Florin Iordache Bugetul Camerei înţeleg că nu a sosit - poziţia 3. Poziţia 4, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; PL-x 708/2018; procedură de urgenţă. Domnul secretar de stat, vă rog. Guvernul. Şi apoi, Comisia pentru buget şi Comisia pentru muncă, domnul Lazăr, domnul vicepreşedinte.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Raportul celor două comisii, Comisia pentru buget, domnul vicepreşedinte Lazăr, vă rog.
Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În raport cu acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 14 noiembrie 2018. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar şi fiscal, al ajutorului de stat, al serviciului public de transport local, al redevenţelor miniere, respectiv din materia drepturilor de protecţie şi asistenţă socială. La dezbaterea proiectului de lege au participat, în calitate de invitaţi, în conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Florin Iordache Da. Mulţumesc. Domnul Roman, vă rog, dezbateri generale.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi. E un talmeş-balmeş, dar eu o să mă refer la problema care vizează partea de administraţie publică locală. În timp ce triumfalist domnul Dragnea şi cu doamna Dăncilă ne anunţă înfiinţarea unui fond de investiţii locale, prin acest act normativ primarii sunt trimişi să se împrumute de la Trezorerie. Dacă până acum banii erau cu destinaţie clară, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru partea de termoficare, iată că s-a terminat punguţa cu doi bani şi de la nivelul Fondului de rezervă al Guvernului, de unde banii sunt luaţi ca să meargă la plata pensiilor. Asta este realitatea şi viziunea Partidului Social Democrat şi a aliaţilor săi, despre ceea ce înseamnă autorităţi publice locale. Venim şi anunţăm 10 miliarde, dar le tăiem 10 miliarde. Facem întâlniri cu asociaţiile primarilor, le spunem, domnule, niciun buget nu va fi mai mic în 2018 decât în 2017, îi minţim a doua oară; venim şi le vindem iar gogoşi, vom face un fond de investiţii locale, dăm 10 miliarde. Păi, măi, fraţilor, plătiţi-vă mai întâi facturile la încălzire şi după aceea deschideţi punguţa cu doi bani. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Da. Domnul Moldovan, vă rog, al doilea vorbitor de la Grupul PNL.
Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Anul trecut am depus un proiect de lege, din dorinţa de a crea cadrul legal care oferă posibilitatea consiliilor locale de a scuti sau reduce impozitul sau taxa pe clădiri pentru sălile de sport aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale. După foarte multe discuţii şi dezbateri, atât prin comisiile de specialitate, cât şi în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul meu a fost respins. Nu am renunţat la idee şi am depus un amendament care, pe lângă sălile de sport, face referire şi la bazele sportive, clădirile deţinute de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, şi pe care Ministerul Finanţelor Publice l-a preluat în cadrul dezbaterilor din Parlament, şi care se regăseşte în prezentul proiect de lege. Mă bucur că domnul Teodorovici s-a convins că este în beneficiul sportului şi în acelaşi timp rezolvă o situaţie complicată, cu care se confruntau unităţile administrativ-teritoriale care au investit în dezvoltarea infrastructurii sportive. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Bun. Sunt 23 de amendamente admise şi două respinse. Dacă doresc colegii să le susţină? Dacă nu... dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic. Intervenţii? Nu. La titlul ordonanţei? Nu. De la 4 la 11. Intervenţii? Nu. De la 12 la 23? Rămâne la votul final; caracter ordinar.