18 februarie 2019 – Chemarea la ordine a domnului deputat Florin-Claudiu Roman, membru al Grupului parlamentar al PNL.

Eugen Nicolicea Trecem la dezbaterea iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi. Dacă sunt... (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Da. O să vă dau cuvântul imediat. Poftiţi! O să fac o precizare. Când avem intervenţii pe probleme personale, aşa cum se spune, în realitate, intervenţiile au loc numai la începutul şedinţei sau la sfârşitul şedinţei, şi ele se vor referi la o problemă personală care vizează calitatea de deputat, respectiv cum este această informare scrisă din partea domnului Andrei Alexandru-Ioan, care ne aduce la cunoştinţă că nu mai activează în cadrul Grupului parlamentar al PSD. Deci, problemele personale care ţin de mandat nu sunt acelea cu părerile personale. A nu se confunda! Şi ţinând cont de Regulamentul care trebuie să fie aplicat ad litteram , ţinând cont de criticile aduse, că nu se respectă Regulamentul, înainte de a începe şedinţa, ca să nu mai avem discuţii, vă invoc art. 148 - "... preşedintele asigură respectarea Regulamentului..."; art. 149 - "... nimeni nu poate lua cuvântul decât dacă îi este dat de preşedinte..."; "... plenul Camerei, prin vot, are dreptul să limiteze durata luărilor de cuvânt..."; "... deputaţii care iau cuvântul sunt obligaţi să se respecte, să se refere exclusiv la chestiunea pentru discutarea căreia s-au înscris la cuvânt, în caz contrar, preşedintele le atrage atenţia, iar dacă nu se conformează, le retrage cuvântul şi le întrerupe microfonul..."; "... liderii pot lua cuvântul în cadrul şedinţei de vot final, pentru a explica votul grupului lor, şi nu alte chestiuni..."; "... luările de cuvânt, în aceste chestiuni, nu vor depăşi două minute..."; există timere, care sunt setate la două minute, şi la două minute, în mod automat, computerul va întrerupe microfonul; "... un deputat poate să ceară cuvântul pentru probleme de procedură, pentru un drept la replică sau probleme de ordin personal..."; "... pentru probleme de procedură sau pentru dreptul la replică..." - cum este şi cazul domnului Roman - "... dreptul la replică se acordă imediat..."; "... problemele de procedură... numai în cazul în care se consideră că au fost încălcate anumite prevederi ale Regulamentului, prevederi la care va face referire în intervenţia sa..."; "... dreptul la replică... în situaţia în care, la adresa sa, în acel moment al dezbaterilor, s-au făcut afirmaţii incorecte sau ofensatoare..."; "... problema cu caracter personal, dacă are legătură cu calitatea sa de deputat..."; "... luările de cuvânt, în toate aceste situaţii, nu vor depăşi două minute...". Evident, la acestea se adaugă ceea ce scrie în Statut şi în Codul de conduită. Vă dau cuvântul, domnule Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Mă bucur că aţi făcut aceste precizări. Cumva aţi anticipat ceea ce urma să spun de la tribuna Parlamentului. Şi m-aş bucura ca ceea ce aţi citit dumneavoastră să fie valabil pentru toată lumea, nu doar pentru reprezentanţii opoziţiei, ci şi pentru cei ai puterii. Cred că Regulamentul este unul şi acelaşi pentru toţi. Din acest motiv, domnule preşedinte, în numele Grupului PNL, după dezbaterea politică de săptămâna trecută, dorinţa noastră este să avem conducători de şedinţă care să fie echidistanţi şi să aplice Regulamentul, indiferent de culoarea politică a deputaţilor. Săptămâna trecută, la dezbaterile pe buget, în cursul a patru intervenţii, domnul preşedinte de şedinţă Iordache mi-a întrerupt microfonul de 17 ori. (Rumoare.) Dânsul a invocat, la momentul respectiv, declaraţii politice!

Eugen Nicolicea Domnule deputat, Tocmai am terminat de citit. Vă rog să-mi spuneţi ce capitol şi ce articol de procedură invocaţi în această intervenţie.

Florin-Claudiu Roman Art. 151 alin. (1).

Eugen Nicolicea Adică?

Florin-Claudiu Roman Rugămintea este...

Eugen Nicolicea Scuzaţi-mă, la art. 151 alin. (1) nu scrie reclamaţii la adresa cuiva.

Florin-Claudiu Roman Nu, este o problemă care ţine de dezbaterea parlamentară.

