20 februarie 2019 – Retragerea cuvântului domnului deputat Iulian Bulai, membru al Grupului parlamentar al USR.

Eugen Nicolicea Deci, v-am explicat, chestiunile de ordin personal trebuie să vizeze calitatea de deputat, iar ele se dezbat la începutul sau la sfârşitul şedinţei. (Vociferări.) Începutul şedinţei a trecut, iar la sfârşitul şedinţei încă nu am ajuns. (Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Vă rog să luaţi loc în bancă. Am reţinut că aveţi o problemă de interes personal. O să vă dau cuvântul la sfârşitul şedinţei. Vă rog să luaţi loc în bancă. (Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Nu mai aveţi dreptul la procedură. Dumneavoastră aţi intervenit deja, aţi indicat greşit această chestiune. Vă rog să luaţi loc în bancă. (Vociferări. Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul ) Încă o dată, vă rog să luaţi loc în bancă. Vă atrag atenţia, conform art. 150 alin. (2), după care am să vă... Bun. V-am luat cuvântul. Aceasta este o sancţiune şi va fi trecută în fişa dumneavoastră de deputat! (Vociferări.) Nu... v-am spus ce am făcut, deja! Vă rog să luaţi loc în bancă! Vă rog să luaţi loc în bancă! (Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) V-am dat cuvântul şi v-am explicat în ce condiţii. Da? Deci, putem să respectăm sau nu putem să respectăm Regulamentul? Deci alin. (5) al art. 151 spune aşa: "Un deputat poate solicita cuvântul pentru a expune o problemă cu caracter personal..." - atenţie! - "... care are legătură cu calitatea sa de deputat, iar preşedintele îi va acorda cuvântul la începutul sau la sfârşitul şedinţei de plen." Deci nu suntem nici la începutul şedinţei, nu suntem nici la sfârşitul şedinţei. Intervenţia dumneavoastră s-a încheiat. Dacă mai are alt coleg de făcut vreo intervenţie pe procedură? (Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Deci, încă o dată, nu ne târguim! Deci blocaţi lucrările Camerei, da? Vă rog frumos să luaţi loc în bancă, avem şi altă treabă decât erorile dumneavoastră de interpretare! (Domnul deputat Iulian Bulai rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Încă o dată, luaţi loc în bancă şi vă înscrieţi la cuvânt în mod regulamentar. (Vociferări.) Luaţi loc şi vă înscrieţi regulamentar. Dacă aveţi o altă chestiune, este o altă înscriere. Vă rog. Vă rog să luaţi loc în bancă, da? (Vociferări.) Bun... deci acesta este alt subiect. Nu-i daţi dumneavoastră cuvântul. Liderul Grupului solicită, în mod regulamentar, şi îi voi da cuvântul. Niciun fel de problemă! În momentul de faţă, prioritară este intervenţia domnului Pleşoianu, pentru că atât dreptul la replică, cât şi intervenţia pe procedură se acordă imediat. Dreptul dumneavoastră pentru o problemă de interes personal se acordă la sfârşitul şedinţei. Aşa scrie în Regulament! (Doamna deputat Prună Cristina-Mădălina solicită să ia cuvântul.) Domnule Pleşoianu, vă rog să luaţi cuvântul şi vă reamintesc şi dumneavoastră că dreptul la replică nu trebuie să genereze alte drepturi la replică. (Vociferări.)

