25 februarie 2019 – Discuţii procedurale în legătură cu modificarea programului de lucru.

Gabriel Andronache Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Intervenţia mea este pe procedură - art. 151 din Regulament - şi vizează, din punctul nostru de vedere, o încălcarea a procedurii parlamentare, referitoare la programarea moţiunilor simple. După cum bine ştiţi, art. 118 din Regulament spune foarte clar că după depunerea, după înregistrarea moţiunii simple, preşedintele Camerei Deputaţilor are obligaţia de a stabili, în termen de şase zile, nu mai mult de şase zile - zice art. 118 - data la care se va dezbate moţiunea simplă. După cum bine ştiţi, săptămâna trecută, miercuri, am înregistrat o moţiune - Grupul parlamentar al PNL şi Grupul parlamentar al USR - pe problemele justiţiei din România. În mod normal, preşedintele Camerei Deputaţilor ar fi trebuit să stabilească termenul de dezbatere săptămâna aceasta - astăzi, mâine sau cel târziu poimâine. Din nefericire, la Biroul permanent nu a fost înregistrată nicio rezoluţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor privind dezbaterea moţiunii în această săptămână. Pe cale de consecinţă, pentru respectarea sau în acord cu art. 118 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, venim şi propunem plenului Camerei Deputaţilor, în baza art. 15 alin. (3) lit. i), care spune că liderul de grup poate propune modificarea programului, ca această moţiune să fie dezbătută mâine, începând cu ora 16,00. Vă rugăm să supuneţi la vot această propunere de modificare a programului de lucru.

Florin Iordache Da. Domnule Simonis... Rog colegii să putem urmări dezbaterile. Deci astăzi cu toţii aţi participat la lucrările Biroului permanent. Eu v-am rugat - liderii de grup - să hotărâţi împreună data la care va fi supusă dezbaterii această moţiune simplă. Domnul Andronache, viceliderul grupului, a propus şi înţeleg că au fost discuţii la Biroul permanent. Îl invit... (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Vă rog, doamnă Turcan. Ordinea de zi - repet - se poate hotărî, în condiţiile în care acest punct era pe ordinea de zi şi o puteam modifica. Eu am propus - ordinea de zi, cât şi data, să discutaţi, să o hotărâţi, aşa cum este regulamentar. Doamna Turcan. Vă rog.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Există un text, în Regulament, care nu poate fi interpretat. Este art. 188 care spune, negru pe alb, că termenul pentru dezbaterea moţiunilor simple este stabilit de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în maximum şase zile de la data depunerii moţiunii simple. Mâine se împlinesc şase zile de la data înregistrării moţiunii simple, depusă în mod regulamentar, care nu are niciun aspect care ar putea fi contestat de dumneavoastră. Aşadar, dacă moţiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader nu va fi dezbătută săptămâna aceasta, există grave motive de suspiciune că vă e teamă să discutăm şi să votăm moţiunea împotriva lui Tudorel Toader. Există, într-adevăr, informaţii care spun că joi, în şedinţa de Guvern, mai există ceva de făcut, ce trebuie să îndeplinească domnul Toader, în privinţa unei ordonanţe de urgenţă, însă niciodată până acum nu a fost încălcat acest articol din Regulament, să nu se dezbată o moţiune simplă, mai ales pe un subiect de interes atât de mare cum îl reprezintă domeniul justiţiei, în mai mult de şase zile de la data înregistrării ei. Vă rog, domnule preşedinte, dacă Biroul permanent nu a stabilit această dată de dezbatere a moţiunii simple, plenul este suveran. Şi eu mă uit în ochii colegilor mei şi întreb: această moţiune... există vreun motiv pentru care dumneavoastră nu doriţi să o dezbatem în plenul Camerei Deputaţilor? Se împlinesc şase zile mâine. Aşadar, mâine dimineaţă, mâine la prânz, este obligatoriu să existe o şedinţă de dezbatere a moţiunii pe justiţie, împotriva lui Tudorel Toader, cu un subiect pentru care ies zeci de mii de oameni în stradă, în fiecare săptămână, şi un subiect care a generat un cutremur în sistemul judiciar, care merită discutat şi dezbătut, transparent asumat în plenul Camerei Deputaţilor. Vă solicit, aşadar, să ţineţi cont de această solicitare ...

Florin Iordache Care este propunerea concretă, doamnă?

Raluca Turcan Propunerea concretă este: mâine să fie o şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea moţiunii.

