10 aprilie 2019 – Informare privind depunerea moţiunii simple intitulate "S.O.S. sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!", iniţiate de deputaţi membri al Grupului parlamentar al PNL.

Eugen Nicolicea Vă rog să vă ocupaţi locurile în bancă. Dau cuvântul domnului deputat Popescu Virgil-Daniel, reprezentant al Grupului PNL, pentru a anunţa depunerea unei moţiuni simple. Deci, în cadrul acestei şedinţe, doar anunţaţi moţiunea şi tema. Restul - potrivit Regulamentului se va întâmpla. Nu se citeşte acum.

Virgil-Daniel Popescu Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal anunţă depunerea moţiunii simple contra ministrului energiei, Anton Anton - "S.O.S. sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!". Este semnată de un număr de 68 de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, iar tema este una de mare actualitate. Suntem foarte îngrijoraţi de creşterea preţului la energie electrică şi la gaze, de faptul că nu avem o strategie energetică naţională aprobată până acum - o tot discutăm de 5 ani de zile -, de faptul că securitatea energetică a României este pusă în pericol, de faptul că suntem marginalizaţi în Europa şi de faptul că nu încurajăm consumul de gaze naturale. Nici până la această oră, ca să ştiţi, o hotărâre de Guvern care trebuia aprobată, din 17 septembrie, nu este publicată în Monitorul Oficial. Aceste lucruri, pe larg, vrem să le discutăm, să le supunem dezbaterii dumneavoastră şi să vedem exact ce putem face pentru România. Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Mulţumesc. Vă rog să mi-o daţi, această moţiune. Mulţumesc. Deci, această moţiune va fi înaintată preşedintelui Camerei. Evident, cu specificaţiile făcute de Secretariatul General, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor art. 186 alin. (1), respectiv alin. (4). Iar din anunţul pe care l-aţi făcut am înţeles că ar fi o moţiune împotriva unui ministru. Nu există moţiuni simple, cum ziceţi dumneavoastră, împotriva unui ministru. Pentru că ar însemna că aceasta ar viza elemente ale unei moţiuni de cenzură, şi acest lucru nu se poate. Ar fi un motiv pentru ca moţiunea să fie respinsă de domnul preşedinte al Camerei. Sper că a fost doar o prezentare în acest sens şi că nu există în cuprinsul moţiunii elemente de moţiune de cenzură. (Domnul deputat Virgil-Daniel Popescu solicită să ia cuvântul.) Vă rog.

Virgil-Daniel Popescu Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Nu există în textul moţiunii o solicitare de demitere sau de demisie a vreunui ministru. Deci nu avem elemente ale unei moţiuni de cenzură în acest text.

Eugen Nicolicea Mulţumesc pentru precizare. Voi înainta, aşa cum am spus, această moţiune, preşedintelui Camerei, însoţită de raportul Secretariatului General. Bun. Dacă mai există cu privire la...? Vă rog, domnul Simionca Ionuţ, Grupul PMP.

Ionuţ Simionca Voiam doar să completez că şi parlamentarii Grupului PMP susţin această moţiune. Mai ales după prezenţa ministrului Anton Anton la Bistriţa, când s-a făcut de ruşine şi a început să promită bistriţenilor reţele de gaze, că a făcut, că a dres. Nu putem să...

Eugen Nicolicea Mă scuzaţi...

Ionuţ Simionca ... avem aşa ceva.

Eugen Nicolicea ... susţinerile acestea le veţi face în şedinţa de dezbatere a moţiunii. Bun.