28 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.105 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 429/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 30 1 . Proiectul de Lege pentru completarea art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal; PL-x 429/2018; are un caracter ordinar şi 3 amendamente admise. Din partea comisiei sesizate în fond, pentru prezentarea raportului? Vă rog, aveţi cuvântul.

Vasile Cocoş Mulţumesc, doamnă preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere pe fond cu Proiectul de Lege pentru completarea art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din data de 5 iulie 2018. Conform prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 alin. (9) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea raportului s-au avut în vedere avizele favorabile al Consiliului Economic şi Social şi al Consiliului Legislativ, precum şi punctul de vedere al Guvernului, de a susţine iniţiativa legislativă, cu o propunere. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare scutirea de la plata impozitului pe venit a unor categorii de persoane fizice care înregistrează venituri din exploatarea unor suprafeţe de până la 2 ha de teren, cultivate cu plante medicinale şi aromatice. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii comisiei au examinat proiectul de lege menţionat mai sus în şedinţa din 12 septembrie 2018. La lucrările comisiei şi-au înregistrat prezenţa un număr de 22 de deputaţi din totalul de 24. La dezbaterea acestui proiect de lege au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru completarea art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu amendamente admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Carmen-Ileana Mihălcescu Da. La dezbateri generale? Domnul Ionuţ Simionca, vă rog.

Ionuţ Simionca Bună dimineaţa, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Grupul Partidului Mişcarea Populară va susţine acest proiect legislativ. E bine că încurajăm agricultorii să planteze şi aceste plante medicinale şi aromatice. Sunt multe culturi de lavandă şi la Bistriţa. Şi e un lucru bine-venit. Eu, unul, aş scuti de impozit şi pe cei care fac culturi de leguminoase şi aşa mai departe. Toţi agricultorii sau producătorii ar trebui să fie scutiţi de impozite, pentru că ei nu fac bişniţă, ei doar îşi muncesc pământul şi încearcă să-şi vândă un produs. Trebuie impozitaţi cei care fac bişniţă şi cumpără de la agricultori şi vând în piaţă de două ori sau de trei ori mai scump. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Nicolae Neagu, vă rog.

Nicolae Neagu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Ţinând cont că această propunere a Grupului PSD nu afectează, în principiu, marii cultivatori şi face referinţă doar la suprafeţe - 1-2 ha, la acei mici producători, vom fi de acord cu aprobarea ei. În schimb, am rugămintea, întrucât o să mai apară iniţiative pe acest subiect, că va fi vorba de un hectar, două hectare, că vom defini complet toate plantele medicinale, aromatice sau şi alte categorii, cum spunea colegul, atunci când se va intra din nou pe fondul problemei modificărilor Codului fiscal - la Legea nr. 227, articolul care prevede neimpozitarea unor venituri pentru persoane fizice care cultivă ceva anume, să fim un pic mai serioşi în abordare şi să surprindem absolut toate aspectele. Altfel, avem impresia că cineva a făcut un lobby pentru o chesiune stricto sensu - plante medicinale şi aromatice. Eu exclud totuşi acest sens. Deci vom vota "pentru".

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Marian Vrăjitoru, vă rog.

Sorinel-Marian Vrăjitoru Mulţumesc, doamnă preşedinte. În calitate de iniţiator al acestei legi, obiectivul principal pe care l-am vrut prin această iniţiativă legislativă a fost aducerea micilor suprafeţe de teren agricol pentru cultivarea acestor plante medicinale şi aromatice, ele neputând face parte din cultura mare. Un alt beneficiu pe care l-am prevăzut în această lege este că tinerii fermieri şi micii fermieri vor beneficia de o piaţă enormă, astfel încât plantele medicinale şi aromatice, pentru care în România avem un vid pe această piaţă, să poată să aibă un venit suplimentar. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dacă la titlul legii sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. La marginal 2. Dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Marginal 3. Obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul de lege merge la votul final. 32... a fost retrimisă la comisie. Poziţia 33 de pe ordinea de zi.