10 decembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.10/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune (PL-x 584/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune; este vorba despre PL-x 584/2018. Guvernul? Domnul secretar de stat? Ministerul Agriculturii, şi apoi domnul preşedinte Stănescu. Raport comun - Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru buget. Vă rog.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Comisia? Domnul preşedinte Alexandru Stănescu. Raport comun - Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru buget.

Alexandru Stănescu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun înlocuitor Comisia pentru buget şi Comisia pentru agricultură au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în vederea reexaminării şi depunerii unui nou raport, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege supus reexaminării are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile, aferente politicii agricole comune, în vederea adoptării unor măsuri adecvate care să asigure flexibilizarea mecanismelor de acordare şi recuperare a avansurilor, măsuri care să faciliteze beneficiarilor accesul la finanţarea publică nerambursabilă, prin realizarea de proiecte în cadrul PNDR. În urma reexaminării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două Comisii, au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul înlocuitor de adoptare a Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2018, cu amendamentul admis prezentat în Anexa nr. 1. Amendamentul respins se regăseşte la Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Domnul Oros.

Nechita-Adrian Oros Mulţumesc, domnule preşedinte. În forma în care, astăzi, ne este prezentat proiectul de lege, Partidul Naţional Liberal îi va acorda votul, pentru că, într-adevăr, acesta se referă la modificarea unor proiecte legislative, al unor legi care legiferau domeniul fondurilor europene - mă refer aici la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3 şi la Ordonanţele nr. 49, nr. 74 şi nr. 79 - pentru a simplifica accesul la scrisori de garanţie pentru beneficiarii fondurilor europene şi pentru a crea instrumente necesare pentru punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti. Vreau să le reamintesc colegilor mei că, iniţial, în textul acelei legi au fost strecurate câteva articole total neavenite, ca să zic aşa, şi anume - se crea posibilitatea ca Serviciul de control intern al acestei autorităţi să analizeze care dintre angajaţi are dreptul să aibă acces la documente clasificate. Vreau să precizez că niciun document cu care operează AFIR nu are caracter clasificat, ci toate au caracter administrativ. Se crea, astfel, un instrument de poliţie politică, în opinia noastră, şi de presiune pe angajaţi. De asemenea, refuzul de a trece pe funcţia de execuţie - contractul de muncă se considera încheiat, cu acordul părţilor. Mă bucur că majoritatea a înţeles că aceste articole nu au nimic de-a face cu această lege şi, în sfârşit, au fost eliminate. În final, vă spun că Partidul Naţional Liberal va vota, în această formă, acest proiect legislativ. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Dacă mai sunt alte intervenţii din partea grupurilor parlamentare? Nu. Avem 23 de amendamente admise şi un amendament respins. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. De la 3 la 10 dacă sunt intervenţii? Nu. De la 11 la 20, intervenţii? Nu. De la 21 la 23, intervenţii? Nu. Mulţumesc. Rămâne la votul final, miercuri, la ora 12,00; caracter ordinar.