19 decembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare (PL-x 285/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Şi ultimul proiect de lege. 10. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare; PL-x 285/2018. Guvernul? Nu. Domnule Nosa, vă rog. Comisia pentru buget, raport suplimentar.

Iuliu Nosa Raport înlocuitor asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul amintit, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr.1 şi amendamentele respinse prezentate în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Mulţumesc. La dezbateri generale dacă sunt intervenţii? Domnule Neagu, vă rog.

Nicolae Neagu Domnule preşedinte de şedinţă, Noi am fi votat şi acest proiect de lege, dacă colegii noştri din Comisia pentru buget, finanţe ar fi acceptat amendamentele extrem de tehnice la proiectul de lege, care au fost introduse de către o persoană care a lucrat în Ministerul Finanţelor Publice foarte mult timp şi care chiar a avut această preocupare, a corecta neajunsuri. Şi vorbesc despre colegul Bogdan Huţucă. Din păcate, chiar v-aş ruga să urmăriţi calitatea tehnică a acestor amendamente. Din păcate, amendamentele pe care le-am considerat necesare nu au fost adoptate. Dar, revin acum, cu o rugăminte la dumneavoastră, pe final de an. Această lege, de aprobare a unei ordonanţe, din nou, vine într-un cadru de modificare pe Codul fiscal. Dumneavoastră ştiţi câte modificări pe Codul fiscal am făcut în 2018? Sau, ştim, înţelegem că, în 2019, am modificat din nou Codul fiscal? Deci eu cred că, totuşi, în întregime, Comisiile pentru buget, finanţe - ale Senatului şi Camerei Deputaţilor - specialiştii, să aibă o preocupare asupra ceea ce ar trebui sau n-ar mai trebui să apară în modificări pe Codul fiscal. Mult prea multe reglementări în această materie nu vin decât să creeze acea lipsă de predictibilitate şi stabilitate pe care o cere mediul economic românesc, ca să nu spun că eu cred că va trebui să încercaţi, pe structura bugetului de stat, în 2019, să revenim asupra ofertei pe care o putem face către economia românească, în a stimula consumul din producţie proprie şi a mai reduce un pic ceea ce înseamnă deficitul balanţei comerciale extrem, extrem de împovărător. Nu putem susţine acest proiect de lege.

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem 200 de amendamente admise, 28 de amendamente respinse. Mergem pe calupuri, câte 10. Dacă doreşte cineva să susţină din amendamentele respinse? Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. Discutăm pe amendamentele admise. De la 2 la 15, intervenţii? Nu. De la 16 la 30 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 31 la 50 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 51 la 70? Intervenţii? Nu. De la 71 la 100? Nu. De la 101 la 150? Nu. De la 151 până la 200? Am finalizat dezbaterea. Înainte de a finaliza, nişte chestiuni de procedură. Domnule Stelian, vă rog.

Stelian-Cristian Ion Chestiuni de ordin personal.

Florin Iordache Chestiuni de ordin personal. Apoi domnul Movilă, colega noastră, domnul Olar. Sunt nişte chestiuni... Ne invită colegii noştri, în spiritul Crăciunului, la câteva chestiuni. Domnule Stelian, vă rog. Şi apoi domnul Movilă.

