27 martie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publică (PL-x 588/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 32. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică; PL-x 588/2018. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat. Şi apoi, Comisia pentru buget.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Comisia pentru buget. Vă rog, doamna deputat Ioana Bran.

Ioana Bran-Voinea Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere, pe fond, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare autorizarea Ministerului Finanţelor Publice de a permite tranzacţii cu instrumente financiare derivate şi de a încheia contracte de compensare şi/sau de compensare cu clauză de exigibilitate imediată cu instituţii financiare şi/sau cu entităţi înfiinţate în acest scop de către instituţiile financiare, precum şi încadrarea cheltuielilor rezultate în urma efectuării operaţiunilor de administrare a pasivelor şi a operaţiunilor cu instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor asociate portofoliului de datorie publică guvernamentală în numele statului, în categoria veniturilor, respectiv a cheltuielilor bugetului de stat. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 14/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu un amendament de tehnică legislativă, prezentat în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Domnul Neagu, vă rog, la dezbateri generale.

Nicolae Neagu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Deşi analizând în Comisia pentru buget, finanţe, şi ulterior această ordonanţă pare în regulă, totuşi la întrebările pe care le-am pus noi, vizavi de mai multă transparenţă şi exemple clare asupra instrumentelor financiare derivate care sunt procesate cu ocazia... sau urmează a fi procesate prin introducerea acestei legislaţii, nu am primit răspunsurile în timp util şi nici măcar nu ştim exact în ce vor consta ele. Din aceste motive, Grupul PNL se va abţine de la a vota proiectul de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. Avem 4 amendamente admise. Titlul legii. Dacă sunt intervenţii? Nu. La articolul unic? La 3 marginal? 4 marginal? Rămâne la votul final.