Florin Iordache 8. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; PL-x 638/2018. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat. Şi apoi raport comun... Procedură. Numai puţin, domnule secretar de stat, procedură.
Victor Paul Dobre Mulţumesc, domnule preşedinte. Reiterăm şi noi, Grupul PNL, solicitarea pe care a mai făcut-o colegul Varujan Pambuccian. Această ordonanţă, această reglementare trebuia să rezolve şi problema salarizării în domeniul culturii, care este cea mai scăzută. Şi vorbim de cultura română, de investiţii şi aşa mai departe. 2. Programul este, bani nu sunt. Considerăm că e necesar să fie rediscutată în comisie, de aceea vă cerem să supuneţi din nou la vot retrimiterea. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Solicitare de retrimitere. Vă rog. Să înceapă votul. 56 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă, o abţinere. Propunerea a fost respinsă. Aţi încercat. Bun. Domnul Korodi. Vă rog. Domnul Korodi, Grupul UDMR, procedură.
Florin Iordache Vă rog, la PL-x 638/2018, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 76/2018. Domnule secretar de stat, vă rog.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Comisia pentru cultură, raport comun. Vă rog, doamnă. Doamna vicepreşedinte. Raport comun - Comisia pentru buget şi Comisia pentru cultură.
Beatrice Tudor Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul de lege supus examinării are ca obiect de reglementare aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, în scopul asigurării în regim de urgenţă a fondurilor necesare protejării monumentelor istorice proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul de adoptare a Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu amendamentele admise prezentate în anexă. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Dezbateri generale dacă sunt? Nu sunt. A, domnul Ganţ! Vă rog.
Ovidiu Victor Ganţ Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor colegi, Noi ne bucurăm că s-a lansat această iniţiativă, cu atât mai mult cu cât eu, în numele Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, am lansat această idee la dezbaterea unei moţiuni simple la adresa fostului ministru al culturii. E bine că domnul ministru, la vremea respectivă, a priceput că un program multianual în acest domeniu e un lucru util. De altfel, dacă se grăbea puţin, poate casa lui Spiru Haret nu s-ar fi năruit sub privirile indiferente ale "experţilor" în materie. Mai credem că versiunea adoptată de Senat era o versiune foarte bună care prevedea, aşa cum ne-am imaginat şi noi, nu numai proprietăţi ale statului, ci şi obiective care aparţineau, spre exemplu, cultelor. Pentru că, aşa cum spunea liderul nostru de grup, domnul Varujan Pambuccian, ce să vezi? Pe lista patrimoniului UNESCO se regăsesc mănăstirile din Bucovina, biserici de lemn din Maramureş, biserici fortificate din Transilvania, centrul istoric din Sighişoara. Niciunul din aceste obiective, care sunt totuşi pe lista UNESCO, neaparţinând statului nici în domeniul privat şi nici în cel public. De aceea intenţia noastră ar fi fost ca acest program multianual pe care, repet, îl salutăm, să se fi adresat şi cultelor, spre exemplu, sau altor entităţi de drept privat. Deci măsura pe care noi am propus-o şi a fost preluată în mod just de către stat este trunchiată şi nu ştim cum să procedăm în momentul de faţă - dacă prevalează buna intenţie, pe care s-o susţinem, sau prevalează proasta punere în aplicare de către Ministerul Culturii, excluzând, prin intermediul Comisiei pentru cultură, entităţile private. Pe de altă parte, întotdeauna când facem demersuri către Ministerul Culturii, o facem cu bună intenţie, pentru că ne interesează prezervarea patrimoniului naţional, indiferent de proprietar şi indiferent de conotaţii etnice sau religioase. Şi atunci când un parlamentar al României, în speţă eu, adresez Ministerului Culturii nişte întrebări tehnice, din iunie 2018, care nu primesc răspuns nici până în ziua de astăzi, dincolo de starea de ilegalitate, pentru că acest lucru contravine legii, contravine şi bunului-simţ şi contravine intenţiei oricărui om de bun-simţ din România de a face ceva pentru păstrarea acestui patrimoniu. Deci Ministerul Culturii se află din nou în culpă şi din acest punct de vedere, fapt care - revin şi spun - contravine legii, nu numai bunului-simţ, şi solicit public, aici, în plen, ca Ministerul Culturii să se achite de sarcinile legale care-i revin şi să răspundă întrebărilor parlamentare, nu să le sfideze. Vă mulţumesc frumos.
Florin Iordache Mulţumesc. Mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii. Bun. Avem 21 de amendamente admise. (Vociferări.) Am prelungit programul să putem termina trei proiecte. Avem 21 de amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. La articolul unic dacă sunt intervenţii? De la 3 până la 21 dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final.