27 martie 2019 – Supunerea la votul final:

Florin Iordache Rog colegii să ia loc. Domnule Lupaşcu, luaţi loc, să putem începe sesiunea de vot final. Legi ordinare. Adoptări. 1. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; PL-x 690/2018. Comisia pentru sănătate propune adoptarea. Să înceapă votul. 258 de voturi pentru, 3 abţineri. A fost adoptat. Mai departe. Proiectul de Lege privind gestionarea... Explicarea votului. Domnule Bacalbaşa, vreţi să explicaţi votul? Nu. Domnule Ungureanu? Păi, v-aţi înscris mai mulţi aici la explicare! Domnule Ungureanu, explicarea votului? Vă rog. Şi domnul Vass Levente. OK. Fără probleme! Vă rog, domnule Ungureanu. V-am dat cuvântul. Vă rog frumos.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Să vină domnul Vass Levente întâi!

Florin Iordache Păi, v-am dat cuvântul, în ordinea înscrierilor. Acum... Îi dau şi domnului, ca iniţiator. Vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Aş vrea să explic sensul susţinerii din partea USR a acestei propuneri foarte bune, venite din partea colegului Vass, şi care a fost susţinută în Comisia pentru sănătate de toţi colegii, indiferent de partid. Medicii de familie trebuie să înţeleagă un lucru foarte simplu. Nu creăm o concurenţă neloială între medici de familie care s-ar deplasa dintr-o comună în alta, dintr-o localitate în alta, unde există deja medici de familie. Vorbim despre o modificare extrem de utilă, un pas important pentru a acoperi măcar parţial un deficit foarte important de medici în localităţile albe, adică în localităţile unde nu există medici de familie. Acesta este sensul şi interpretarea legii şi a acestei modificări care s-a făcut cu foarte mare atenţie. Deci, repet, sensul este să acoperim zonele, sutele de localităţi unde nu există medici de familie. În acelaşi timp, am un mesaj şi către medicii de familie. Să echilibreze bugetul mic sau mare pe care-l au şi să găsim soluţii împreună pentru plata decentă a asistentelor medicale care lucrează în aceste cabinete de familie. Aici avem o situaţie excepţională. Sunt asistente care au 1.100 de lei pe lună, ceea ce este indecent.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Vass Levente. Vă rog. Grupul UDMR.

Levente Vass Stimaţi colegi, În primul rând, vă mulţumesc pentru larga susţinere, mai ales Grupului meu parlamentar al UDMR. Permiteţi-mi să zic două aspecte importante. Modificarea legislativă aprobată de dumneavoastră permite de acum încolo medicilor de familie ca în programul normal de lucru să-şi deschidă puncte de lucru în comunele amintite şi de colegul meu unde nu există cabinet de medicină de familie. Astfel, un medic de familie tânăr, dacă-şi deschide un CMI într-un oraş şi ajunge să aibă numai 1.000 de pacienţi, în principiu, prin deschiderea a două puncte maximum de lucru în comunele învecinate sau chiar pe teritoriul judeţului respectiv - şi am scos limitarea de 15 kilometri - să-şi poată creşte numărul pacienţilor de pe listă. Aceasta înseamnă indirect şi o finanţarea mai bună, posibilitate să rămână în ţară şi în judeţ şi să-şi poată duce traiul. Foarte important, introducem posibilitatea şi către casele judeţene de asigurări de sănătate ca să-şi suplimenteze fondurile pentru medicii de familie care au numărul maxim de pacienţi, însă venind dintr-o comună din judeţul respectiv doresc să ajute comunitatea de unde provin. Astfel, dacă realizează, şi foarte important, 10 ore, cel puţin, de consultaţii în comuna respectivă - şi de ce zic 10 ore? Şi atrag atenţia! Nu se poate să se întâmple ca un primar să facă cabinetul de medicină de familie ca punct de lucru, iar medicul de familie să-şi deschidă cabinetul şi apoi să nu se mai ducă. Deci legea obligă să stea 10 ore pe săptămână - poate să obţină o finanţare suplimentară. La un medic de 40 de ani, care are nevoie de bani pentru a-şi plăti rata, pentru a-şi creşte copiii, e un ajutor important. Pe lângă propunerile noastre, prin care în doi ani am crescut cu 48,3% finanţarea medicinei de familie, iată un exemplu bun că Parlamentul poate să adopte legi importante care ajută atât oamenii, cât şi medicii de familie. Vă mulţumesc foarte mult.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Poziţia 2. Proiectul de Lege privind gestionarea siturilor potenţial contaminate şi a celor contaminate; PL-x 574/2018. Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru mediu propun adoptarea. Să înceapă votul. 222 de voturi pentru, 34 de voturi împotrivă şi 5 abţineri. A fost adoptat. 3. Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991; PL-x 235/2018. Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu propun adoptarea. Să înceapă votul. 209 voturi pentru, 46 de voturi împotrivă şi 5 abţineri. A fost adoptat. 4. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "Investeşte în tine"; PL-x 474/2018. Comisia pentru buget şi Comisia pentru politică economică propun adoptarea. Să înceapă votul. A fost adoptat. 175 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă şi 61 de abţineri. Explicarea votului, doamna Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Şi vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care au votat această ordonanţă de urgenţă, care face parte din Programul de guvernare şi care ţinteşte 8 milioane de români, între 16 şi 55 de ani, care pot lua credite, între 35.000 şi 40.000 de lei de la CEC, cu garanţia statului român, rambursabile pe o perioadă de 10 ani, cu 5 ani perioadă de graţie. Vreau să vă spun că în fiecare zi la CEC se înregistrează aproximativ 50 de cereri, ceea ce înseamnă că programul funcţionează din plin şi este foarte apreciat de români şi chiar nu reuşesc să înţeleg de ce sunt persoane în Parlament care au votat împotriva unui program care dă posibilitatea românilor să investească în nevoile personale şi ale familiei. Aşa cum ştiţi cu toţii, este posibil ca să se plătească din aceste sume de bani taxele şcolare pentru persoană sau pentru copil, de asemenea, cheltuielile cu transportul, asigurări medicale sau cheltuieli medicale. Şi la Parlament s-au mai introdus două amendamente - foarte bune, din punctul meu de vedere - se pot cheltui banii inclusiv pentru produse de ortezare şi protezare, instrumente medicale, instrumente muzicale şi, de asemenea, pentru plata utilităţilor la cei care stau cu chirie pe perioada studiilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna Chichirău, Grupul USR.

Cosette-Paula Chichirău O să-i explic eu doamnei Vasilescu de ce unii s-ar putea împotrivi unui asemenea... nu ştiu... dezastru. (Vociferări.) E o ordonanţă care a început prin a investi în tineri, dar acum vârsta limită e, nu ştiu, 55, 65 de ani. Nu ştiu ce înţelegeţi dumneavoastră prin "tineri", da? Aţi început cu o ordonanţă în care motivarea era: " Domnule, până la 25 de ani trebuie să facem nişte programe care să ajute tinerii". Acum, statul român, prin comisia - vestita Comisie Naţională de Strategie şi Prognoză, a domnului Ghizdeanu - dă împrumuturi oricui şi pentru orice. Că sunt cheltuieli medicale, renovări de apartamente, orice doriţi dumneavoastră este în acest proiect. Este o varză, e prost administrat, şi asta din cauză că nu sunteţi în stare să asiguraţi bunăstarea românilor. Pentru că dacă aţi asigura bunăstarea românilor, n-ar trebui să faceţi asemenea lucruri. Aşa că este o măsură foarte proastă, ar trebui revizuită şi ar trebui programe la Ministerul de Dezvoltare, la Ministerul Tineretului, şi nu la această comisie fantomă. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache A fost adoptată. 5. Proiectul de Lege privind aprobarea participării României la sistemul Naţiunilor Unite al Echipelor de evaluare şi coordonare în caz de dezastre, precum şi pentru completarea Anexei nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte; PL-x 645/2018. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. 258 de voturi pentru, o abţinere. A fost adoptat. 6. Proiectul de Lege pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice; PL-x 577/2018. Comisia pentru administraţie propune adoptarea. Să înceapă votul. 252 de voturi pentru, două voturi împotrivă. Adoptat. 7. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2018 privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea nr. 352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier; PL-x 586/2018. Comisia pentru transporturi propune adoptarea. Să înceapă votul. 204 voturi pentru, 55 de abţineri, un coleg nu şi-a exprimat votul. Adoptat. Domnule Bode, vă rog.

Lucian Nicolae Bode Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. N-aş fi luat cuvântul, dar aţi adus luni în dezbatere, de pe poziţia 28, când mai erau trei minute din şedinţa de luni, pe poziţia 14 - n-am înţeles graba - să discutăm acest proiect de lege. Noi ne-am abţinut la vot şi aş vrea să ştiţi ce aţi votat. Practic, prin prorogarea acestui termen, ISCTR - vorbim de 324 de angajaţi ai ISCTR - nu mai pot să-şi schimbe regimul juridic. De fapt se amână modificarea statutului angajaţilor ISCTR în funcţionari publici. Este o iniţiativă a Ministerului Transporturilor, este o iniţiativă în regulă. De ce se amână până la 1 ianuarie 2020? Este a treia prorogare de termen. Nu înţeleg de ce Ministerul de Finanţe şi ANFP-ul amână fără nicio justificare această decizie, această propunere a Ministerului Transporturilor. Acesta este motivul pentru care grupul nostru parlamentar s-a abţinut de la vot.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. 8. Propunerea legislativă pentru abrogarea art. 66 alin. (5) şi (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; Pl-x 555/2018. Comisia pentru agricultură propune adoptarea. Să înceapă votul. 221 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 38 de abţineri. Da, domnule Oros. Explicarea votului. Grupul PNL.

