10 decembrie 2018 – Reexaminarea Legii privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.455 din 4 iulie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.622 din 18 iulie 2018 (PL-x 280/2018/22.10.2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache Am ajuns la poziţia 13. Reexaminarea Legii privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 455 din 4 iulie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.622 din 18 iulie 2018; PL-x 280/2018/22.10.2018; raport fără amendamente. Guvernul? Vă rog, doamnă secretar de stat. Vă rog.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Raport comun, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi Comisia juridică. O invit pe doamna deputat Aida Căruceru să prezinte raportul comun.

Aida-Cristina Căruceru Mulţumesc, domnule preşedinte. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Legea adoptată de Parlamentul României a fost transmisă spre promulgare Preşedintelui României, la data de 24 mai 2018. Preşedintele României, la data de 2 iunie 2018, a formulat o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii mai sus menţionate. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată cu reexaminarea legii, a reexaminat legea, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, şi a adoptat Legea privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice, ca urmare a prezentării de către Guvern a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 106 din 2 octombrie 2018, prin care se avizează proiectul de lege. Ca urmare a dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Legii privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice, în forma adoptată de Senat, în urma reexaminării, fără amendamente. Legea face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Socotar, vă rog.

Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Dincolo de titlul lung şi aparent pompos, vorbim de o lege despre securitatea sistemelor informatice, începând de la cele guvernamentale, până la cele ale persoanelor private care fac orice tip de business în spaţiul virtual. După cum a spus şi doamna secretar de stat, este o transpunere a Directivei nr. 1148/2016 privind securitatea cibernetică, directivă cunoscută ca "Directiva NIS". Dacă vă aduceţi aminte, legea a mai trecut o dată prin Parlament şi a fost respinsă de Curtea Constituţională, pe motiv că nu a solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare. Deoarece ulterior acest aviz a fost solicitat şi obţinut, fără niciun fel de obiecţii, iată, legea ajunge din nou la Camera decizională, la Camera Deputaţilor. Pe fond, legea stabileşte nişte obligaţii şi nişte proceduri pe care toţi posesorii de sisteme informatice, în mediul virtual, au obligaţia să le facă. Şi face un lucru important - asupra căruia insist, încă o dată, să vă atrag atenţia -, practic creează un nou loc de muncă sau va crea noi locuri de muncă. Creează o nouă specialitate, respectiv specialistul în securitate cibernetică. Aşa cum firmele şi instituţiile, astăzi, au obligaţia să aibă un expert în securitatea muncii, şi să-l aibă ori ca angajat, ori ca serviciu externalizat, legea va obliga ca firmele care lucrează în acest domeniu, al tehnologiei informaţiei şi folosesc Internetul ca spaţiu de dezvoltare, să aibă nevoie de acest expert, angajat sau externalizat. Deci va crea şi posibile noi locuri de muncă şi noi servicii. Bineînţeles că Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat susţine adoptarea acestei legi. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alţi colegi care doresc să intervină? Nu mai sunt. Rămâne la votul final, neavând amendamente.