Liviu Ioan Adrian Pleşoianu Făcea apel la bărbăţia mea, un bărbat de la Grupul parlamentar din partea stângă, coleg cu mine în Comisia pentru cultură. În primul rând, bărbăţia mea nu e treaba dumneavoastră, cu sau fără referendum! (Aplauze. Vociferări.) În al doilea rând, vreau să văd cât de bărbat sunteţi dumneavoastră, în context parlamentar, dacă veţi cere sau nu sancţionarea colegului dumneavoastră de acolo, care, mai devreme, mi-a adresat călduroasele cuvinte... mai du-te în... completaţi dumneavoastră pe linia punctată. Deci, corecţi cum vă ştiu, oameni noi în politică, presupun că veţi cere, bărbat fiind, dumneavoastră, drag coleg din Comisia pentru cultură, veţi cere sancţionarea, într-un fel sau altul, a colegului dumneavoastră. Şi pentru a da al doilea drept la replică colegului de la PNL - nu este foarte multă vreme de când Teo Peter, regretatul Teo Peter de la Trupa Compact, a murit, fiind accidentat, taxiul în care el se afla fiind lovit de maşina unui puşcaş marin de la Ambasada SUA. La vremea respectivă, întreaga societate românească şi chiar întreaga, nu numai oameni politici, dar şi societatea civilă, presa au fost foarte fermi cu toţii, au fost, la nivel de societate românească, foarte fermi cu toţii, şi ne-am manifestat revolta faţă de faptul că acel individ a fost extras rapid din ţară, deşi a omorât, aici, pe cineva, şi nu i s-a întâmplat, de fapt, nimic, acolo, în ţara lui, după cum, presupun, că ştim cu toţii. Ce s-o fi întâmplat cu ţara aceasta şi cu partidul dumneavoastră, dacă nu după mulţi ani de atunci, uitaţi ce scrie în Constituţia României? Şi anume, că suntem un stat independent, un stat suveran! Şi atunci, indiferent al cărei ţări este ambasadorul care ne spune că nu e bine ca doamna Kovesi să fie anchetată de către nişte procurori, indiferent din ce ţară provine ambasadorul acela...

Eugen Nicolicea Domnule deputat...

Liviu Ioan Adrian Pleşoianu ... este o imixtiune în justiţia românească.

Eugen Nicolicea ... vă rog să reveniţi la subiectul pe care-l aveaţi şi, în plus, vă rog să-l încheiaţi, pentru că cele două minute...

Liviu Ioan Adrian Pleşoianu Închei!

Eugen Nicolicea ... acordate pentru un drept la replică au fost epuizate.

Liviu Ioan Adrian Pleşoianu Mulţumesc.

Eugen Nicolicea Vă rog să formulaţi încheierea.

Liviu Ioan Adrian Pleşoianu În 5 secunde am terminat.

Eugen Nicolicea Vă rog!

Liviu Ioan Adrian Pleşoianu Deci, dacă mai suntem un stat independent şi suveran, indiferent cine este acel ambasador, da, trebuie cerută sancţionarea sa! Şi ar fi fost bine ca Ministerul Afacerilor Externe să facă deja asta! (Aplauze.)

Eugen Nicolicea Am înţeles că doamna lider de grup, Prună Cristina, de la USR, doreşte să intervină pe procedură, da? Vă rog.

Cristina-Mădălina Prună Mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Art. 242 lit. c) se referă la un comportament injurios sau calomniator, de aici, de la tribuna Parlamentului, şi acesta este şi cel pe care îl va invoca şi colegul meu, Iulian Bulai. Şi cred că are tot dreptul să se exprime de aici, de la acest microfon. Şi am o mare rugăminte la dumneavoastră! Îmi aduc aminte data de 22 decembrie 2017, când, chiar dumneavoastră vorbeaţi de la acest microfon şi ne spuneaţi că aţi fost un mare revoluţionar şi apărător al libertăţii. Dumneavoastră, astăzi, impuneţi cenzura în Parlamentul României. Nu este posibil să nu daţi dreptul la cuvânt, drept la replică, colegilor mei, care au fost trimişi aici de nişte oameni, de poporul român, de românii care i-au votat, şi se pot exprima de aici, din Parlament. Nu le puteţi lua acest drept! Aşa că vă rog să le acordaţi colegilor mei dreptul la replică, atunci când vă solicită acest lucru!

Eugen Nicolicea Vă rog să mă scuzaţi... ce coleg de la dumneavoastră a cerut dreptul la replică?

Cristina-Mădălina Prună Este vorba despre colegul meu, Iulian Bulai.

