Carmen-Ileana Mihălcescu 10 4 . Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România; PL-x 512/2018; are caracter organic; două amendamente admise. Din partea Comisiei juridice, prezentarea raportului? Vă rog. Avem, domnule Varga? Nu avem raport? Vă dau raportul.
Vasile Varga Comisia juridică a fost sesizată în fond cu acest proiect de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Consiliul Legislativ, de asemenea, a dat un aviz favorabil. Guvernul, prin punctul său de vedere, precizează că nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative. Consiliul Economic şi Social, prin punctul de vedere transmis cu o adresă din 2018, precizează că reprezentanţii asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale, ai societăţii civile au votat pentru avizarea favorabilă a proiectului de act normativ. Reprezentanţii părţii sindicale şi cei ai părţii patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectului de act normativ. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, precum şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au avizat favorabil iniţiativa legislativă. Obiectul de reglementare este modificarea art. 35 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, în sensul acordării posibilităţii ca deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 şi art. 34 din această lege să poată fi atacate şi la instanţa în a cărei circumscripţie se află domiciliul, reşedinţa sau, după caz, sediul reclamantului. În prezent, acestea pot fi atacate doar la tribunalul în a cărui circumscripţie se află sediul entităţii. În urma examinării acestei iniţiative legislative şi documentelor anexate, membrii Comisiei juridice au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu amendamentele admise care sunt redate în anexa la raport.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale, domnul Csoma Botond.
Botond Csoma Doamnă preşedinte, Am propus acest proiect legislativ în sprijinul justiţiabililor. Legea prevedea că, în cazul litigiilor îndreptate împotriva deciziilor ANRP, competenţa de judecare aparţinea exclusiv Tribunalului Bucureşti. Acest lucru a însemnat că foarte multe persoane trebuiau să se deplaseze la Bucureşti, în vederea susţinerii argumentelor în faţa instanţei. În prima fază, am propus să fie introdusă o competenţă alternativă, încât să rămână şi competenţa Tribunalului Bucureşti şi competenţa după domiciliul justiţiabilului. În forma finală, care a ajuns la plen, a venit şi o propunere din partea CSM, ca această competenţă să fie definită numai în funcţie de locaţia imobilului respectiv, ceea ce în multe cazuri coincide cu domiciliul justiţiabililor. Cred că este un proiect bun şi aş dori să-l sprijiniţi. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la nr. crt. 1 sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. La nr. crt. 2. Obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul de lege merge la votul final.