Eugen Nicolicea Nu... auziţi...

Florin-Claudiu Roman Noi am ajuns aici, domnule preşedinte, fiind votaţi pe listele din Parlament...

Eugen Nicolicea Vă rog să reveniţi la subiect!

Florin-Claudiu Roman Bun. Atunci, rugămintea este să nu mă mai întrerupeţi...

Eugen Nicolicea Păi, nu vă întrerup. Dumneavoastră aţi făcut astăzi...

Florin-Claudiu Roman că nu am jignit pe nimeni! Pur şi simplu vreau să vorbesc!

Eugen Nicolicea Ascultaţi-mă! Dumneavoastră aţi făcut o sesizare care este în neregulă.

Florin-Claudiu Roman Nu, nu este niciun fel de sesizare. Sesizarea se discută miercuri. Rugămintea este să-mi daţi voie...

Eugen Nicolicea Nu este niciun fel de sesizare!

Florin-Claudiu Roman ... să discut, să prezint problema, pentru că după aceea îmi veţi spune că a expirat timpul!

Eugen Nicolicea Deci, domnule deputat, vă atrag atenţia că nu sunteţi la subiect. Următorul pas este o sancţiune.

Florin-Claudiu Roman Domnule preşedinte, asta nu stabiliţi dumneavoastră!

Eugen Nicolicea Bine!

Florin-Claudiu Roman Deci, nu ne puteţi cenzura...

Eugen Nicolicea Deci, v-am sancţionat...

Florin-Claudiu Roman ... punctul de vedere!

Eugen Nicolicea ... şi v-am luat cuvântul! Vă rog să luaţi loc în bancă!

Florin-Claudiu Roman Deci... (I se întrerupe microfonul.)(Vociferări.) (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună.)

Eugen Nicolicea Deci, aşa cum am precizat, art. 150 alin. (1) şi art. 151 nu au niciun fel de legătură cu subiectul dumneavoastră. Aşa cum v-am spus, din partea Grupului parlamentar, am văzut la Biroul permanent, există o sesizare, iar aceasta este în curs de soluţionare. Vă rog să luaţi loc în bancă! (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.)

Eugen Nicolicea Domnule deputat, vă rog să luaţi loc în bancă! Am spus, vă rog să luaţi loc în bancă! (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Bun! Vă chem la ordine, şi această chemare la ordine este o sancţiune care se va scrie în fişa dumneavoastră de deputat! (Vociferări.) Deci, v-am solicitat, încă o dată, să luaţi loc în bancă! (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Bine! Deci, veţi fi sancţionat. Voi face sesizare să vi se dea o sancţiune mai aspră decât aceasta cu atragerea atenţiei! (Vociferări.) Trecem la punctul 2 de pe ordinea de zi. (Vociferări.) (Domnul deputat Adrian-Mihăiţă Todoran solicită să ia cuvântul.) Vă rog să indicaţi articolul. Poftiţi la microfon! (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună.) Deci, conform art. 242 lit. f), constituie abateri disciplinare următoarele fapte: perturbarea activităţii parlamentare, prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară; lit. g) - blocarea activităţii parlamentare. Deci, faptul că dumneavoastră ocupaţi microfonul şi nu doriţi să luaţi loc în bancă, vă încadrează la aceste prevederi. Voi propune sancţionarea dumneavoastră! (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună.) Deci... în regulă... puteţi să staţi acolo până când voi întrerupe şedinţa! (Vociferări.) Bun. Punctul 2. Proiectul de Hotărâre pentru constituirea unei comisii de anchetă privind modalitatea de încheiere a unor contracte de colaborare cu terţe persoane şi a modului de angajare şi efectuarea cheltuielilor din bani publici, în executarea contractelor de colaborare la Societatea Română de Televiziune. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman rămâne la tribună. Domnul deputat Adrian-Mihăiţă Todoran solicită să ia cuvântul.)(Vociferări.) Deci, eu constat fie că vă împiedică dânsul, fie că nu doriţi să luaţi cuvântul! (Vociferări.) Păi, sunteţi acelaşi partid... şi vă împiedicaţi... Bun. Deci, încă o dată, v-am dat voie, nu aţi fost la cuvânt, v-am retras cuvântul, v-am chemat la ordine, sunteţi deja sancţionat, luaţi loc în bancă! (Vociferări.) Deci, se pare că nu cunoaşteţi deloc Regulamentul. Abia m-aţi lăudat... da, da, da, sigur că da... (Domnul deputat Florin-Claudiu rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Deci, vă somez, încă o dată, să părăsiţi microfonul, să lăsaţi colegii să ia cuvântul! (Vociferări.) În regulă, pauză pentru consultări! Indicaţi numărul de minute. (Consultări.) Liderii insistă să vă dau 10 secunde. Aveţi 30 de secunde să încheiaţi. Sancţiunile rămân!