Eugen Nicolicea Nu, dânsul a cerut pentru o problemă de interes personal şi i-am spus...

Cristina-Mădălina Prună Problemă de interes personal...

Eugen Nicolicea Nu întrerupeţi...

Cristina-Mădălina Prună Drept la replică...

Eugen Nicolicea Dacă vreţi să învăţaţi ceva, ascultaţi!

Cristina-Mădălina Prună Comportament calomniator şi injurios...

Eugen Nicolicea Vă rog să luaţi loc în bancă, vă rog! Aţi încheiat expunerea dumneavoastră! Colegul dumneavoastră nu avea nevoie de intermediari. I-am explicat că pentru o problemă de interes personal, conform Regulamentului, i se dă cuvântul la sfârşitul şedinţei, pentru că începutul şedinţei a trecut. Cu privire la articolul pe care l-aţi invocat dumneavoastră, art. 242, este vorba despre definirea abaterilor disciplinare. Prin urmare, dacă există vreo abatere disciplinară, să observaţi procedura prin care se constată şi aşa mai departe.

Cristina-Mădălina Prună Sunt colegi, aici, în sală, colegi de-ai dumneavoastră...

Eugen Nicolicea Auziţi, doamnă lider de grup, vă rog frumos să vă ocupaţi locul! Intervenţia dumneavoastră s-a încheiat.

Cristina-Mădălina Prună Domnule preşedinte de şedinţă... (I se întrerupe microfonul.) (Doamna deputat Cristina-Mădălina Prună solicită să ia cuvântul.)

Eugen Nicolicea Vă rog frumos... nu mă aşteptam să... (Doamna deputat Cristina-Mădălina Prună rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Nu vă comportaţi ca şi colegul dumneavoastră! V-am dat cuvântul, v-am ascultat, v-am arătat că nu vă încadraţi în ceea ce trebuie. Vă rog frumos să luaţi loc, pentru că avem şi de legiferat astăzi, în afară de lecţii de regulament. Vă rog frumos! Bun! Trecem la următoarea chestiune. Dacă la titlul Proiectului de Hotărâre există obiecţii? (Vociferări.) Deci, încă o dată, întreb dacă există, la dezbaterea pe articole, obiecţii cu privire la titlul proiectului? După aceea, vorbim pe acest subiect. Vă rog... Nu există obiecţii. La preambul dacă există? (Domnul deputat Iulian Bulai solicită să ia cuvântul.) Vă rog să invocaţi articolul încălcat, aşa cum v-am spus. Vă rog să-i deschideţi microfonul domnului deputat, dacă nu este activat...

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Art. 242 lit. d. - "... comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar..." Dumneavoastră acţionaţi, dintr-o dată, cu o sensibilitate maximă, acuzând că următoarele cuvinte - incompetenţă şi leneş - sunt calomnioase. Puteam să spun răi şi puturoşi. N-am spus acest lucru! Deci aş vrea ca Regulamentul Camerei Deputaţilor să nu se substituie libertăţii de expresie! Dumneavoastră nu ne puteţi cenzura. Dumneavoastră nu decideţi oportunitatea cu care noi folosim sau nu folosim anumite cuvinte care descriu anumite situaţii şi persoane! Mai departe. O persoană care închide şcolile şi persecută creştinii într-o ţară nu poate...

Eugen Nicolicea Mă scuzaţi, care este...

Iulian Bulai ... să fie un exemplu în Parlamentul României!

Eugen Nicolicea Care este textul din Regulament...

Iulian Bulai Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea ... pe care vă bazaţi acum?

Iulian Bulai Am spus, art. 242 lit. d.

Eugen Nicolicea Bine!

Iulian Bulai Dumneavoastră aţi acuzat un parlamentar...

Eugen Nicolicea Vă rog să luaţi loc în bancă!

Iulian Bulai ... care a încălcat...

Eugen Nicolicea Vă rog să luaţi loc în bancă, deocamdată, da?

