4 februarie 2019 – Aprobarea repartizării locurilor pentru funcţiile din Biroul permanent.

Nicolae-Liviu Dragnea Doamnelor şi domnilor deputaţi, Se intonează Imnul naţional al României. (Se intonează Imnul naţional "Deşteaptă-te, române!".) Vă mulţumesc. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Declar deschisă prima şedinţă a primei sesiuni ordinare a anului 2019, a Camerei Deputaţilor, convocată în temeiul art. 66 alin. (1) şi alin. (3) din Constituţia României, republicată, şi al art. 34 lit. a) din Regulament. La începutul şedinţei, fiind prima întâlnire din acest an, vă urez tuturor la mulţi ani, un an mai bun şi foarte multă sănătate! Din totalul de 329 de deputaţi aflaţi în evidenţă, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa la lucrări 237. (Domnul deputat Daniel Constantin solicită să ia cuvântul). Da, vă rog.

Daniel Constantin Bună ziua! Şi mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum... am apăsat pe buton, am invocat să iau cuvântul pe procedură. Şi o să vă fac referire şi la articolul din Regulament. Este vorba - şi vă anunţ cu această ocazie că, în baza art. 13 alin. (1) şi alin. (7), coroborat cu art. 15 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, astăzi, la începutul sesiunii parlamentare, s-a constituit Grupul parlamentar Pro Europa, format din 20 de deputaţi, dintre care 16, aşa cum spune Regulamentul, au candidat pe lista aceluiaşi partid, respectiv Partidul Social Democrat. De asemenea, vă informez că a fost ales, ca lider de grup, subsemnatul; vicelideri: Gabriela Podaşcă, Cătălin Nechifor, Mircea Dobre, Octavian Petric şi Georgian Pop; iar secretari - doamna Oana Vlăducă şi domnul Ion Spânu. Lista nominală, domnule preşedinte, a fost depusă înaintea începerii sesiunii, la Secretariatul General şi la Cabinetul Preşedintelui, şi o să v-o înmânez şi eu, personal, aşa cum spune Regulamentul. În aceste condiţii, având în vedere, de asemenea, prevederile art. 21 alin. (3), ale art. 24 şi ale art. 25 din Regulament, dar şi ale art. 28 alin. (7) - teza finală, vă solicit să suspendaţi şedinţa şi să dispuneţi liderilor de grup să meargă să negocieze locurile în Biroul permanent, în funcţie de configuraţia politică actuală a Camerei Deputaţilor. Mulţumesc.

Nicolae-Liviu Dragnea Pe procedură, domnule Nicolicea?

Eugen Nicolicea Pe procedură, cu privire la înfiinţarea de grupuri. La vremea când au fost înfiinţate alte grupuri, nu exista nicio interdicţie în Regulament, acum există. Doi. Chiar dacă aţi putea să vă înfiinţaţi grupul, astăzi, în Regulament se prevede că funcţiile se negociază şi se schimbă începând cu sesiunea următoare. Adică nu întrerupem ce avem noi astăzi, crezând că mai căpătaţi o funcţie. Discutăm la toamnă dacă veţi fi grup. Dar, v-am spus. Încă o dată, există interdicţii şi precizări foarte clare, introduse în modificările din 2013, sub preşedinţia domnului Zgonea şi susţinute de Grupul PSD şi Grupul PNL, care făceau împreună atunci USL.

Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc. Dacă mai doreşte cineva să intervină? Pe procedură, doamnă Turcan?