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă! Din punctul meu de vedere, ca deputat ales în Parlamentul României, nu poate fi oprită dezbaterea, în mod abuziv, de nimeni! Nici chiar de cel care, vremelnic, ocupă scaunul de preşedinte de şedinţă! Închei prin a vă spune că am făcut un apel la dumneavoastră, la echilibru, şi mi s-a răspuns cu aceeaşi monedă! Nici măcar, domnule Iordache, eu nu v-am invitat în mod grobian la baie! (Rumoare.) Vă mulţumesc.

Eugen Nicolicea Consider că ne-am fi lipsit şi nu era nevoie de intervenţia aceasta! (Vociferări.) (Domnul deputat Adrian-Mihăiţă Todoran solicită să ia cuvântul.) Da, aveţi cuvântul, domnule deputat.

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte de şedinţă, Dragi colegi, Aş vrea să scăpăm de imaginea de Parlament penal, pentru că... (Vociferări.) ... vedeţi, în momentul de faţă, imaginea Parlamentului este foarte...

Eugen Nicolicea Mă scuzaţi, din nou...

Adrian-Mihăiţă Todoran ... foarte scăzută!

Eugen Nicolicea Vă rog frumos să spuneţi care este articolul...

Adrian-Mihăiţă Todoran Procedura, domnule...

Eugen Nicolicea Păi, articolul de procedură pe care îl încălcaţi!

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, În momentul în care Parlamentul României se opune unei hotărâri a unei secţii penale rămase definitive şi irevocabile, care este din 13 martie 2018, sau pune pe ordinea de zi, pe punctul 31, pentru a ţine în Parlamentul României oameni cu grave probleme penale, cred că trebuie să rezolvăm această problemă! Şi vă spun cum se poate rezolva. Astăzi, colegii din Biroul permanent nu au fost atenţi când am solicitat mutarea de la punctul 31, de pe ordinea de zi, la această şedinţă... Nicio problemă! S-au încurcat, s-au uitat în altă parte. Acum, putem da dovada faptului că ne dorim o imagine curată a Parlamentului României, chiar ne dorim ca cetăţenii să vadă cu adevărat că nu suntem un scut împotriva penalilor! Şi vă supun votului punctul 31 de pe ordinea de zi.

Eugen Nicolicea Mă scuzaţi!

Adrian-Mihăiţă Todoran ... vacantarea postului de deputat, deţinut de domnul Octavian Goga...

Eugen Nicolicea Încă o dată...

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, Nu, nu mă... (I se întrerupe microfonul.)(Vociferări.)

Eugen Nicolicea Deci, vă atrag atenţia: Prin urmare, tot ceea ce spuneţi dumneavoastră este încălcare de Regulament şi eu vă spun încă o dată să vă revizuiţi atitudinea! (Vociferări.) Vine şi sancţiunea, nu râdeţi! (Domnul deputat Adrian-Mihăiţă Todoran rămâne la tribună şi solicită să ia cuvântul.) Bun. Deci, vă rog să ocupaţi loc în bancă sau unde doriţi dumneavoastră, să supuneţi la vot cu cine doriţi dumneavoastră, nu în această şedinţă, pe care nu o conduceţi dumneavoastră! Da? (Vociferări.) Bine! Liderii de grup, mai doresc... Deci, invit liderul PMP să... Domnule Tomac, vă rog frumos să veniţi puţin! (Vociferări.) Încă o dată, deci domnul deputat a solicitat trecerea mai în faţă a acestei probleme. Repet, a doua oară, pentru domnul deputat şi pentru ceilalţi, că modificarea este propusă de Comitetul liderilor, nu de dumneavoastră! V-aţi manifestat în faţa Comitetului liderilor, care nu v-a dat dreptate şi nu a binevoit să facă... (Domnul deputat Adrian-Mihăiţă Todoran solicită să ia cuvântul.) Domnule, aveţi o altă problemă! Haideţi să încheiem discuţiile, vă rog frumos! (Vociferări.) Se pare că nimeni nu vrea să citească Regulamentul care este în vigoare! Îl arăt tuturor! De asemenea, vă anunţ că nu avem, pentru această chestiune, un...