Iulian Bulai Domnule preşedinte, m-aţi întrebat, eu v-am răspuns!

Eugen Nicolicea Mi-aţi răspuns! OK.

Iulian Bulai Bine!

Eugen Nicolicea Am ascultat, am văzut că nu spuneţi ceea ce trebuie... Vă rog să luaţi loc în bancă! Bun, acum, încă o dată, pentru toată lumea, la art. 242 există definiţiile abaterilor disciplinare. Dacă cineva consideră că este o abatere disciplinară, să facă sesizarea respectivă. Doi la mână. Cu privire la... (Domnul deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu şi domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.) Bun. Dar cât timp o să tot interveniţi pe procedură, pentru că este a patra intervenţie la care invocaţi lucruri care nu există în Regulament? Vă rog, dumneavoastră aţi indicat data trecută art. 33. Era art. 34. Nu era ceea ce spuneaţi dumneavoastră... ( I se adresează domnului deputat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu.) Daţi-i cuvântul domnului deputat.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Da, domnule preşedinte de şedinţă, Regulamentul Camerei Deputaţilor nu este actualizat pe site, dar am găsit versiunea actuală. Invoc art. 153 alin. (1), care spune că este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii, atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţă a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organe de lucru ale Parlamentului. Şi consider că în acest caz a fost încălcat acest articol, atât de la tribuna Camerei Deputaţilor, prin cuvintele aduse de domnul Liviu Pleşoianu, care insultă direct principalul partid de guvernământ, cât şi din sala de şedinţă, din partea domnului deputat Bacalbaşa, care insultă un alt coleg deputat. Şi v-aş ruga să aplicaţi Regulamentul întocmai, aşa cum faceţi întotdeauna, şi să-i sancţionaţi, poate la fel cum aţi făcut şi cu colegul meu. Dacă aţi considerat cuvintele "lene" şi "nesimţit" nu îşi au locul la această tribună, atunci şi cele spuse de domnul Bacalbaşa şi de domnul Pleşoianu ar trebui să fie sancţionate chiar şi mai dur. (Vociferări.) Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea Da, se pare că din nou sunteţi în eroare. Nu am discutat despre calitatea cuvântului "lene" şi ce a mai spus colegul dumneavoastră, ci am spus doar că acestea nu pot fi invocate ca evenimente sau acţiuni, ci ele pot fi, eventual, cauze. Am repetat a treia sau a patra oară, da? Bun... (Domnul deputat Tinel Gheorghe solicită să ia cuvântul.) Vă rog. Dar, din nou, vă rog să vă referiţi la procedură şi să nu mai încercaţi ca pe chestiuni de procedură sau alte tertipuri să ajungeţi la microfon.

Tinel Gheorghe Domnule preşedinte de şedinţă, În temeiul art. 149, orice parlamentar, orice deputat, când constată că lucrurile deraiază, derapează, o iau razna în dezbaterile publice, are dreptul să iasă la tribuna Parlamentului şi să atragă atenţia. Şi noi constatăm, eu unul constat, din sală, că atitudinea dumneavoastră generează ostilitate şi un perpetuu drept la replică. Cred că liderii grupurilor parlamentare ar trebui să solicite o pauză de consultări şi să analizeze, să vă solicite schimbarea comportamentului dumneavoastră. Dumneavoastră sunteţi marea problemă a acestor dezbateri. I-aş recomanda Grupului PSD să nu vă mai nominalizeze pentru conducerea şedinţelor Camerei Deputaţilor, pentru că, altfel, nu vom ieşi din această dezbatere sterilă niciodată. Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea Da. Art. 149 este invocat greşit. "Nimeni nu poate lua cuvântul decât dacă îi este dat de preşedinte". Aşa scrie la art. 149. Doi la mână. Evident că pentru cei care nu citesc este o ostilitate introdusă de cel care îi roagă să respecte Regulamentul. (Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.) Domnule Stelian Ion, v-aţi aşezat la microfon şi nu v-am dat cuvântul. (Vociferări.) Vă rog frumos... Deci vă rog să luaţi loc în bancă, pentru că intervenţiile s-au terminat la acest subiect. (Vociferări.) Deci, la propunerea preşedintelui de şedinţă sau a liderului unui grup parlamentar, plenul Camerei, prin vot, are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt, în funcţie de obiectul dezbaterilor... (Vociferări.) Aşteptaţi puţin... Deci dăm cuvântul domnului deputat Ion Stelian-Cristian, pe procedură, dar din nou vă atrag atenţia că de data aceasta, dacă nu invocaţi o chestiune, voi sesiza comisia de disciplină. (Vociferări.)

