18 decembrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative "Legea zootehniei" (Pl-x 581/2014). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 7. PL-x 581/2014 - Propunerea legislativă "Legea zootehniei". Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu doreşte. Raportul este din partea Comisiei... Raport înlocuitor, Comisia pentru agricultură, domnule preşedinte Stănescu, vă rog.

Alexandru Stănescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport înlocuitor asupra Propunerii legislative "Legea zootehniei" - Pl-x 581/2014. Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Propunerea legislativă "Legea zootehniei". În şedinţa din 26 noiembrie 2018, plenul Camerei Deputaţilor a hotărât retrimiterea propunerii legislative la comisie, în vederea examinării şi întocmirii unui nou raport. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Propunerea legislativă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare instituirea unui cadru juridic unitar în domeniul zootehniei. Astfel, propunerea legislativă vizând creşterea şi ameliorarea raselor animalelor, are ca scop asigurarea continuităţii desfăşurării acestor activităţi la un nivel superior, menţinerea şi sporirea valorii de ameliorare şi a diversităţii genetice a animalelor. În urma examinării iniţiativei legislative şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Propunerea legislativă "Legea zootehniei", cu amendamentele admise redate în Anexa nr. 1 şi amendamentul respins redat în Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport. În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale. Domnule Giugea, vă rog. Grupul PNL.

Nicolae Giugea Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este un singur amendament care nu a fost acceptat la acest proiect de lege şi vreau să vă spun că, în 2003, tot ceea ce înseamnă bază de date referitoare la evidenţa animalelor şi evidenţa zootehniei a fost dată unei societăţi comerciale. În momentul de faţă, tot ceea ce înseamnă medic veterinar sau cei care au nevoie de aceste date pe care le administrează această societate, trebuie să plătească nişte sume substanţiale, care se ridică la câteva zeci de euro, pentru a avea acces la nişte date care ar trebui să fie publice. De aceea, propunem ca, după art. 4, să se introducă un nou articol, art. 5, cu următorul cuprins: "Art. 5 - În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin autoritatea competentă a statului în zootehnie, va prelua baza de date de interes naţional, cuprinsă în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor şi Registrul Naţional al Exploataţiilor de la Compania IQ Management". Vă rog să îl supuneţi spre aprobare.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Vă rog, treceţi la... voi supune votului. Mulţumesc. Pregătiţi-vă cartelele. Supun votului, stimaţi colegi, amendamentul respins. Să înceapă votul. 40 de voturi pentru, 99 de voturi împotrivă, 4 abţineri. Amendamentul nu a întrunit numărul de voturi şi a fost respins. Bun. Revenim la raport, stimaţi colegi. Avem 60 de amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 20 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 21 la 40, intervenţii? Nu. De la 41 la 60? Anexa nr. 1? Mulţumesc. Rămâne la votul final, mâine la ora 12,00.