13 februarie 2019 – Aprobarea ordinii de zi şi a programului de lucru.

Florin Iordache Bună ziua, stimaţi colegi! Vă propun să luaţi loc să putem începe şedinţa noastră. (Discuţii.) Vă propun să luaţi loc, stimaţi colegi, să putem începe, da? Declar deschisă şedinţa de astăzi, comună, a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi vă anunţ că, din totalul celor 465 de deputaţi şi senatori, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 378. Proiectul ordinii de zi şi programul de lucru pentru şedinţa comună au fost stabilite de către Birourile permanente ale celor două Camere, cu participarea liderilor de grup, şi au fost deja distribuite. Dacă în legătură cu proiectul ordinii de zi sau alte comentarii de ordin general... Doamna Raluca Turcan, vă rog. Între timp, vă rog să vă pregătiţi cartelele de vot, stimaţi colegi. Rog colegii să ia loc să putem... vom avea... Stimaţi colegi! Numai puţin, doamna deputat. Stimaţi colegi! Stimaţi colegi, doamna... Luaţi loc să putem începe. (Intervenţie neinteligibilă din sală.) Nu dumneavoastră, rog pe colegii mei, de la PSD, în primul rând, să ia loc. Şi vă rog să vă pregătiţi cartelele de vot, pentru că vom avea nişte voturi electronice imediat. Vă rog, doamna deputat. Doamna Raluca Turcan.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Realmente, mi-aş fi dorit ca dezbaterea de astăzi să înceapă cu dreptul şi într-adevăr să putem purta o discuţie aplicată în plenul comun pe bugetul pentru anul 2019, însă, din nefericire, am constatat - în puţinul timp pe care l-am avut la dispoziţie de la momentul transmiterii formei finale a Proiectului de buget pentru anul 2019 - că lipsesc amendamente respinse în Comisia de buget, finanţe, însă aceste amendamente trebuie să figureze la dezbaterea din plen, chiar şi la amendamente respinse, pentru a nu priva parlamentarii de dreptul lor constituţional de a prezenta amendamentele şi a le supune votului dumneavoastră. Aşadar, există două variante: fie corectaţi de urgenţă acest neajuns - şi, dacă doriţi, putem face un test, de exemplu, pe educaţie, cultură, inclusiv obiective de interes local, lipsesc amendamente respinse -, fie facem o pauză de 10 minute, jumătate de oră, astfel încât să poată să fie transmise aceste amendamente. E important să putem să..., măcar să încercăm să le susţinem pe toate, să discutăm pe ele şi poate să găsim o formă mai bună a bugetului pentru 2019.

Florin Iordache Fără îndoială amendamentele tuturor colegilor, că sunt admise sau sunt respinse, trebuie să se regăsească într-una din cele două anexe. Eu vă propun o altă variantă: atâta timp cât astăzi am hotărât că nu facem decât dezbateri generale, rog colegii din stafful celor două Comisii de buget să verifice, astfel încât mâine-dimineaţă, când vom face dezbaterea pe anexe, toate amendamentele, fie că sunt respinse sau sunt admise, să se regăsească. Eu apreciez efortul pe care colegii noştri l-au făcut - colegii noştri din cele două comisii -, cât şi stafful, au terminat azi-noapte, undeva pe la ora 4.00-5.00 dimineaţa, şi s-ar putea să existe una sau două erori, dar fac apel la colegii din stafful celor două comisii. Vom vedea ce amendamente solicită colegii noştri şi nu le-au regăsit şi, fără îndoială, le completăm, iar mâine-dimineaţă, când facem dezbaterea pe anexe, aceste amendamente să se regăsească, să poată fi susţinute. Sunteţi de acord cu această abordare? Vă mulţumesc. Trecem, mergem mai departe. Procedură. Vă rog. Da, domnule Roman, vă rog, procedură.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Cred că ne dorim cu toţii să avem un buget adoptat în conformitate cu legea, şi atunci, dacă tot suntem astăzi la partea de dezbateri generale, cred că ar trebui să ştim cu toţii dacă e respectată legea. Am avut trei variante de proiect, să zic, al Legii bugetului, niciuna dintre cele trei variante nu a respectat perioada de 30 de zile de dezbatere publică, deşi am fost informaţi încă de la sfârşitul anului trecut că acest proiect este finalizat şi urmează să fie adus în faţa Parlamentului. Iar în completare la ce a spus doamna Turcan, vreau să vă informez, domnule preşedinte, că la Comisia de administraţie publică, pentru prima dată, o cutumă care se respectă de 30 de ani nu mai este cutumă. Era acel obicei ca de la Comisia de administraţie să iasă un aviz favorabil, cu amendamentele admise în bloc. Vorbim de 1403 amendamente care nu se găsesc în forma finală a raportului. Sunt amendamente depuse de către colegii deputaţi şi senatori şi eu cred că e dreptul lor de a-şi susţine aceste amendamente pe care, probabil, le-au formulat în urma întâlnirilor din comunităţile locale. Prin urmare, doar pe PNDL e un minus de 1 402 amendamente. Rugămintea este ca, în forma finală a raportului, şi aceste amendamente respinse să se regăsească în raport. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Toate amendamentele admise sau respinse se vor regăsi în forma finală a raportului. Domnul Tomac, vă rog. Tot pe procedură aveţi o observaţie? Vă rog.