Stelian-Cristian Ion Domnule preşedinte, Invoc, în primul rând, art. 28 alin. (1) din Statutul deputaţilor şi senatorilor - "Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputaţi şi senatori o obligaţie legală, morală şi regulamentară..." Invoc, de asemenea, art. 34 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, alin. (1) lit. b. - "Preşedintele Camerei deputaţilor are următoarele atribuţii: (...) conduce lucrările plenului Camerei Deputaţilor (...)." Domnul Liviu Dragnea, în mod sistematic, chiuleşte de la lucrările Camerei Deputaţilor. (Aplauze.) Dumneavoastră îi ţineţi locul, dar, aşa cum se întâmpla şi la Comisia juridică, generaţi întotdeauna tensiune şi discuţii absolut inutile. Eu solicit să sancţionaţi atitudinea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi să îl chemaţi la lucru. Nu este posibil ca, din această poziţie, de preşedinte, să ai o asemenea atitudine sfidătoare, să nu îţi exerciţi atribuţiile principale, conducerea şedinţelor Camerei Deputaţilor. Rareori l-am văzut pe Liviu Dragnea la muncă, aici, în Parlament, şi trebuie să vină să-şi exercite atribuţiile. Dacă nu, îşi poate da demisia, oricând, din această funcţie şi oricum...

Eugen Nicolicea Eu vă mulţumesc...

Stelian-Cristian Ion ... va fi, la un moment dat, revocat.

Eugen Nicolicea Vă atrag atenţia că nu sunteţi la subiect. Articolul pe care l-aţi invocat dumneavoastră nu este un articol singular, mai există şi articolul care vorbeşte despre atribuţiile vicepreşedinţilor, articol atacat, cred, şi de dumneavoastră, la Curtea Constituţională, sesizare care v-a fost respinsă. Deci, prin urmare, clarificarea este făcută chiar de Curtea Constituţională, chiar dacă dumneavoastră nu o ştiţi. Şi nu mai citesc încă o dată. Dau cuvântul liderului Grupului PNL, doamna Raluca Turcan.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Dezbaterile de astăzi, în loc să fie concentrate pe argumente, s-au transformat într-o adevărată dispută şi chiar o presiune din partea dumneavoastră, ca preşedinte de şedinţă, prin intervenţiile prin care aţi blocat luările de cuvânt şi participarea colegilor la dezbateri. Permiteţi-mi să vă solicit o pauză de consultări, de două minute, întrucât este foarte important să clarificăm că preşedintele de şedinţă trebuie să urmărească dezbateri argumentate, dezbateri cu condiţii egale pentru toţi membrii Parlamentului, nu favoritisme pentru o anumită parte a Camerei Deputaţilor şi pumni în gură pentru ceilalţi. Aşadar, pauză de consultări.

Eugen Nicolicea Deci, o pauză de consultări de două minute. V-aş ruga să citiţi atribuţiile preşedintelui de şedinţă. (Consultări.) Deci s-a terminat pauza de consultări. Am propus liderilor de grup ca, după şedinţa Biroului permanent, să avem o discuţie clarificatoare pe Regulament, pentru a nu mai avea această discuţie în plen. În ceea ce priveşte timpul alocat dezbaterilor, el s-a încheiat, prin urmare declar şedinţa închisă şi ne revedem la şedinţa de vot final.