Nechita-Adrian Oros Stimaţi colegi, Vă mulţumesc, în numele colegilor mei medici veterinari, pentru acest vot şi vreau să vă spun că Partidul Naţional Liberal a votat pentru adoptarea acestei propuneri legislative care abrogă nişte prevederi abuzive, prin care anul trecut majoritatea PSD-ALDE a introdus statul paralel în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache 9 Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc; PL-x 439/2018. Comisia pentru agricultură propune adoptarea. Să înceapă votul. 251 de voturi pentru, două abţineri, doi colegi nu şi-au exprimat votul. A fost adoptat. 10. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 1/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020; PL-x 578/2018. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. 229 de voturi pentru, 28 de abţineri. A fost adoptat. 11. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică; PL-x 588/2018. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. Unanimitate. 257 de voturi pentru. Adoptat. 12. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2018 privind gestionarea fondurilor externe nerambursabile acordate României prin Cadrul financiar multianual 2014 - 2020, domeniul Afaceri interne; PL-x 585/2018. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. 231 de voturi pentru şi 29 de abţineri. Adoptat. 13. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2018 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare; PL-x 583/2018. Comisia pentru buget propune adoptarea. Să înceapă votul. 169 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă şi 64 de abţineri. A fost adoptat. 14. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice; PL-x 383/2018. Comisia pentru agricultură şi Comisia juridică propun adoptarea. Să înceapă votul. 229 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Adoptat. Secţiunea II. Legi organice. Adoptări. 15. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică şi pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bacău, în domeniul public al judeţului Bacău; PL-x 71/2019. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. 257 de voturi pentru, 3 abţineri. Adoptat. 16. Propunerea legislativă privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale; Pl-x 751/2018. Comisia pentru apărare, Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru sănătate propun adoptarea. Să înceapă votul. 256 de voturi pentru şi două abţineri. Adoptată. Domnul Buicu.

Corneliu-Florin Buicu Pornită ca iniţiativă PSD-ALDE, îmbrăţişată de toate grupurile parlamentare, iniţiativa, pe care tocmai aţi votat-o, rezolvă o problemă a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Vreau să mulţumesc pentru vot tuturor grupurilor parlamentare. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. 17. Proiectul de Lege privind societăţile mutuale de asigurare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; PL-x 503/2018. Comisia pentru buget şi Comisia pentru politică economică propun adoptarea. Să înceapă votul. 258 de voturi pentru. În unanimitate adoptat. 18. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale; Pl-x 140/2019. Comisia juridică propune adoptarea. Să înceapă votul. 168 de voturi pentru, 91 de voturi împotrivă şi 3 abţineri. A fost adoptat. Legi organice. Respingeri. Ultima poziţie. 19. Propunerea legislativă pentru implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918; Pl-x 732/2018. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie propun respingerea. Să înceapă votul. Cu 239 de voturi pentru şi 23 de voturi împotrivă propunerea de respingere a fost adoptată. Vă mulţumesc, stimaţi colegi. Declar şedinţa închisă. Invit membrii Biroului permanent... (Domnul deputat Tudor-Vlad Benga solicită să ia cuvântul.) Imediat, domnule Benga! Invit membrii Biroului permanent la şedinţa de Birou permanent. Domnul Benga, explicarea votului.

Tudor - Vlad Benga Nu ştiu în ce măsură ştiţi, dar acest proiect de lege este un proiect iniţiat de colegii de la UDMR şi are în vedere punctul III din Declaraţia de la Alba Iulia şi, cumva, ideea de a pune, de a face anumite reparaţii la acest punct. Şi, mă rog, sunt surprins că ei nu şi-au explicat votul, însă vreau să-l explic pe-al nostru. Pentru că am mai spus de câteva ori de la acest microfon că noi întotdeauna avem deschidere pe discuţia aceea şi dat fiindcă anul trecut s-a sărbătorit şi Centenarul. Cu siguranţă, în tot ceea ce ţine de instruirea, administrarea şi judecata în limba proprie şi cu membrii din sânul acelor comunităţi, este o discuţie care merită avută. Însă acest proiect de lege, aşa cum a fost el conceput şi cum le-am spus colegilor şi în comisie, pur şi simplu era nevotabil şi din punctul nostru de vedere era doar o formă de a crea nişte procentaje, şi nici pe departe de a pune realmente pe tapet acel punct în discuţie. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Mulţumesc. Declar şedinţa închisă. Invit colegii la şedinţa de Birou permanent. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,30.