20 decembrie 2018 – Discuţii procedurale în legătură cu suplimentarea ordinii de zi.

Florin Iordache Bună ziua, stimaţi colegi. Vă rog să luaţi loc, să putem începe dezbaterea moţiunii. Rog colegii să ia loc. Doamnă prim-ministru, Doamnelor şi domnilor miniştri, Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, Declar deschisă şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi vă anunţ că, din totalul celor 465 de deputaţi şi senatori, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 249 de parlamentari. Proiectul ordinii de zi şi proiectul programului de lucru au fost distribuite şi au fost aprobate de către Birourile permanente ale celor două Camere, cu participarea Comitetului liderilor. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Procedură. Vă rog, doamnă. Nu mai susţineţi moţiunea?

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Partidul Naţional Liberal solicită, în baza a trei articole din Regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, suplimentarea ordinii de zi cu două declaraţii ale Parlamentului României, declaraţii care au fost înregistrate deja la Secretariatul General şi care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia în legislaţia din justiţie, şi, de asemenea, o declaraţie a Parlamentului referitoare la derapajul grav economic în care ne aflăm şi atacul susţinut pe care Guvernul actual îl face la adresa companiilor private, a mediului economic şi a societăţii, în ansamblu. Aceste două propuneri de declaraţii sunt întemeiate pe Regulamentul comun, aşa cum am spus, al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Mă refer la art. 20 alin. (3), (4) şi (5), art. 42 alin. (1) şi, de asemenea, art. 36, coroborat cu art. 38 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Aceste două declaraţii sunt extrem de importante, pentru că Parlamentul României, în calitatea sa de for reprezentativ suprem al poporului român, este obligat să reafirme sprijinul faţă de respectarea valorilor şi principiilor Uniunii Europene, sprijinul faţă de apărarea democraţiei, a statului de drept şi a egalităţii în faţa legii, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români. Parlamentul României este obligat să adopte o atitudine proactivă, în sprijinul reluării recomandărilor Comisiei Europene, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, astfel încât să ajungem ca toate progresele în justiţie să fie ireversibile, şi acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să poată să fie ridicat, iar România să nu mai fie Cenuşăreasa Europei şi arătată cu degetul din cauza derapajelor de la statul de drept. De asemenea, este obligatoriu ca Parlamentul să-şi reafirme susţinerea proeuropeană, prooccidentală şi condamnarea retoricii antieuropene şi antioccidentale a unor factori decidenţi ai statului român. În plus, prin a doua declaraţie, pe teme economice, este obligatoriu ca Parlamentul României să ia atitudine cu privire la măsurile fiscal-bugetare promovate de actualul Guvern, care afectează mediul economic într-un mod fără precedent. În mod susţinut, Guvernul României a adoptat o poziţie antieconomică, antisector privat, a luat decizii peste noapte, a bulversat climatul economic,...

Florin Iordache Vă rog să finalizaţi.

Raluca Turcan ...fără consultări cu structurile asociative, sindicate, patronate, şi fără o transparenţă decizională. Este un comportament economic...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan ...fără precedent şi, de aceea, închei, domnule Iordache, pentru că vă grăbiţi, cu solicitarea fermă de a supune votului, pe ordinea de zi, cele două propuneri de declaraţii care sunt deja înregistrate, care pot fi înaintate Parlamentului şi care trebuie obligatoriu dezbătute înaintea moţiunii de cenzură. În plus, este pentru prima dată, după mult timp şi după multe măsuri antisociale şi antiromâneşti, când avem de faţă premierul României, care a stat ascuns,...

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă.

Raluca Turcan ... de frică să nu discute cu Parlamentul României. Închei, că mai am o propunere de procedură, staţi liniştiţi! Această dezbatere din Parlamentul României, de astăzi, este vitală, şi Guvernul României are posibilitatea, de la această tribună, să ofere informaţii transparente şi corecte Parlamentului României, în baza Legii răspunderii ministeriale. Dumneavoastră sunteţi obligaţi să supuneţi votului completarea ordinii de zi şi dintr-un alt motiv. Cele două declaraţii, aşa cum am spus, au fost înregistrate. Însă, mai mult decât atât, aveţi aici dovada clară că, în decursul timpului, Partidul Naţional Liberal a mai adresat Biroului permanent reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului solicitări, o dată, de a se poziţiona Parlamentul faţă de recomandările Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia şi, în acelaşi timp, de a avea dezbateri cu premierul României, referitor la climatul economic şi social din România. Acestea sunt solicitări concrete, pe care dumneavoastră le-aţi fi dat. V-aţi şters pe picioare cu ele, aţi desconsiderat...

