18 decembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor (PL-x 319/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 3. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor; PL-x 319/2018. Iniţiatorul doreşte să intervină? Nu. Domnul Solomon, vă rog, raportul Comisiei pentru muncă.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abrogarea art.16 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor, în sensul eliminării prelevării unei cote în cuantum de 0,5% din valoarea devizului de construcţii, cu corespondent în devizul general de lucrări, folosită ca plată a indemnizaţiei pe perioada întreruperii activităţii din domeniul construcţiilor, pentru salariaţii societăţilor membre ale Casei Sociale a Constructorilor. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în 14 mai 2018, face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnul Simionca, vă rog.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Sunt multe lucruri în acest proiect legislativ care trebuie reglate. Şi aş cere retrimiterea la comisie pentru o săptămână, să se mai dezbată.

Florin Iordache Bun. Mulţumesc. Să înceapă votul. S-a solicitat retrimiterea. Să înceapă votul. 71 de voturi pentru, 97 de voturi împotrivă, 5 abţineri. Propunerea de retrimitere nu a întrunit numărul de voturi. La dezbateri generale? Domnul preşedinte Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, Regret foarte mult că acest proiect nu a ajuns pe la Comisia pentru administraţie publică, nici măcar pentru un aviz, deşi 98% din ceea ce înseamnă constituirea acestui fond se bazează pe spinarea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. În forma venită de la Senat şi discutată în comisie am văzut şi părţi bune, în sensul că scade acea contribuţie de la 0,5 la 0,35. Am văzut amendamentul doamnei Violeta... de la PSD, care...

Florin Iordache Răduţ.

Florin-Claudiu Roman ... Răduţ, îmi cer scuze... care creşte indemnizaţia de la 75% la 80%. Şi sunt şi lucruri foarte bune. În schimb, nu rezolvăm problema administraţiei publice locale. Rămânem în continuare şi le punem biruri primarilor, prin legi votate în Parlament, fără să-i întrebe nimeni dacă au şi de unde să le plătească. Şi am să vă dau un singur exemplu. O lucrare de canalizare, într-o comună mică, urcă la circa 100 de miliarde de lei vechi. Îi aplici acest procent, în condiţiile în care el nu are bani să aprindă lumina pe stradă. El are ce mai are ca să funcţioneze. Nu înţeleg de ce, pentru fondurile europene, această cheltuială, acest procent este deductibil, iar pe programele guvernamentale acest procent nu este deductibil. Dacă tot am vrut să susţinem principiul de funcţionare, să-i ajutăm pe cei care lucrează în construcţii să-şi menţină forţa de muncă, soluţia cea mai bună era ca această cheltuială să fie o cheltuială deductibilă. Îmi pare foarte rău că nu s-a găsit înţelegere. Să ştiţi că primarii nu o să fie deloc bucuroşi. Ei plătesc şi la inspecţia în construcţii. Nu ai plătit, nu-ţi face procesul-verbal de recepţie. Ei plătesc şi la Casa Socială. Nu dai, pa şi la revedere, sau ajungi în proces. Atunci când veţi lua o decizie, vreau să vă rog să ţineţi cont de toate aceste lucruri şi să vorbiţi cu cei care ne reprezintă în comunităţile locale. Pentru că repet, marele meu of este că un proiect care alimentează 98% din bugetul acestei Case, adică autorităţile locale, nici măcar pentru aviz nu a trecut pe la Comisia pentru administraţie. De ce? Să ne spună cei care au gândit traseul acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul PSD, domnul Radu Nicolaie, vă rog.

Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu Stimaţi colegi, Pe lângă lucrurile bune pe care acest proiect le aduce, eu aş vrea să vă atrag atenţia asupra unui amendament care a trecut de votul comisiei. Este vorba de ultimul amendament, care introduce o chestiune incorectă faţă de beneficiarii lucrărilor de construcţii. Practic, condiţionează eliberarea sau întocmirea procesului-verbal de recepţie a lucrării de plata acestor taxe de către constructor. Vom introduce un blocaj mare, nu numai la autorităţile publice locale, ci şi la populaţie. Poate ne mai gândim şi revenim asupra acestui lucru. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt şi alte intervenţii? Nu. Nu. Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 14 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic. Intervenţii? Nu. De la 3 la 10. Intervenţii? Nu. De la 11 la 14. Intervenţii? Nu. Rămâne la votul final, mâine, caracter organic. Următorul.