Raluca Turcan Bună ziua, stimaţi colegi. Vă doresc o sesiune parlamentară în respect faţă de lege şi faţă de alegătorii care v-au onorat cu votul pentru a fi prezenţi în Camera Deputaţilor şi a avea un mandat în această instituţie atât de importantă. Propunerea, pe procedură, este legată de o solicitare pe care Partidul Naţional Liberal o are, şi anume, ca sesiunea parlamentară să intre sub spectrul legalităţii. De ce spunem lucrul acesta? După cum bine cunoaşteţi, în această instituţie funcţionează un organism de conducere, în baza unui regulament şi în baza Constituţiei României. În această instituţie, Biroul permanent de conducere al Camerei Deputaţilor are o anumită structură, ca urmare a situaţiei parlamentare a fiecărui grup parlamentar. La începutul acestei sesiuni parlamentare, situaţia politică arată în felul următor: Partidul Social Democrat a început sesiunea sau legislatura aceasta cu 154 de deputaţi. În momentul de faţă, ca urmare a solicitărilor depuse la Secretariatul General, există doar 142 de deputaţi, ceea ce înseamnă că ponderea reprezentanţilor PSD în biroul de conducere al Camerei Deputaţilor a scăzut - matematică simplă. Aici nu vorbim despre nişte funcţii, ca să fie bine înţeles. Partidul Naţional Liberal nu pune problema funcţiilor şi oamenilor. Vorbim despre reprezentativitate şi reprezentativitate a opoziţiei într-un organism de conducere al acestei instituţii. Şi, în baza aritmeticii, PSD pierde ponderea, pentru că a fost decimat prin plecările de deputaţi, şi opoziţiei îi revine o voce mai puternică în organismul de conducere, pentru că "aşa e viaţa". Pentru că sunt oameni care au spus la revedere politicii abuzive şi au intrat în opoziţie. Ca atare, Partidul Naţional Liberal vă solicită să respectaţi Regulamentul şi Constituţia. În structura de conducere a Camerei Deputaţilor, Partidul Social Democrat să aibă un cuvânt de spus mai slab, pentru că nu mai poate să aibă aceeaşi forţă ca în urma alegerilor, când oamenii v-au crezut pe cuvânt, iar opoziţia să fie mai puternică, printr-o reprezentativitate mai mare. Dacă nu veţi ţine cont de aceste solicitări ale Partidului Naţional Liberal, şi anume ca Partidul Naţional Liberal să poată să participe cu un om în plus şi opoziţia, în afară de PNL, să primească, de asemenea, şansa unui om în plus în Biroul permanent, de conducere, Partidul Naţional Liberal nu va vota structura actuală a conducerii Camerei Deputaţilor. (Vociferări.) Vom face, de asemenea, proteste, în cadru legal, până când veţi înţelege că această instituţie nu este pe persoană fizică. Această instituţie nu poate fi confiscată de o singură persoană, care, în urma negocierilor pe care am încercat să le ducem, pentru a arăta calculul matematic, ne răspunde, cu un pic de aroganţă, că aşa e viaţa. Viaţa nu e aşa, pentru că viaţa se bazează pe lege şi pe Constituţie. Acesta este mandatul pe care dumneavoastră îl aveţi în Camera Deputaţilor.

Nicolae-Liviu Dragnea Vă rog, domnul Stelian Ion.

Stelian-Cristian Ion Articolul 151 din Regulamentul Camerei Deputaţilor ne permite ca în afara dezbaterilor de pe ordinea de zi să comunicăm plenului probleme de ordin personal. Am o problemă de ordin personal pe care vreau să v-o comunic. Şi, aşa, ca mine, toţi membrii Grupului parlamentar al USR, au aceeaşi problemă. Domnule Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, Vă solicităm în mod imperativ să nu mai ţineţi sub lacăt, în sertar, Proiectul "Fără penali în funcţii publice!", pentru că dumneavoastră aveţi o problemă de ordin personal care vă împiedică să puneţi în discuţie acest proiect. (Vociferări.) Înţelegem că nu vă convine... (Vociferări.) Înţelegem că nu vă convine, dar au trecut aproape 6 luni de zile de când aproape un milion de români care au semnat acest proiect al nostru au depus semnăturile în Parlament şi nu e corect faţă de aceşti români să ţineţi blocat acest proiect, cu lunile de zile şi cu anii. Vă solicităm în mod imperativ! Vom face lucrul acesta la fiecare şedinţă şi până nu veţi da curs proiectului, până nu veţi respecta Regulamentul, care vă impunea să trimiteţi la Curtea Constituţională, spre verificare, acest proiect, nu veţi avea linişte. În altă ordine de idei, suntem de acord cu solicitările colegilor din PNL... (I se întrerupe microfonul.)

Nicolae-Liviu Dragnea Aţi spus probleme de ordin personal, n-am observat niciuna. Vă mulţumesc. (Aplauze.) Domnul Daniel Constantin, pe chestiuni de...?

Daniel Constantin De procedură, domnule preşedinte. Îmi cer scuze, doar câteva secunde...

Nicolae-Liviu Dragnea Nu, nu, dar trebuie să ştim, că sunteţi cu Regulamentul în mână, domnule Daniel Constantin.

Daniel Constantin Da, sunt cu Regulamentul în mână. Domnul deputat Nicolicea nu a invocat niciun articol din Regulament şi...

Nicolae-Liviu Dragnea Deci este drept la replică, să înţeleg?

Daniel Constantin Cum consideraţi dumneavoastră. Vreau doar să fie clar...

Nicolae-Liviu Dragnea Nu, cum consideraţi dumneavoastră, domnule Daniel Constantin, că sunteţi foarte riguros.

Daniel Constantin Dacă vreţi, da, drept la replică. Eu vreau să aduc la cunoştinţă, colegilor, următorul lucru. Regulamentul... (I se întrerupe microfonul.)