Florin Iordache Bine, doamnă! OK. Alte intervenţii dacă sunt pe acest subiect? Doamna Prună, ca să pot trece mai departe. Vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Nu pot să nu vorbesc împotriva aceste încălcări flagrante a Regulamentului Camerei Deputaţilor. Moţiunea aceasta, iniţiată de PNL şi USR, a fost depusă pe data de 20 februarie 2019, săptămâna trecută. Mâine se împlinesc şase zile şi, conform Regulamentului, dumneavoastră, şeful Camerei Deputaţilor, pe care nu-l vedem foarte des, ar fi trebuit să supună dezbaterii plenului această moţiune simplă mâine. Lucrul acesta nu se întâmplă. Dumneavoastră, majoritatea PSD-ALDE puneţi pe agenda românilor, zi de zi, subiectul justiţiei, daţi OUG-uri peste noapte, deşi legile justiţiei au stat în Parlamentul României aproape un an de zile, au fost dezbătute, şi tot dumneavoastră vă opuneţi ca opoziţia să depună şi să dezbată, să pună pe ordinea de zi şi să dezbată această moţiune simplă. Este un lucru inacceptabil şi, - atenţie! - că dumneavoastră sunteţi astăzi, mâine la guvernare, dar va veni un moment în care nu veţi mai fi şi veţi fi în aceeaşi situaţie. Şi mă gândesc că acest regulament n-o să vreţi să nu fie respectat nici atunci. Deci haideţi să punem mâine pe ordinea de zi, pe data de 26, exact aşa cum prevede Regulamentul, această moţiune şi să o dezbatem. OUG-ul pe justiţie a fost dat săptămâna trecută. Săptămâna aceasta trebuie să discutăm în Parlament dacă ministrul Tudorel Toader merită să mai rămână la conducerea Ministerului Justiţiei sau nu? Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Rog colegii să ia loc în bănci! Domnule Halici... Să putem continua! Vă rog. Repet. Este o solicitare a Grupului PNL şi USR, de a discuta ... (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Păi, v-am ascultat. Vă rog. Aveţi o chestiune de procedură? Vă rog să invocaţi articolul.

Raluca Turcan Am impresia că dumneavoastră doriţi să supuneţi la vot propunerea de procedură pe care v-am făcut-o, cu gândul, evident, că aveţi majoritate şi că veţi respinge solicitarea PNL-ului. Vreau să vă spun că respectarea Regulamentului nu se poate supune la vot. Dragi colegi, Acolo scrie, în art. 188, că moţiunea simplă se dezbate în şase zile. Aşa scrie! Nu puteţi să votaţi că nu este aşa, pentru că ar însemna să votaţi că încălcaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, da, a încălcat Regulamentul de mai multe ori, şi legea!

Florin Iordache Da, mulţumesc.

Raluca Turcan Dar chiar să vă forţeze pe fiecare dintre dumneavoastră să votaţi că nu respectaţi Regulamentul, mi se pare deja total deplasat! Deci, domnule preşedinte, propunerea de procedură este că nu puteţi supune la vot respectarea Regulamentului. Dumneavoastră sunteţi obligat să anunţaţi când va avea loc şedinţa Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea moţiunii simple împotriva lui Tudorel Toader.

Florin Iordache Da. Doamnă, reamintesc. Astăzi, în Biroul permanent, s-a discutat data când se va discuta această moţiune simplă. Am solicitat liderilor de grup să aprobe data când se discută. Că astăzi, că mâine, că miercuri, era... (Vociferări.) Păi, bun! Doamnă, repet. Haideţi să discutăm... Domnule Bacalbaşa, vă rog să luaţi loc, să putem continua.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Propun să votăm de-ndată, ca Iohannis! Adică peste o lună!

Florin Iordache Domnule Bacalbaşa, vă rog să luaţi loc. Există o solicitare a Grupului PNL şi USR, de a fi modificată ordinea de zi, astfel încât să fie discutată... Programul şi ordinea de zi, că nu avem în ordinea de zi ... (Vociferări.) Programul, doamnă! Deci programul şi ordinea de zi, că în ordinea de zi nu avem dezbaterea moţiunii, ca să o putem apoi vota. Da? Aceasta este solicitarea dumneavoastră. Bine. Vă rog, pregătiţi cartelele, stimaţi colegi. Să înceapă votul. Vă mulţumesc. 61 de voturi pentru, 78 de voturi împotrivă, 21 de abţineri, 3 colegi nu şi-au exprimat votul. Programul şi ordinea de zi sunt cele stabilite şi aprobate de către liderii de grup. Mergem mai departe. În continuare, articolul... (Domnul deputat Varujan Pambuccian solicită să ia cuvântul.) Mă scuzaţi! Numai puţin! Domnul Pambuccian are o problemă de procedură, pe care înţeleg că o va supune atenţiei dumneavoastră.