6 martie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice (PL-x 595/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice; PL-x 595/2018. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Da, domnul Vass Levente, vă rog.

Levente Vass Domnule preşedinte. Stimaţi colegi, E o modificare legislativă mică, însă are importanţă, pentru că ar trebui să pornim pe o cale unde încercăm să păstrăm donatorii de sânge constanţi şi încercăm să creştem numărul donatorilor de sânge ocazionali. E foarte important ca acest lucru să rămână în sfera nonprofitului, să nu plătim bani, în continuare, pentru acest lucru. Astfel, să reglementăm şi să putem asigura donarea necesară de sânge pentru toată ţara. Mulţumesc pentru susţinere. Sper că o să treacă.

Florin Iordache Şi eu. Dacă dintre iniţiatori mai doreşte cineva? Nu mai doreşte. Domnul Buicu. A, vă rog, vă rog, doamnă doctor. Raportul Comisiei pentru sănătate şi familie.

Cristina-Elena Dinu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată, prin adresa PL-x 595, cu dezbaterea în fond a Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr. 282/2005. La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, republicată, în sensul reglementării unui sistem prin care fiecare donator de sânge va primi un mesaj de mulţumire, precum şi o solicitare în situaţii urgente. Proiectul face parte din categoria legilor ordinare. Membrii comisiei au examinat proiectul de lege în şedinţa din 26 februarie. La dezbateri au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Raportul comisiei a fost adoptat, cu unanimitate de voturi. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamentele admise redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. La dezbateri generale, domnul Buicu şi apoi domnul Botez. Aveţi 5 minute, domnule coleg.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, În anul 2013, când 19 români şi-au pierdut viaţa şi 28 au fost răniţi într-un accident din Muntenegru, românii care erau prezenţi acolo au constatat că jumătate din populaţia comunităţii, unde a avut loc accidentul, s-a prezentat şi a donat sânge pentru cei internaţi în spital. Trebuie să subliniem şi contextul acelor comunităţi, un context social, în care locuitorii au trecut printr-un război, iar donarea de sânge a devenit un act de prestigiu. În România, undeva către 2% din populaţie donează sânge. În condiţiile în care, de exemplu, în Franţa, până la 50% din populaţie a donat o singură dată sânge. Din păcate, ducem lipsă de educaţie privind altruismul. Şi, tot din păcate, ne arătăm unitatea doar în momente de criză. Sistemul public de sănătate are nevoie de deschidere, are nevoie de apropiere de pacient, iar tipul acesta de modificări legislative şi de gesturi sunt necesare. Profit de ocazie şi fac un apel către populaţie, privind donarea de sânge. Donarea de sânge salvează vieţi. Donarea de sânge este benefică şi pentru donator. Partidul Social Democrat susţine prezentul proiect. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Botez, Grupul USR. Vă rog, domnule coleg.

Mihai-Cătălin Botez Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte. Vorbesc acum în calitate de donator de sânge şi de iniţiator al unor campanii de donare de sânge. România are un potenţial enorm în toate domeniile. Poate face mult mai mult decât face acum. Poate face mult mai mult şi în domeniul donării de sânge. E trist că trebuie să dăm o lege pentru nişte lucruri organizatorice. Adică, să dăm un SMS, să le amintim donatorilor că, după un anumit termen, ar trebui să doneze din nou sau să le spunem că e o urgenţă şi că îi rugăm, îi invităm să doneze sânge. Asta ar putea să fie o chestiune care să ţină, nu ştiu, de un ordin de ministru sau de o altă chestiune organizatorică. Normal că vom susţine acest proiect de lege. Dar ce aş vrea să punctez este că, de fapt, avem nevoie de implicare mai bună, mai responsabilă, să spunem, din partea celor din ministere, din partea celor care conduc aceste structuri şi care ar putea să facă mai mult. Felicitări, iniţiatorului! Şi fac un apel la toată lumea. Să fie conştientă de faptul că avem nevoie de mai mulţi donatori. Şi e un act de altruism, de care avem nevoie. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Domnul Petru Movilă. Vă rog.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Prin acest proiect de lege, practic, se aduce o recunoaştere şi o mulţumire simbolică celor care donează sânge. Iniţiativa colegului meu, Vass Levente, şi a semnatarilor este o iniţiativă bună, însă trebuie să privim în esenţă modul în care funcţionează centrele de recoltare şi transfuzii. Faptul că Ministerul Sănătăţii nu reuşeşte să legifereze în profunzime activitatea, modul în care funcţionează centrele de recoltare şi transfuzii, este un mare semn de întrebare pentru toţi. Centrele de recoltare şi transfuzii nu au personal. Centrele de recoltare şi transfuzii nu au fost capabile ca, în organizarea lor, să aibă măcar o zi pe săptămână program după-amiaza sau, poate, o dată pe lună, program sâmbăta, pentru că sunt foarte mulţi potenţiali donatori care au program de lucru chiar în timpul în care lucrează centrele de transfuzii. Nu există o bază naţională informatizată privind stocurile de sânge din spitale. Pentru ca atunci când un medic are nevoie de sânge să nu stea pe telefoane, la toate spitalele din jurul localităţii unde este spitalul, ci să apese un buton, pe Internet, să găsească grupa de sânge de care are nevoie. De asemenea, centrele mobile de recoltare a sângelui - o investiţie a statului român, care este nefolosită. Avem centre mobile de recoltare - în Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Iaşi - care nu au fost folosite decât sporadic, în parteneriat cu ONG-uri, Crucea Roşie sau cu Biserica Ortodoxă. Deci, trebuie să vedem mult mai departe necesităţile, pentru ca acest sistem să funcţioneze. Sunt ONG-uri care vin şi suplinesc activitatea statului, cum este cel de la Bistriţa - "donatori online.ro", şi au bază de date pentru cei care donează sânge. Trebuie să ne ducem în profunzime, pentru că proiecte de lege de genul celui pe care îl votăm azi sunt recunoaşteri simbolice, morale pentru donatori. Însă, dacă nu vom face mai departe ceea ce trebuie, în fiecare zi vom vedea reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, reprezentanţi din spitale, vom vedea oameni care toată ziua vor merge să strige: "Donaţi, donaţi, că e criză de sânge!". Dar statul, până acum, a fost incapabil să facă un gest minimal privind susţinerea şi organizarea centrelor de recoltare şi transfuzii. Sigur că vom vota acest proiect de lege.