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă.

Raluca Turcan ... atitudinea opoziţiei şi solicitările celor care ne-au trimis pe noi, reprezentanţi ai opoziţiei, în Parlamentul României.

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Raluca Turcan Aşadar, supuneţi votului cele două propuneri de declaraţii, prin suplimentarea ordinii de zi, înainte de dezbaterea moţiunii. Sunteţi obligaţi să supuneţi votului completarea ordinii de zi.

Florin Iordache Da, doamnă. Vreau să vă reamintesc, înainte de a face declaraţii politice, aţi pierdut momentul ieri-dimineaţă. Şi vă spun aşa: în Regulamentul comun al celor două Camere, la art. 17: "Materialele ce urmează a fi înscrise pe ordinea de zi se transmit Birourilor permanente cu cel puţin 10 zile înainte". Deci, aceste două documente pot fi înaintate Birourilor permanente, astfel încât toate grupurile parlamentare să poată lua act şi să putem formula, eventual, prin comisii de specialitate, puncte de vedere. Deci, nu-mi puteţi cere mie, atât timp cât în Birourile permanente nu s-a discutat aşa ceva. Întreb colegii de la Senat dacă la Biroul permanent al Senatului a fost înaintată o astfel de solicitare? La Biroul Camerei Deputaţilor înţeleg că acum aţi depus dumneavoastră. Deci, nu pot suplimenta ordinea de zi cu două puncte de vedere pe care le doriţi dumneavoastră, repet, neregulamentar. Şi, în plus, vă reamintesc că art. 21, coroborat cu art. 13 din Regulamentul comun spun foarte clar că toate solicitările se retransmit comisiilor, prin Birourile permanente reunite, astfel încât comisiile, pe care Birourile permanente reunite consideră că trebuie să le sesizeze, vor formula puncte de vedere. Deci, sunt cu totul de acord, în primul Birou permanent reunit să discutăm aceste solicitări ale dumneavoastră, le înaintăm, fie Comisiilor juridice, fie Comisiilor de politică externă, pentru a avea un punct de vedere autorizat. Domnul Suciu. Vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Sărut mâinile, doamnă prim-ministru. Dragi miniştri, Nu vă lăsaţi păcăliţi, stimaţi colegi, pentru că întotdeauna diavolul se ascunde în detalii. Noi am venit astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură, care se va dovedi un eşec foarte mare al opoziţiei. Tocmai pentru a masca acest eşec, colegii noştri din opoziţie vin şi ne bagă sub nas două declaraţii pe care nimeni nu le-a văzut. Vă readuc aminte, stimaţi colegi din opoziţie, cum stăm cu Regulamentul. Alaltăieri, pentru că nu am avut consensul liderilor de grup pentru suplimentarea ordinii de zi, am făcut Birou permanent la Cameră. Dumneavoastră, dacă credeţi că între declaraţia furibundă a preşedintelui dumneavoastră, Ludovic Orban, că Guvernul va cădea astăzi şi realitatea din Parlament, puteţi să mascaţi acest eşec prin două declaraţii care n-au absolut nimic de-a face cu ce se discută, vă înşelaţi amarnic. Astăzi, dumneavoastră veţi consemna încă un eşec drăguţ - aşa, să spun, drăguţ, în preajma sărbătorilor -, o moţiune de cenzură care, dacă nu mă înşel, nu va aduna nici măcar voturile semnatarilor şi orice încercare a dumneavoastră, acum, de a ne face declaraţii sforăitoare, în care ne puneţi pe noi să spunem că Guvernul este ostil Parlamentului, este doar o încercare ieftină şi un truc de a vă masca neputinţa. Aşadar, stimaţi colegi, dacă tot ne-aţi adus pe noi să vă asigurăm cvorumul, pentru că nu-l aveaţi, să discutăm moţiunea de cenzură, haideţi să discutăm moţiunea de cenzură, haideţi să v-o respingem, să vedeţi exact care este raportul de forţe, să închidem acest an şi să închidem cu marota că PSD-ALDE nu are majoritate, şi după aceea, pe hol, la presă, faceţi câte declaraţii vreţi. Dar astăzi, vă rog, nu mai încercaţi trucuri ieftine. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Domnul Roman.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Doamnelor şi domnilor membri ai Guvernului, După discursul domnului Suciu am înţeles de ce Parlamentul a devenit astăzi o cazemată militarizată a jandarmeriei. Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Aş vrea să ştiu şi eu de ce astăzi, când am venit toţi la muncă, Parlamentul era plin de jandarmi, în afara Parlamentului plin de jandarmi şi v-aţi ascuns în Parlament? Vă e frică să ieşiţi printre oameni?!