Nicolae-Liviu Dragnea Nu, eu nu vreau drept la replică. Eu vreau să-mi spuneţi dumneavoastră de ce aţi venit la microfon. Şi toată sala vrea să ştie. (Vociferări.) Nu, nu, spuneţi.

Daniel Constantin Deci... Domnule preşedinte, Sunt două aspecte pe care vreau să le aduc la cunoştinţă, colegilor, ca să fie în cunoştinţă de cauză, pe Regulament, atunci când votează. (Vociferări.) Dacă votează, cum consideraţi dumneavoastră. Eu am invocat un articol de lege, domnul Nicolicea n-a invocat niciun articol de lege. Articolul 28 alin. (7) - teza finală spune în felul următor: "La începutul fiecărei sesiuni parlamentare" - şi suntem în această situaţie. Vă anunţ încă o dată, fac această paranteză, s-a depus înaintea începerii sesiunii parlamentare, şi la dumneavoastră la Cabinet, şi la Secretariatul General, cererea noastră de constituire de grup. "La începutul fiecărei sesiuni parlamentare, funcţiile alocate grupurilor parlamentare se renegociază, în conformitate cu configuraţia politică a Camerei Deputaţilor". Aşadar, pe Regulament, stimaţi colegi, orice fel de, cum să spun, lipsă a votului sau un vot în alt fel înseamnă încălcarea acestei legi pe care dumneavoastră aţi aprobat-o aici. Vă mai fac referire la un lucru. E adevărat, acest regulament, din păcate, nu se află pe site-ul Camerei Deputaţilor. Eu ştiu foarte bine lucrul acesta, dar vă asigur că noi ne-am fundamentat cererea pe Regulament, aşa cum se găseşte el, pe legislaţie în forma consolidată.

Nicolae-Liviu Dragnea Articolul 13 din Regulament este foarte clar. Domnul Daniel Suciu, vă rog. Interveniţi pe...? Drept la replică, am înţeles.

Vasile-Daniel Suciu Bună ziua, stimaţi colegi, şi la mulţi ani! Nu cred că e pe procedură şi nu pot să folosesc singularul, drept la replică, ar trebui "drept la replici". În primul rând, aş fi vrut să am ocazia să îi urez mult succes colegei noastre, Cristina Prună, în viitoarea activitate de lider de grup. Dar să lămurim nişte lucruri foarte clare. Astăzi, când discutăm, colegii noştri sunt în grupul neafiliaţilor, nu au grup parlamentar. Prin urmare, nu pot solicita loc în Biroul permanent. Pe de altă parte, eu nu cred, cu toată bunăvoinţa, că ceea ce susţine doamna Turcan este foarte corect. Dacă scădem neafiliaţii din ponderea parlamentară, aşa cum este normal, ceea ce au semnat liderii de grup, şi anume, PSD, minorităţi, UDMR şi ALDE, este exact configuraţia corectă, aşa cum arată astăzi configuraţia parlamentară. În schimb, nu pot să nu remarc că începem un nou an exact cum l-am terminat pe celălalt. Cu încercări - justificate sau nu, rămâne de susţinut, fiecare cum crede de cuviinţă. În schimb, vă urez tuturor mult succes. Înţeleg duelul dintre PNL şi USR, chiar şi Pro România, pentru întâietate în zona opoziţiei. Eu ştiu că PSD şi cu ALDE au de guvernat şi nu o să intre în polemici gratuite cu colegii din opoziţie. (Vociferări.) Şi vă solicit, domnule preşedinte, să mergeţi mai departe pe ordinea de zi, cu configuraţia, şi votul, şi propunerile pentru Biroul permanent, aşa cum au reieşit din discuţia şi din negocierile dintre liderii de grup. Vă mulţumesc.

Nicolae-Liviu Dragnea Vă mulţumesc şi eu. Dumneavoastră? Pe procedură, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Bună ziua! Şi să aveţi o sesiune încununată de succes! Domnule preşedinte, V-am urmărit foarte atent şi aţi repetat, dacă nu mă înşel, de trei ori, "Invocaţi articolul!", "Respectaţi procedura!". Am solicitat luarea de cuvânt, tocmai pentru a vă cere dumneavoastră, ca preşedinte de şedinţă, să respectaţi procedura. Aţi dat cuvântul unui coleg - e adevărat, de-al dumneavoastră -, care nu s-a înscris, aşa cum prevăd Regulamentul şi cutuma, prin apăsarea butonului. L-aţi trimis pe celălalt la loc, i-aţi spus că nu-i daţi dreptul la replică. Dar unde vă credeţi? (Vociferări.) Credeţi că sunteţi la Teleorman, domnule preşedinte? (Râsete. Vociferări.) Credeţi că... (I se întrerupe microfonul.)

