12 decembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe (PL-x 686/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Continuăm. 17 1 . Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe; PL-x 686/2018. Vă rog. Avem... Staţi puţin, Guvernul. Vreţi să interveniţi? Vă rog. Doamna secretar de stat.

Florin Iordache Da. Mulţumesc.

Florin Iordache Da, vă rog, raport suplimentar, Comisia juridică şi Comisia pentru cultură.

Ştefan-Ovidiu Popa Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe; PL-x 686/2018. În temeiul dispoziţiilor art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi Comisia pentru sănătate şi familie au avizat favorabil proiectul de lege. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996, din perspectiva necesităţii de aliniere a legislaţiei naţionale de profil la normele Directivei Uniunii Europene 2017/1564, precum şi transpunerea Directivei Uniunii Europene a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 septembrie 2017 privind anumite utilizări permise ale anumitor opere şi ale altor obiecte, ale protecţiei prin drept de autor şi drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire a materialelor imprimate şi de modificare a Directivei 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să transmită plenului Camerei Deputaţilor un raport suplimentar de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1, parte integrantă din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Socotar, vă rog.

Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum au subliniat şi antevorbitorii, referitor la acest proiect de lege, prevede transpunerea hotărârilor Tratatului de la Marrakesh, prin care operele protejate, care în mod normal sunt producătoare de drepturi de autor, nu vor mai fi producătoare de drepturi de autor dacă aceste opere sunt puse la dispoziţia unor categorii speciale de persoane, care au deficienţe de vedere, persoane care nu pot porni televizorul, persoane care nu pot ţine o carte în mână. Sigur că acest aspect a fost necesar, eram şi sub procedură de infringement pentru implementarea acestor prevederi în legislaţia românească. Totodată, s-a introdus un regim sancţionator pentru organismele de gestiune colectivă care nu vor respecta prevederile acestui tratat, care acum a devenit lege şi în România, dar totodată s-a introdus şi un regim sancţionator pentru utilizatorii care nu răspund la o cerinţă prevăzută expres în lege, cum că trebuie să dea anumite situaţii, rapoarte către organismele de gestiune colectivă, într-un anumit termen. Respectiv, acest regim sancţionator prevede amenzi de la 3.000 la 30.000 de lei. În acest sens, am introdus şi un amendament, care a fost aprobat de colegii noştri, ca acest regim sancţionator să producă efecte nu după 10 zile, aşa cum era în vechea lege, ci după un termen de 30 de zile. Acesta este amendamentul care este anexat la această propunere legislativă. În rest, după cum am spus, sunt nişte prevederi care aduc în legislaţia românească ceea ce era absolut necesar de adus. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Nu. Avem 12 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic. Dacă sunt intervenţii? De la 2 până la 12. Dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; are caracter ordinar.