Stelian-Cristian Ion Vă mulţumesc. Avem posibilitatea, ca deputaţi, să exprimăm în faţa colegilor, uneori, anumite probleme, chestiuni de ordin personal. Şi profit de această ocazie, pentru că sala este aproape plină, înainte de votul final. Aş vrea să vă transmit, la rândul meu, o chestiune de ordin personal. Acum 29 de ani, mureau, în România, foarte mulţi români. Nu se ştie exact câţi. Au apărut unele date oficiale, dar se contrazic. În orice caz, peste 1.000 de români. Şi, la 29 de ani de la acel moment, încă ne întrebăm cum a putut să fie posibil ca vecini ai noştri, fraţi ai noştri, părinţi, bunici, să fie omorâţi de alţi fraţi ai noştri, de alţi părinţi ai noştri, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat în România şi nu a trecut foarte mult timp. Şi trebuie să ne gândim în fiecare clipă cum să facem să nu mai ajungem niciodată acolo. Este foarte important să înţelegem care este motivul principal şi, din punctul meu de vedere, motivul principal a fost acela că, deşi români de-ai noştri, deşi unii dintre noi - eu, personal, aveam 12 ani în acel moment - unii dintre noi am ştiut, am văzut că lucrurile nu sunt corecte, că suntem pe un făgaş greşit, nu am făcut nimic să schimbăm lucrurile. Unii care puteau face, puteau schimba lucrurile, puteau să se opună acelui regim, au acceptat, de frică, au acceptat datorită faptului că doreau să-şi păstreze unele privilegii, au acceptat să fie complici la acel regim şi purtăm cu toţii acest păcat şi îl vom purta, pentru că mulţi dintre noi am fost complici la acele momente. Rugămintea mea către dumneavoastră este că conştientizaţi că dictatura vine, în principal, de la faptul că ea se inserează în rândul partidelor politice. Nu vorbesc despre un anumit partid politic. Trebuie să avem grijă, în toate partidele politice...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.

Stelian-Cristian Ion ...să nu lăsăm dictatura să se insereze...

Florin Iordache Vă mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion ....şi faceţi în aşa fel încât să nu vă fie ruşine, peste mulţi ani, că ne-am întors înainte de 1989. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Florin Roman. Domnul Petru Movilă, apoi domnul Olar şi apoi colega noastră. Spiritul Crăciunului, stimaţi colegi.

Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Dragi români, Este ultima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor din anul 2018, drept pentru care, din partea mea şi a colegilor din Partidul Mişcarea Populară, vreau să vă urăm sărbători cu bine, sărbători fericite, să aveţi familiile aproape, să aveţi pace şi linişte în casă, să aveţi lumină. Iar pentru dumneavoastră, colegi parlamentari, vă rog şi cred că ar fi bine anul care va veni, 2019, să ne aducă minte, înţelegere, să ne aducă putere de a face lucruri bune pentru români, pentru ţară. Vă dorim la mulţi ani, sărbători cu bine!

Florin Iordache Domnul Corneliu Olar şi apoi colega noastră. Numai puţin. Domnul Corneliu Olar. Cozonacul. Spiritul Crăciunului...

Corneliu Olar Eu vă rog să veniţi în hol, aici, unde este presa, şi aveţi un cozonac, din care vom mânca cu toţii. Cozonacul n-are culoare politică şi aşa l-am adus de mare, încât o să ne ajungă la toţi. Îi invit pe toţi colegii parlamentari, şi pe domnii de la...

Florin Iordache Stafful tehnic.

Corneliu Olar ...stafful tehnic, deci pe toţi cei din Camera Deputaţilor. Cozonacul ne ajunge şi mâncăm, şi n-o să ne abatem de la el! Mulţumesc.

Florin Iordache Şi după votul final, putem continua. Mai departe. Doamna Simona Bucura-Oprescu. Vă rog.

Simona Bucura-Oprescu Stimaţi colegi, Vin sărbătorile. În acest sens, şi noi, cei din România, de la Argeş, vă invităm acum, după finalizarea lucrărilor în plen, aici, lângă sala de plen, unde elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Argeş vor aduce daruri pentru noi - colinde autentice din România, de la Argeş. Vă rog, chiar dacă programul este foarte strâns, chiar dacă ne suprapunem cumva în program, vă rog să veniţi şi să simţiţi frumuseţea sărbătorilor, prin toată dragostea pe care v-am adus-o din Argeş. Mulţumesc.

Florin Iordache Da, doamnă. Cântaţi şi dumneavoastră? (Râsete.)

Simona Bucura-Oprescu Nu.

Florin Iordache Nu. Bun. Pauză zece minute. Stimaţi colegi, Pauză zece minute, până se multiplică lista de vot final.