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, V-am cerut să supuneţi votului... punctul 31 să fie adus la punctul 1!

Eugen Nicolicea Deci, încă o dată! Dacă nu cunoaşteţi Regulamentul, duceţi-vă în altă parte şi învăţaţi-l!

Adrian-Mihăiţă Todoran Domnule preşedinte, Lăsaţi Regulamentul! Avem o chestiune foarte importantă! Astăzi... (I s-a întrerupt microfonul.)

Eugen Nicolicea Deci am încheiat acest subiect! Tulburaţi ordinea. Vă rog să vă ocupaţi locul în sală! Vă atrag atenţia că încălcaţi Regulamentul! În regulă. Pauză de consultări este acceptabil! Este o solicitare regulamentară, nu ceea ce face dânsul, care cere să voteze, că vrea el! (Consultări.) Deci, liderii să se întrunească două minute, să stabilească şi această încălcare de regulament. Toată lumea vrea respectarea Regulamentului, doar atâta lucru, să nu se refere la el! O secundă! Avem acum pauză de consultări, timp de două minute. După aceea, vă dau cuvântul! (Consultări.) (Domnul deputat Szabó Ödön solicită să ia cuvântul.) Bun! Domnul lider de grup, Suciu.

Vasile-Daniel Suciu Bună ziua, stimaţi colegi! Este 16,40, nu am lucrat aproape nimic, şi în stilul acesta nu ştiu dacă vom apuca să lucrăm ceva astăzi! (Vociferări.) Este foarte simplu ceea ce vă propun. Stimaţi colegi, s-au mai făcut propuneri de modificare a ordinii de zi, de către lideri sau de vicelideri. Plenul este suveran şi se va pronunţa prin vot. Şi cred că, oricum, până la ora 17,00, şi domnul Todoran, şi domnul Ödön, şi domnul Simonis vor propune modificarea ordinii de zi, şi la ora 17,00 vom constata că am venit cred că aproape degeaba la muncă, pentru că ne-am blocat în nişte chichiţe care nu-şi aveau rostul. Nu cred - şi acum vreau să continui şi eu să vă spun câteva lucruri - nu cred că aceasta este modalitatea prin care vom continua, de acum înainte, plenul Camerei Deputaţilor! Adică eu nu cred că un domn deputat, care-şi respectă statutul, trebuie să fie rugat de nenumărate ori să părăsească microfonul, şi el să nu o facă! Dacă tot vorbim despre lucruri raţionale, stimaţi colegi, indiferent din ce partid facem parte, fac un apel foarte serios! S-a încheiat săptămâna trecută, au trecut orele de scârbă nesfârşită. Haideţi să reintrăm în haina de parlamentar şi să facem ceea ce aşteaptă oamenii de la noi! Vă mulţumesc din suflet!

Eugen Nicolicea Da, vă mulţumesc. Nimeni nu poate să ia cuvântul, dacă nu îi este dat de preşedinte. Aţi cerut cuvântul? (Vociferări.) Aveţi cuvântul.

Adrian-Mihăiţă Todoran Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vă solicit, domnule preşedinte de şedinţă, să supune votului aducerea acestui punct de pe poziţia 31 la poziţia 1 de pe ordinea de zi. Este o chestiune de ordin moral şi, la un moment dat, este şi normal să scăpăm de această imagine - Parlament penal. Daţi dovadă, colegii din PSD, ALDE sau cei care v-au... (I se întrerupe microfonul.) (Rumoare.)

Eugen Nicolicea Bun. Am înţeles că liderii de grup sunt de acord cu supunerea la vot... Atenţie! Deci... să ştiţi... art. 38 - "... comitetul liderilor grupurilor parlamentare poate să includă pe ordinea de zi dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative, la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit...". Deci, în situaţia noastră, nu avem un proiect de lege sau o propunere legislativă. Asta ca să ştiţi! Şi acum, vot, vă rog. Cu 68 de voturi pentru, 85 de voturi contra şi 18 abţineri, propunerea nu a întrunit numărul necesar pentru a fi aprobată. Deci, să ne lămurim, acesta va fi supus votului în momentul în care avem raportul comisiei. În momentul de faţă ne lipseşte raportul comisiei, ca să ştiţi şi motivele insistenţei, şi motivele refuzului! Bun!