Florin Iordache 16. Proiectul de Lege pentru stabilirea cadrului legal, instituţional şi procedural necesar aplicării Deciziei nr. 406/2009/CE privind partajarea efortului statelor membre de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât să respecte angajamentele Comunităţii prin limitarea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2020; este vorba de PL-x 565/2018; procedură de urgenţă. Guvernul? Vă rog, domnul secretar de stat. Şi apoi, raport comun, Comisia pentru mediu şi Comisia pentru industrii. Vă rog.
Florin Iordache Raport comun, Comisia pentru mediu şi Comisia pentru industrii? Comisia pentru mediu.
Lucian-Eduard Simion Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic şi Comisia pentru industrii şi servicii au fost sesizate pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru stabilirea cadrului legal, instituţional şi procedural necesar aplicării Deciziei nr. 406/2009. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal, instituţional şi procedural necesar aplicării Deciziei nr. 406 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind efortul statelor membre de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât să respecte angajamentele Comunităţii, de reducere a emisiilor de gaze, în vederea necesităţii stabilirii unor acţiuni specifice şi a unor relaţii de colaborare la nivel intersectorial al autorităţilor publice, pentru reducerea emisiilor provenite din sectoarele specifice. Senatul a adoptat proiectul de lege. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru stabilirea cadrului legal, instituţional şi procedural necesar aplicării Deciziei nr. 406. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Doamna Tudoriţa Lungu. Se pregăteşte domnul Ilişanu, de la PSD.
Tudoriţa Lungu Stimaţi colegi, Prin prezentul act normativ se stabileşte cadrul legal de aplicare a Deciziei nr. 406/2009, ceea ce înseamnă colaborarea dintre ministere cu autoritatea competentă pentru protecţia mediului, precum şi raportarea progresului în domeniul schimbărilor climatice, aceasta transpunându-se în înfăptuirea de politici şi dispoziţii promovate de statele membre, pe palierul tuturor sectoarelor economice. Limitele de emisii de gaze cu efect de seră trebuie riguros îndeplinite, altminteri existând măsuri de corecţie defavorabile statului respectiv. Principalele acţiuni referitoare la procesul de monitorizare, estimare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt reprezentate de consolidarea mecanismelor de coordonare interministerială, precum şi a capacităţii instituţionale la nivelul administraţiei publice centrale şi locale. Toate aceste măsuri au ca efect reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal votează pentru adoptarea acestui proiect de lege.
Florin Iordache Da. Domnul Ilişanu, Grupul PSD, vă rog.
Claudiu-Augustin Ilişanu Mulţumesc, domnule preşedinte. Prezentul proiect de act normativ va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectoarele specifice care nu se află sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, prin crearea cadrului instituţional, procedural şi legal pentru aplicarea Deciziei nr. 406/2009 a Consiliului European, conducând la reducerea asociată a poluării aerului, apelor şi solului. Grupul PSD din Camera Deputaţilor susţine acest proiect de act normativ. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem 24 de amendamente. La titlul legii. Intervenţii? Nu. De la 2 la 10? Nu. De la 11 la 24? Rămâne la votul final, miercuri, la ora 12,00. Şi ultimul.