Florin Iordache Domnul Stamatian, vă rog, Grupul PNL. Vă rog, domnule profesor.

Vasile-Florin Stamatian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În toate trebuie să fie un început. Şi acesta este un pas foarte important pentru a conştientiza şi pentru a-i mobiliza pe semenii noştri. În meseria mea am avut de multe ori momente dramatice, în care, aşa cum spunea antevorbitorul meu, am stat pe telefoane şi am căutat locaţii în care să fie rezerve de sânge. Însă, să nu uităm că la poporul român există în suflet şi în genă solidaritatea. Şi atunci când au un seamăn se strâng cu toţii ca să ajute, ca să fie aproape de membrul familiei. Ce nu ştiu ei este că nu se poate lua sânge de la un membru al familiei şi administra direct. Trebuie să fie făcute o mulţime de analize de compatibilitate, o mulţime de investigaţii care să îndepărteze alte pericole potenţiale la administrarea de sânge. Eu sunt, sincer, foarte mulţumit pentru iniţiativă, pentru apariţia acestui proiect de lege. Însă, aştept de la cei care sunt într-adevăr organizatorii şi cei care trebuie să facă această recoltare de sânge să vină alături de noi cu un proiect care să arate toate deficienţele. Eu, şi ca medic, cunosc doar deficienţele de la suprafaţă şi momentele de criză, când nu am avut sânge. Grupul PNL, bineînţeles, va vota acest proiect de lege. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Al doilea vorbitor, la Grupul PMP, domnul Simionca. Vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Voiam doar să fac o completare la ce spunea colegul meu, domnul Petru Movilă, din Comisia pentru sănătate. Într-adevăr, un ONG de la Bistriţa a făcut o platformă online, a făcut ce n-a făcut statul, şi această platformă se numeşte "donatorionline.ro", unde puteţi să-i găsiţi, pe harta României, foarte bine, pe cei care donează sânge şi să găsiţi grupele de sânge. Dacă cineva are nevoie vreodată de o anumită grupă de sânge, nu mai trebuie să-şi întrebe prietenii - oare cine are acea grupă de sânge - merge pe "donatorionline.ro". Pe acea platformă găseşte, în proximitatea locaţiei sau unde este acea problemă, un donator care, de bună-credinţă, şi-a pus informaţiile acolo şi vrea să ajute. Deci, încă o dată, ce nu face statul fac oamenii de bună-credinţă din România. Mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnul Ciuhodaru. Domnule doctor, ce aveţi de spus cu sângele? Ziceţi cum e la Iaşi, la dumneavoastră, acolo. Scurt, haideţi.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Eu lucrez de 25 de ani într-un serviciu de urgenţă. Şi vă rog, din nou, donaţi sânge! Puteţi salva o viaţă. Dar, pe de altă parte, să spunem lucrurilor pe nume. Avem două bariere majore în ceea ce priveşte donarea de sânge. Şi, de aceea, doar un român din trei primeşte sânge atunci când are nevoie. În primul rând, este cea educaţională. Şi dacă educaţia pentru sănătate ar fi predată de la şcoală, ar şti fiecare dintre potenţialii donatori care sunt avantajele pentru sănătate ale donării. În al doilea rând, este, evident, cea economică. Lucrurile ar trebui să fie foarte clare, iar programul actual al centrelor de transfuzii în niciun caz nu încurajează această donare. S-au investit milioane în acele centre de recoltare mobilă şi, sincer să fiu, se puteau cumpăra mii de tone de sânge cu banii investiţi acolo, pentru că, de cele mai multe ori, sunt ineficiente. Centrele de donare - altfel organizate, program după-amiaza, existenţa acestei disponibilităţi de a dona, prin educaţie pentru sănătate, registrul unic al donatorilor de sânge trebuie să fie printre priorităţi. Iar pentru cei care nu ştiu, la Iaşi, la Paşcani se va înfiinţa un nou centru de recoltare, prin bunăvoinţa autorităţilor locale, împreună cu cei de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi, în aşa fel în cât mai multe zone să se facă acest lucru. Nu e nevoie de maşini de recoltare de milioane de euro. Îţi trebuie doi doctori şi echipamentul de recoltare să poţi face acest lucru. Aşa că soluţii există, dar ele trebuie puse cât mai repede în practică. Iar cei care ne dau - unii dintre ei - azi lecţii sunt cei care i-au trimis pe colegii mei din centrele de transfuzii afară din sistem, tăindu-le salariile. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Am finalizat. Avem 3 articole. La titlul legii. Intervenţii? Nu. La art. I. Intervenţii? Nu. Cu amendamentele Comisiei pentru sănătate, art. II? Rămâne la votul final. Caracter ordinar. Următorul.