Florin Iordache 10 2 . Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării"; Pl-x 456/2018. Dacă dintre iniţiatori doreşte cineva? Nu. A, vă rog! Domnule Simion, vă rog.
Lucian-Eduard Simion În contextul în care Delta Dunării este recunoscută ca fiind una dintre cele mai întinse zone umede din lume, cu valoare de Patrimoniu Natural Universal şi statut de Rezervaţie a Biosferei aflată sub protecţia UNESCO, protecţia mediului, a habitatelor, a ecosistemelor din arealul deltaic constituie o problemă fundamentală pentru felul în care localnicii, turiştii se raportează la mediu. Problema cea mai dificilă cu care se confruntă această zonă este reprezentată de deşeurile menajere. S-au căutat mereu soluţii, s-au adoptat hotărâri. Avem o legislaţie care favorizează această zonă cu statut special - de exemplu Ordonanţa nr. 27 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în această zonă. Este recunoscut caracterul unicităţii Deltei Dunării. Sunt tot felul de legi care limitează diversitatea activităţii economice, tocmai pentru a se asigura acel grad ridicat de protecţie impus de statutul arealului deltaic, dar nu trebuie să uităm că Delta Dunării a fost, este şi va fi în continuare locuită. Activitatea umană din această zonă, fie că vorbim despre turism, despre piscicultură, de acvacultură, este generatoare de deşeuri. Serviciul de colectare a deşeurilor este asigurat cu mari eforturi financiare pentru localităţile Deltei. Iar despre igienizarea şi salubrizarea traseelor turistice nu se poate vorbi până în acest moment de un program coerent. Habitatul natural este profund afectat de materiale eterogene din deşeuri, astfel încât se impune funcţionarea unui sistem integrat de gestionare a acestora, sistem care devine funcţional în urma unor investiţii cu fonduri europene pe întreg teritoriul Deltei, începând cu anul 2019. Dar va funcţiona greu, cu costuri mari, în situaţia în care colectarea deşeurilor menajere şi transportul lor cu auto sau cu barje, pe apă, la depozitul ecologic de la Mihai Bravu, la 30 de kilometri de Tulcea, revine autorităţilor locale care se confruntă cu dificultăţi financiare tot mai mari. Direct proporţională cu cantitatea de gunoi menajer colectat, care este în creştere, urmare firească a dezvoltării activităţilor de turism şi nu numai, creşte şi tariful pentru serviciul public de salubritate, cu valoarea transportului naval şi auto, reprezentând un efort financiar suplimentar pe capul fiecărui locuitor din Delta Dunării, şi aşa greu încercaţi. Acestea sunt motivele pentru care considerăm că este absolut necesară subvenţionarea a 50% din tariful pentru serviciul public de salubrizare, pentru că nu este normal ca locuitorii Deltei să ajungă să plătească pentru colectarea şi transportul unui kilogram de deşeu menajer dublu sau triplu faţă de preţul plătit pe zona continentală. Vă rog, stimaţi colegi, să votaţi acest proiect de lege, pentru că nu facem decât să venim în sprijinul unei comunităţi greu încercate şi unui mediu specific, Patrimoniu al UNESCO. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule preşedinte Roman, vă rog. Raport comun - Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru buget.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură obişnuită, cu Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996. Suntem Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă, în şedinţa din 3 septembrie 2018. Consiliului Legislativ a avizat favorabil. Consiliului Economic şi Social a avizat favorabil. Comisiei pentru drepturile omului a avizat favorabil. Comisia pentru transporturi şi infrastructură a avizat negativ. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996, în sensul ca familiile cu domiciliul într-una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" să beneficieze de reducerea cu 50% din tariful pentru serviciul public de salubrizare. Potrivit prevederilor art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, cele două comisii sesizate în fond au dezbătut proiectul de act normativ în şedinţe separate. Comisia pentru buget, finanţe a examinat propunerea legislativă în 20 noiembrie 2018; şi-au înregistrat prezenţa 24 de deputaţi, din totalul de 25. Comisia pentru administraţie publică a examinat propunerea legislativă în 27 noiembrie 2018, fiind prezenţi 21 de deputaţi din totalul de 23. La dezbaterea propunerii legislative, au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii sesizate în fond au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor întocmirea unui raport comun de adoptare a propunerii legislative, cu amendamentele admise, prezentate în Anexa 1. Amendamentul respins se regăseşte în Anexa nr. 2 . În raport cu obiectul şi conţinutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii la dezbateri generale? Domnule Olar, vă rog. Cu Munţii Apuseni...
Corneliu Olar Domnule preşedinte, În urmă cu 3 luni, eu şi colegul meu, Florin-Claudiu Roman, am depus un amendament, exact ceea ce dumneavoastră, săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, aţi aprobat - o echilibrare de buget. Este un lucru care se întâmplă, să ştiţi! Nu este prima dată când am fost noi plagiaţi sau copiaţi, cum vreţi dumneavoastră, însă bine că aţi dat-o şi pe aia. Vă mulţumim! Dar puteaţi să aprobaţi şi amendamentul nostru, pentru că era mult mai bun!
Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule Roman, vă rog. Figurează la amendamente respinse...
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Aici a fost vorba despre o chestiune de natură administrativă şi am sperat că vom vorbi cu toţii aceiaşi limbă - adică, dacă aplici un principiu în zona Biosferei "Delta Dunării", în mod similar ar fi trebuit să-l aplici şi Zonei Munţilor Apuseni. În urmă cu 3 luni, când am depus acel amendament prin care am propus ca din Fondul de rezervă al Guvernului să fie asigurată acea diferenţă de 50% la bugetele locale, majoritatea PSD a respins acel amendament. Ce să vezi? Ideile bune al Partidului Naţional Liberal devin hotărâri de Guvern. Şi, în ultima şedinţă de Guvern, copy-paste, acest amendament este preluat în proiectul de hotărâre de Guvern cu care a venit MDRAP şi, dintr-o dată, Guvernul susţine şi este şi Hotărâre de Guvern. Aşa înţeleg unii colegi să facem administraţie publică! Când este o propunere liberală o respingem, le-o furăm şi venim cu Hotărâre de Guvern! Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Petru Movilă, Grupul PMP.
Petru Movilă Vom vota acest proiect de lege. Este necesar pentru acordarea de facilităţi familiilor care locuiesc în zone speciale, o dată, pentru a susţine aceste familii, iar în al doilea rând, pentru a proteja mediul, pentru a proteja spaţiul în care aceste familii locuiesc. Însă, ar fi important, dacă tot a început această campanie de facilităţi, ca Guvernul României să facă o evaluare a tuturor regiunilor din ţară, în care se pot acorda aceste facilităţi şi... la fel cum au spus colegii noştri, că a fost preluată ideea lor sau era o ideea mai veche, ei au iniţiat-o... toţi românii de pe teritoriul României, care trăiesc în asemenea zone, în asemenea regiuni speciale, să primească facilităţi de la Guvernul României, pentru că este absolut normal să-i tratăm pe toţi cu aceeaşi măsură. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Mulţumesc. Domnule Márton, vă rog. Grupul UDMR.
Árpád-Francisc Márton Domnule vicepreşedinte, Doamnelor şi domnilor, Grupul nostru parlamentar este consecvent în această privinţă şi suntem întru totul de acord cu cele spuse de antevorbitorul meu, pentru că din Maramureş până în Retezat, cred că toţi locuitorii zonelor montane, care trăiesc din pădure, din păşunat, ar trebui să aibă aceleaşi facilităţi. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem cinci amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. De la 3 la 5 dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final; are caracter ordinar. Următorul.