amenzi care pot merge până la 5% din cifra de afaceri, pentru a fi disuasive, se pot stinge, în momentul de faţă, plătind 2.500 de lei, în termen de 15 zile. Acesta este rezultatul legiferării pe genunchi. Situaţia este deja critică. Prin adoptarea acestui proiect de lege, din fericire, se revine la normalitate, iar ceea ce se plăteşte este amenda dată de organul constatator în acest domeniu.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. 6. Proiectul de Lege privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate; PL-x 453/2017. Comisia pentru buget, Comisia pentru administraţie şi Comisia juridică propun adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 177 de voturi pentru, 85 de voturi împotrivă şi 9 abţineri. Doamna Raluca Turcan, explicarea votului. Vă rog.
Raluca Turcan Partidul Naţional Liberal a votat împotriva acestui proiect de lege, care este o nouă lege cu dedicaţie, marca PSD, întrucât transformă Belina într-un paradis fiscal şi al jocurilor de noroc, inclusiv cu ajutoare de la stat. Partidul Naţional Liberal va contesta la Curtea Constituţională această lege care este făcută pentru interesul direct şi personal al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, prin interpuşii pe care îi are în Camera Deputaţilor şi prin care a confiscat agenda legislativă a acestei instituţii. Au fost introduse articole în Camera decizională, încălcându-se principiul bicameralismului şi, de asemenea, este o procedură prin care raportul final nu are nicio legătură cu raportul plecat de la prima Cameră. Aşadar, legea este vădit neconstituţională şi vădit cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Tudor Benga.
Tudor - Vlad Benga Este remarcabil cum îi place majorităţii să-şi găsească câte o ghiulea şi să se plimbe cu ea! V-aţi bătut joc de Parlamentul acesta în toate felurile, cu acest proiect de lege. Este un proiect de lege cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea. Inclusiv în această dimineaţă v-aţi bătut joc de toate procedurile, cu convocarea celor trei comisii, care apoi au fost două, apoi a mai apărut una... deci nu putem să înţelegem cât de departe vă puteţi duce, să vă bateţi joc de ţara aceasta, pentru Liviu Dragnea! (Vociferări. Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu 7. Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Pl-x 672/2018. Comisia pentru industrii şi Comisia pentru transporturi propun adoptarea. Vot, vă rog. Adoptată în unanimitate, cu 268 de voturi. Legi ordinare. Respingeri. 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 728/2018. Comisia pentru sănătate şi Comisia pentru buget propun respingerea. Vot, vă rog. Propunerea de respingere a fost adoptată cu 231 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi 10 abţineri. Legi organice. Adoptări. 9. Legea pentru completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 584 din 25 septembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1070 din 18 decembrie 2018; PL-x 340/2018/2019. Comisia juridică propune adoptarea legii, în forma adoptată de Senat. Vot, vă rog. Adoptată. 179 de voturi pentru, 89 de voturi împotrivă, 5 abţineri şi un coleg fără opţiune. 10. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România; PL-x 512/2018. Comisia juridică propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat. 178 de voturi pentru,. 27 de voturi împotrivă, 66 de abţineri. 11. Proiectul de Lege pentru completarea art. 10 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar; PL-x 61/2019. Comisia pentru administraţie propune adoptarea. Vot, vă rog. Adoptat cu 243 de voturi pentru, 20 de voturi împotrivă şi 3 abţineri. 12. Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative; PL-x 182/2019. Comisia pentru administraţie, Comisia juridică şi Comisia pentru industrii propun adoptarea. Vot, vă rog. Unanimitate. 271 de voturi pentru. Adoptat. Domnule Vasile Varga, doriţi? Explicarea votului, vă rog.
Vasile Varga Stimaţi colegi, Prin acest proiect de lege am rezolvat două chestiuni fundamentale. În primul rând, de la Botoşani şi până la Turnu Severin, după promulgare, orice cetăţean din mediul rural va putea să-şi înscrie imobilul în Cartea Funciară, fără niciun fel de altă formalitate A doua chestiune se referă la posesia tot pentru cei din Regat, care nu au avut regim de Carte Funciară. Posesia se va nota 3 ani în Cartea Funciară. Diferenţa de teren se va înscrie pe numele proprietarului, iar orice persoană interesată, în termen de 3 ani, inclusiv UAT-eurile, vor avea această posibilitate, să atace posesia. Vă mulţumesc tuturor formaţiunilor politice. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Ultimul punct 13. Moţiunea simplă iniţiată de 67 deputaţi; MS 4/2019. Vot, vă rog. Moţiunea a fost respinsă cu 95 de voturi pentru, 155 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi 4 colegi fără opţiune. Declar închisă şedinţa noastră de astăzi. Vă doresc o zi bună! La revedere! Colegii - la Biroul permanent! Şedinţa s-a încheiat la ora 14,03.