Eugen Tomac Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Având în vedere că în sală se află un condamnat penal, cu drepturile civile interzise... (Vociferări, discuţii.) ... şi este deputat în Grupul PSD, vă rog să luaţi măsuri pentru ca domnul deputat Goga să părăsească sala, pentru că nu are dreptul să voteze. Are decizia instanţei clară, că nu mai trebuie să rămână în această funcţie. Vă rog să luaţi act de această solicitare a Grupului Partidului Mişcarea Populară . (Aplauze.)

Florin Iordache Da, am luat act, am discutat la... Da, domnule Popescu, vă rog. Am luat act, am discutat în plenul Camerei. Vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte. O intervenţie pe procedură. Ştiu că vom sta toţi aici în următoarele două zile până la o oră târzie şi vor exista nervi, frustrări, aşa că vă rog, domnule preşedinte de şedinţă, să vegheaţi la liniştea sălii. Am insistat de multe ori că unul dintre colegii dumneavoastră este, de fapt, pacient. L-aţi numit tot timpul medic. Ştiţi despre cine vorbesc şi vă rog ca această şedinţă să se desfăşoare într-o manieră normală: dezbatere, nu..., fără ţipete, fără răcnete şi fără injurii. Fac apel la dumneavoastră, domnule preşedinte!

Florin Iordache Eu fac apel la toţi colegii, indiferent din ce grup parlamentar fac parte, să avem o dezbatere civilizată, cu respectarea normelor şi a regulamentului. Mulţumesc. Vă rog..., vă rog, stimaţi colegi, să pregătiţi cartelele de vot. Supun votului, stimaţi colegi, proiectul ordinii de zi. Să înceapă votul. 316 voturi pentru, 4 abţineri, 12 colegi nu şi-au exprimat votul. A fost adoptată ordinea de zi. Dacă în legătură cu proiectul programului de lucru sunt intervenţii. Da, doamna Turcan, vă rog.

Raluca Turcan Am luat act de programul de lucru pe care l-aţi propus pentru a dezbate bugetul pe anul 2019 şi, din nefericire, timpul alocat e unul foarte strâns. Am înţeles presiunea şi aiureala care a dominat în dezbaterea în comisiile de specialitate a acestui buget - că am început cu Legea bugetului, aţi trecut la anexe, v-aţi întors la Legea bugetului, unele amendamente au dispărut -, putem să înţelegem graba, dar în plen, dacă tot avem amendamente şi ocazia să dezbatem şi, la final, să ieşim cu varianta finală, vă solicităm să dublaţi timpul alocat dezbaterii, mai ales pe ministerele importante. Poate că nu pe toate instituţiile, putem accepta lucrul acesta, întrucât sunt instituţii care au venit în Comisia de buget, finanţe şi au stat un minut, au salutat şi au plecat, însă pe instituţiile importante - educaţie, sănătate, administraţie publică, transporturi -, vă solicităm dublarea timpului de dezbatere, astfel încât să putem într-adevăr să purtăm o discuţie aplicată pe amendamente.

Florin Iordache Există o propunere, pregătiţi-vă cartelele de vot. Există o propunere a Grupului PNL de dublare a timpului. Să înceapă votul. 126 de voturi pentru, 204 împotrivă, 16 abţineri, 2 colegi nu şi-au exprimat votul Propunerea nu a fost adoptată. În aceste condiţii, supun votului dumneavoastră propunerea Birourilor permanente reunite vizavi de timpul de dezbatere. Să înceapă votul. 225 de voturi pentru, 131 împotrivă, 2 abţineri, 3 colegi nu şi-au exprimat votul. A fost adoptat, prin vot, programul de lucru.