12 decembrie 2018 – Reexaminarea Legii privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R" - S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.406 din 15 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.533 din 15 iulie 2016 (PL-x 780/2015/2017). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 24. Reexaminarea Legii privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R" - S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 406 din 15 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 533 din 15 iulie 2016; PL-x 780/2015/2017. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Avem raport comun - Comisia juridică, Comisia pentru administraţie. Îl invit pe domnul preşedinte Bode, preşedintele Comisiei pentru transporturi. Raport comun cele trei comisii. Vă rog.

Lucian Nicolae Bode Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile art. 134 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru transporturi şi infrastructură, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost sesizate, în vederea reexaminării actului normativ, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 406 din 15 iunie 2016. Această lege, adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată, a fost transmisă spre promulgare Preşedintelui României, la data de 12 martie 2016. În temeiul art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată, Preşedintele României a trimis în data de 30 martie 2016 o sesizare de neconstituţionalitate referitoare la anumite prevederi ale actului normativ. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat cererea de reexaminare şi a respins legea. Comisiile au reexaminat actul normativ, după cum urmează: Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului în şedinţa din data de 13 iunie, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi în şedinţa din 23 octombrie 2018 şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură în şedinţa din data de 28 noiembrie 2017. În urma dezbaterilor, membrii celor trei comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea cererii de reexaminare şi respingerea actului normativ. În raport cu obiectul şi conţinutul său, actul normativ face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Are raport de respingere. Dacă colegii doresc să intervină? Domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Vorbim de trecerea în domeniul public al oraşului Teiuş, al unui teren aparţinând statului, prin Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Căi Ferate. Din păcate, o problemă care viza vânzarea unor locuinţe de serviciu, o problemă foarte serioasă pentru oamenii de acolo, s-a transformat într-o mare păcăleală politică, pentru că atunci când politicul îşi bagă coada interesele oamenilor suferă. A fost un proiect de lege gândit prost, a fost declarat neconstituţional, pentru că iniţiatorii habar n-au avut că vorbim despre o lege organică, s-au dus pe caracter ordinar. Normal că Preşedintele a trebuit să sesizeze Curtea Constituţională, Curtea Constituţională i-a dat dreptate în integralitate Preşedintelui şi a declarat în integralitate neconstituţională această lege. Regret că iniţiatorii n-au înţeles nimic. Acest subiect a fost o temă de campanie în judeţul Alba. Cei care au iniţiat acest proiect s-au plâns peste tot, că: "Uite, domnule, ce face Preşedintele Iohannis, nu vrea ca voi să vă puteţi cumpăra aceste locuinţe!", cu ignorarea legii, cu ignorarea unor minime cunoştinţe juridice. Aşa se întâmplă când oameni care nu au pregătirea profesională pentru aşa ceva transformă o problemă a oamenilor în interes politic şi acum se vede rezultatul. Îi aştept pe acei colegi în judeţul Alba, când ne vom întâlni cu oamenii, să văd acum cine mai este de vină. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Este raport de respingere. Dacă mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii.