12 decembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice (PL-x 405/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Continuăm. 17 3 . Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice; PL-x 405/2018. Este vorba de raportul suplimentar. Avem raport din partea celor două comisii, Comisia juridică şi Comisia pentru apărare. Cine prezintă raportul?

Ştefan-Ovidiu Popa Vă mulţumesc. Raport comun suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice; PL-x 405/2018. Plenul Camerei Deputaţilor a hotărât, în şedinţa din ziua de 19 noiembrie 2018, retrimiterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice la comisiile sesizate în fond, în vederea unei noi examinări şi depunerii unui raport suplimentar comun. În conformitate cu prevederile art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege menţionat. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, în scopul adoptării unor măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în acest domeniu, prin instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a personalului angajat. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a avizat favorabil proiectul de lege. În urma dezbaterilor, deputaţii prezenţi la şedinţa comună a celor două comisii sesizate în fond au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare un raport comun de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, cu amendamentele admise din Anexa nr. 1 şi cu amendamentele respinse din Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Da, domnul Roman, vă rog, Grupul PNL.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. E vremea în care vorbim foarte mult despre venituri, despre indemnizaţii. Şi, cu ocazia dezbaterilor de ieri, din Comisia pentru administraţie, am ridicat o problemă la care nu am primit un răspuns. Deci această lege este pentru conducerea Administraţiei Penitenciarelor, nu pentru cei care lucrează, cum se spune, la firul ierbii. Cred că e important să ştim că avem, de exemplu, la conducerea unui penitenciar din România, un fost magistrat care a condus şi o unitate penitenciară din România şi care totalizează venituri de peste 50.000 de lei - nete, nu brute. Pe Codul fiscal beneficiază şi de acele facilităţi la neimpozitarea chiriei. Gândiţi-vă ce înseamnă neimpozitare la venituri de 50 şi ceva de mii de lei, pentru un director de penitenciar, şi ce înseamnă pentru un amărât de gardian care stă, are o activitate nu foarte plăcută, fiind în contact permanent cu deţinuţi periculoşi şi cu oameni care stau în spatele gratiilor! Această lege... această lege vine să le dea mai multă putere directorilor de penitenciare. Mai multă independenţă financiară. Săracii de ei! Cu 50 şi ceva de mii de lei, venim cu noi legi în care le dăm din nou puteri exclusive. În schimb, războiul dintre administraţie şi sindicate continuă. Oamenii de la firul ierbii sunt lăsaţi în continuare la firul ierbii. Ca să ştiţi ce votaţi astăzi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii. Continuăm, da? Avem 65 de amendamente admise şi 5 amendamente respinse. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. La articolul... de la 2 la 10 marginal, vă rog să urmăriţi. Dacă sunt intervenţii? Nu. De la 11 la 25. Dacă sunt intervenţii? Nu. Dacă de la 26 la 40 aveţi intervenţii? Nu. De la 41 la 65. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Vă mulţumesc, stimaţi colegi. Rămâne la votul final; are caracter organic.