Florin Iordache Procedură! Domnule Roman, v-am dat cuvântul pe procedură, vă rog frumos!

Florin-Claudiu Roman Pe procedură. Vreau să ştiu, domnule preşedinte, că sunt deputat, cine a solicitat prezenţa trupelor de jandarmi în afara Parlamentului şi în interiorul Parlamentului? Vreau să ştiu pe cine protejează aceşti jandarmi?! Ştiţi că la ora actuală, când voi vă hliziţi şi faceţi glume proaste, ştiţi că sunt crime în România?! Vedeţi poza asta? (Arată spre sală o fotografie.) Vedeţi poza asta?! Vedeţi? E regimul compensatoriu pe care l-aţi dat! Uitaţi ce păţeşte o tânără, în România, iar jandarmii stau în Parlament, să apere penalii din majoritatea parlamentară, nu pe stradă să ne.... (I se întrerupe microfonul. Gălăgie. Împarte membrilor Guvernului câte o fotografie.)

Florin Iordache Domnule Stanciu-Viziteu, vă rog.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Bună ziua şi mulţumesc. Aş vrea să susţin solicitarea colegilor noştri de la PNL, citindu-vă Regulamentul şi exact articolul care motivează acest lucru, pe care dumneavoastră, cu amabilitate, l-aţi sărit. Este vorba de art. 20 alin. (3), care spune că: "În mod excepţional, pentru motive temeinice, se poate modifica ordinea de zi şi programul de lucru".

Florin Iordache Preşedintele Camerei. Şi eu nu vă propun asta! Asta era ideea.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Domnule preşedinte, ...

Florin Iordache Citiţi în integralitate: "Preşedinte Camerei poate propune...". Şi eu nu vă propun.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Am înţeles că dumneavoastră nu vreţi să propuneţi, dar dumneavoastră nu puteţi, ca o singură persoană, să blocaţi voinţa întregului Parlament. Alineatul următor, (4), spune că "dacă există opinii contrare, ele se vor motiva, prin luarea de cuvânt a fiecărui grup parlamentar, apoi se va supune la vot". Deci, alin. (4) vă obligă să supuneţi votului. Domnul Suciu a argumentat contra. Având o opinie contrară, sunteţi obligat, conform art. 20 alin. (4), să supuneţi votării propunerile formulate. Şi îl citesc: "Motivarea cererii... În cazul în care există opinii contrare, se va da cuvântul câte unui singur vorbitor de la fiecare grup parlamentar, după care se vor supune votării propunerile formulate". Deci, sunteţi obligat şi de Regulament, dar şi de un minimum bun simţ, ţinând cont că există o situaţie excepţională şi că există interese foarte clare pentru care putem să dezbatem astăzi aceste lucruri. Nici nu va dura foarte mult. Deci, vă rog, în baza art. 20 alin. (4), să supuneţi votului solicitarea colegilor din opoziţie.

Florin Iordache Nu voi supune, în niciun caz, ca să ştiţi! (Rumoare.) V-am lămurit, da? Vă mulţumesc. Spune "preşedintele Camerei", "preşedintele poate" şi v-am spus de ce nu. (Vociferări.) Bun. Dacă de alte grupuri parlamentare doreşte cineva să intervină? Vă rog, Grupul PMP. Vă rog, domnule Tomac. Pentru egalitate de tratament, toate grupurile parlamentare au posibilitatea să se exprime. Vă mulţumesc.

Eugen Tomac Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Haideţi să dăm un semnal către cetăţeni, în această săptămână importantă, când ne încheiem activitatea. L-am auzit mai devreme pe domnul Suciu spunând că îşi pune un semn de întrebare în ceea ce priveşte numărul de votanţi pe care-i vom avea astăzi la moţiunea de cenzură. Dacă sunteţi atât de sigur, de ce nu vreţi să supuneţi votului cele două propuneri? Eu, în calitate de lider de grup, vă cer să supuneţi votului cele două propuneri, pentru că plenul este suveran şi trebuie să dăm acest semnal, că această instituţie respectă şi opoziţia, şi puterea înţelege acest demers legitim al opoziţiei de a da cele două declaraţii. Vă rog să supuneţi votului.

Florin Iordache Domnul Şerban Nicolae, vă rog. (Se scandează: Vot!) Fiecare grup parlamentar, o singură intervenţie.

Raluca Turcan Sunt depuse! Dovada este la domnul preşedinte!

Florin Iordache Mulţumesc. Alt grup parlamentar, din cele care nu au intervenit? Bun. Pentru a putea începe şedinţa... (Vociferări.) De la Senat. Da, domnule Cîţu, de la Senat. Un vorbitor de la fiecare grup parlamentar. Grupul parlamentar al Partidul Naţional Liberal, de la Senat. Vă rog.

Florin Iordache Mulţumesc. Alt grup parlamentar? Grupul USR din Senat. Vă rog. Un singur vorbitor, domnule Popescu. Vă rog, domnule coleg. Vreau să vă informez că solicitarea nu a fost depusă şi la Senat. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Cinci minute pauză de consultări.

Florin Iordache Am spus. Pauză de consultări - cinci minute. După pauză

Florin Iordache Bun. S-a finalizat timpul de dezbatere. Vă rog să luaţi loc în bănci, să continuăm. Rog colegii să ia loc în bănci. Înţeleg că nu se doreşte să se discute astăzi moţiunea? Vă rog să luaţi loc, să putem continua. Domnule Barna, vă rog. Şi continuăm. Domnul Barna şi rezultatul consultărilor dumneavoastră. Vă rog.

Ilie Dan Barna Domnule preşedinte, Suntem într-o confuzie. În primul rând, argumentul invocat de colegii de la Senat, că nu au fost depuse declaraţiile şi acolo, este un argument fals. Nici moţiunea de cenzură nu se depune la ambele Camere. Regulamentul prevede foarte clar că dacă se depune la una din Camere, este depusă la Parlament. Nu avem normă procedurală, în niciunul din Regulamente, care să ceară dubla depunere, şi la Senat, şi la Cameră, a unei declaraţii. Asta unu. Revenind la art. 20, pe care, domnule preşedinte, văd că evitaţi să-l interpretaţi corect. Într-adevăr, la alin. (3) se spune: "În mod excepţional, în orice şedinţă comună, preşedintele Camerei Deputaţilor sau Senatului pot propune - argumentul pe care-l invocaţi dumneavoastră - pentru motive temeinice modificarea ordinii de zi", dar aceasta în situaţia în care există unanimitatea acordului liderilor de grup. Pentru că alin. (4) face o distincţie neechivocă şi clară: "Motivarea cererii de modificare a ordinii de zi şi/sau a programului de lucru se face printr-o singură luare de cuvânt, limitată în timp. În cazul în care există opinii contrare - cum este situaţia acum -, se va da cuvântul câte unui singur vorbitor de la fiecare grup parlamentar, după care se vor supune votării propunerile formulate". Regulamentul e foarte clar, nu există niciun dubiu! Aveţi obligaţia, fiindcă nu există un consens al liderilor de grup, să supuneţi la vot această propunere de modificare o ordinii de zi. Acesta este Regulamentul şi trebuie respectat în integralitatea lui, nu în articole pe sărite. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Domnule senator, vă rog. Domnul senator Valeca.