Nicolae-Liviu Dragnea Care e procedura? Care e procedura? (Vociferări.) Reveniţi la procedură.

Florin-Claudiu Roman Vă solicit să respectaţi Regulamentul, să nu aveţi un comportament abuziv. Şi vreau să vă reamintesc că aici sunt colegi aleşi conform legii, de către cetăţenii României. Nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar dumneavoastră. (Vociferări.) Mi-aş dori foarte mult să înţelegeţi că aici, la Camera Deputaţilor, nu e nici şedinţa CEx-ului PSD şi nu e nici şedinţa Consiliului Judeţean... (I se întrerupe microfonul. Aplauze.)

Nicolae-Liviu Dragnea Bun. (Aplauze. Vociferări.) Domnule Daniel Constantin, dumneavoastră? (Vociferări.) Pe procedură.

Daniel Constantin Mulţumesc, domnule preşedinte. Pe procedură. Şi dumneavoastră, şi colegii dumneavoastră, aţi invocat art. 13, care are mai multe alineate, aşa cum ştiţi. Unul dintre ele, şi anume, alin. (7) spune foarte clar: "În cazul constituirii de noi grupuri parlamentare, acestea sunt prezentate plenului, de către liderii lor, la începutul sesiunii parlamentare". Domnule preşedinte, eu cred că dumneavoastră făceaţi referire la alin. (6) care, în final, spune că "deputaţii rămaşi neafiliaţi nu-şi pot constitui grup parlamentar". Spuneţi-ne şi nouă - eu ştiu că aţi făcut acest regulament ca să protejaţi scurgerile pe care probabil le prevedeaţi şi dumneavoastră, la momentul respectiv, din partid, dar legea pe care dumneavoastră aţi aprobat-o trebuie respectată. Spune foarte clar. Iar noi am urmat procedura, aşa cum aţi votat dumneavoastră. O lege pe care nu o considerăm constituţională. Curtea Constituţională se va exprima în curând pe acest Regulament. Dar, dincolo de acest lucru, aşa cum aţi aprobat dumneavoastră legea, vă rog să o aplicaţi. Aşa cum spune Regulamentul, v-am notificat, la Biroul dumneavoastră, şi la Secretariatul General, înainte de începerea sesiunii parlamentare, iar, la început, în conformitate cu art. 13, anunţ constituirea acestui grup parlamentar. Aşa că vă rog, încă o dată, să suspendaţi şedinţa, să trecem... Nu ne interesează funcţia, aşa cum dumneavoastră aţi vrut să sugeraţi foarte abil. Nu ne interesează o funcţie, ci ne interesează doar să constataţi că există un nou grup parlamentar în Parlamentul României. Vă rog să nu vă comportaţi abuziv!

Nicolae-Liviu Dragnea Bun. Dumneavoastră aţi invocat art. 28 alin. (7), pe care vreau să-l citesc: "Dacă două sau mai multe grupuri parlamentare se reunesc într-un singur grup parlamentar ca urmare a fuziunii, rămasă definitivă prin hotărâre judecătorească, a partidelor pe care le reprezintă în Camera Deputaţilor, atunci funcţiile deţinute de fiecare grup parlamentar anterior fuziunii vor fi repartizate noului grup parlamentar rezultat conform art. 13 alin. (4)". Deci nu vă încadraţi aici. Deci... (Vociferări.) nu putem să... blocăm începerea sesiunii parlamentare pe nişte prevederi de Regulament care nu există. Deci, în continuare... (Vociferări.) Îmi pare rău. În continuare. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Ordinea de zi şi programul de lucru pentru şedinţa de astăzi, întocmite de Biroul permanent şi aprobate de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, au fost distribuite. Pe ordinea de zi avem: 1. Alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Camerei Deputaţilor. Vă reamintesc faptul că, potrivit prevederilor regulamentare, cei 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori care fac parte din Biroul permanent se aleg la începutul fiecărei sesiuni ordinare. Repartizarea locurilor în Biroul permanent, pentru grupurile parlamentare, se aprobă de plenul Camerei Deputaţilor, la propunerea liderilor grupurilor parlamentare, pe baza negocierilor dintre aceştia, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor. Comitetul liderilor a înaintat documentul întocmit în urma negocierilor şi, potrivit acestui document, propunerile de repartizare a locurilor de vicepreşedinţi, secretari şi chestori ai Camerei Deputaţilor se prezintă astfel: Urmează votul asupra propunerilor prezentate. Vă rog să pregătiţi cartelele de vot. Să înceapă votul. Cu 153 de voturi pentru, au fost aprobate propunerile respective. Repartizarea locurilor de vicepreşedinţi, secretari şi chestori a fost aprobată.