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna Turcan. Am spus - un vorbitor. Aveţi două minute. Vă rog, doamnă. După care voi supune votului ordinea de zi aprobată de Birourile permanente.

Raluca Turcan Stimaţi colegi, Când venim în faţa dumneavoastră cu nişte propuneri de procedură, într-un context politic parlamentar dificil, vă rog să ne credeţi că ne asigurăm că Regulamentul este literă de lege şi îl respectăm întru totul. Cele două declaraţii au fost înregistrate exact cu acelaşi tratament ca multe alte proiecte pe care le-aţi votat dumneavoastră, cu votul, cu mânuţa, cu cartela dumneavoastră, în Parlamentul României, fără ca vreodată cineva să spună că sunteţi în afara Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Aici aveţi dovada acestor documente pe care dumneavoastră le-aţi votat şi au fost transmise plenului. Aceste două declaraţii, în plus, au fost înregistrate exact în acelaşi regim, pentru cei care nu cunosc atât de bine Regulamentul, ca şi moţiunea de cenzură, pentru că nu există Cabinetul BPR, există Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului. Aşadar, în plus, art. 20 alin. (4) care spune foarte clar că dacă există opinii contrare sunteţi obligaţi să supuneţi votului. Dumneavoastră, dacă nu completaţi ordinea de zi, astăzi, faceţi un abuz, un abuz în plus faţă de ceea ce aţi făcut până acum în această instituţie, un abuz care demonstrează încă o dată că singura modalitate prin care dumneavoastră rezistaţi în funcţii pe scaunele acestea este dată de forţare legii, este dată de voia bunului-plac, este dată de un comportament de tipul: "Fac aşa pentru că vreau!", aşa cum a declarat şi domnul Iordache, "Nu voi supune votului!". De ce să nu supună votului, dacă aşa scrie în Regulament? Păi, atunci desfiinţaţi Regulamentul! Aruncaţi la coş Constituţia României şi spuneţi că România este dictatura PSD-ALDE! (Aplauze.) Şi punct! Asta este.

Florin Iordache Mulţumesc. O singură intervenţie de grup parlamentar. Nu mai sunt. Supun votului, stimaţi... Domnule Suciu, vă rog. Fiecare grup parlamentar, o singură intervenţie.

Vasile-Daniel Suciu Stimaţi colegi, Poate la Senat nu trăiţi asemenea momente, cum le trăim noi, la Camera Deputaţilor, mereu şi mereu. (Rumoare.) Realitatea este una singură. Vă temeţi de propria moţiune de cenzură. Vă temeţi ca astăzi să vedeţi că sunteţi cu foarte multe voturi în minus, pentru că ne-aţi adus din nou proceduri noi, ne-aţi băgat sub nas două declaraţii pe care, vezi doamne, noi de azi-dimineaţă, de acum o oră şi jumătate ar fi trebuit să le parcurgem, toţi deputaţii şi senatorii. Şi pentru că, pur şi simplu, nu vreţi să discutăm propria dumneavoastră moţiune, vă solicit, stimate domnule preşedinte, pauză de consultări zece minute şi îi rog pe toţi colegii PSD să iasă din sală.

Florin Iordache Pauză de consultări zece minute. După pauză

Florin Iordache Vă rog să luaţi loc, stimaţi colegi, să putem continua şedinţa noastră. Domnul Suciu Daniel. Vă rog.

Vasile-Daniel Suciu Poate n-a fost rău, neapărat, să luăm o pauză, să ne mai liniştim puţin. Stimaţi colegi, Grupurile PSD şi ALDE vă solicită să supuneţi la vot ordinea de zi, aşa cum a fost ea aprobată în Birourile permanente reunite, adică cu unic punct pe ordinea de zi - dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură.

Florin Iordache Asta voi supune, fără îndoială. Doamna Gorghiu, vă rog. Ultima intervenţie. Şi supun votului ordinea de zi, să putem începe şedinţa.