Carmen-Ileana Mihălcescu 28 1 . PL-x 571 - Proiectul de Lege pentru declararea municipiului Iaşi "Capitala istorică" a României; două amendamente admise şi un amendament respins. Din partea comisiei are cuvântul, pentru prezentarea raportului, domnul preşedinte Florin Roman. Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă au fost sesizate cu dezbaterea şi avizarea pe fond, în procedură obişnuită, a Proiectului de Lege pentru declararea municipiului Iaşi "Capitala istorică" a României. Suntem Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în 17 octombrie 2018. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil proiectul de lege care are ca obiect de reglementare declararea municipiului Iaşi "Capitala istorică" a României. Potrivit prevederilor art. 61 şi 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, examinarea iniţiativei legislative a avut loc în şedinţe separate. Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a examinat proiectul de lege în şedinţa din 27 noiembrie 2018. La lucrările comisiei au fost prezenţi 20 de deputaţi, din totalul de 23 de membri ai comisiei. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru declararea municipiului Iaşi "Capitala istorică" a României, cu amendamente admise ce fac parte integrantă din prezentul raport. Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a examinat proiectul în şedinţa din 27 noiembrie 2018. Au fost prezenţi 12 deputaţi, din totalul de 15 membri ai comisiei. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege amintit. În funcţie de obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun de adoptare a Proiectului de Lege pentru declararea municipiului Iaşi "Capitala istorică" a României, cu amendamente admise care fac parte integrantă din prezentul raport. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale? Nu sunt dezbateri generale. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlul legii sunt observaţii? Nu. Bun. Domnul Dinu Gheorghe Socotar, vă rog.
Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. În mod normal n-aş fi dorit să iau cuvântul. În schimb, această lege care este de absolut bun-simţ, este o iniţiativă a colegilor preponderent de la Iaşi, dar nu numai, cu amendamentele propuse de colegii liberali din Comisia pentru administraţie, ar fi trebuit să treacă fără niciun incident. În schimb, ieri, la Comisia pentru cultură, a suscitat o dispută extraordinar de interesantă. Şi poate ne-a lăsat cu un gust amar, văzând că avem colegi care consideră că este doar o... cum ar veni, dacă n-am făcut nimic pentru Iaşi, ca... "Capitală istorică", cu vot concret, le dăm o diplomă. Eu sunt total împotriva acestui curent. Dincolo de faptul că toată lumea ştie că Iaşiul este Capitala istorică şi Alba Iulia este Capitala Marii Uniri, prin faptul că le conferim prin lege acest titlu înseamnă mult. O dată, că vor avea dreptul să folosească această titulatură în înscrisuri oficiale. Vor avea dreptul să arboreze, să afişeze această titulatură pe clădirile lor publice, la intrarea în localitate. Deci înseamnă mai mult decât o diplomă. Şi, dincolo de aceasta, în acest moment aniversar, când mai avem doar două-trei zile până la marea sărbătoare a românilor, disputele de acest gen mi se par total nepotrivite. De aceea, Grupul nostru parlamentar, al Partidului Social Democrat, a susţinut în unanimitate şi în comisii şi va susţine şi în plen această lege. Şi nu înţelegem de ce alţii au avut reticenţe în a aproba acest proiect legislativ. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Doamna Cosette Chichirău, vă rog.
Cosette-Paula Chichirău Sigur că e bine să recunoaştem meritele diverselor oraşe, centre istorice, culturale. Este un pas, dar este mult prea puţin. Să ni se dea o diplomă este mult, mult prea puţin. Aşteptăm investiţii reale. Aşteptăm şi programe sociale, dacă tot avem un partid social-democrat la guvernare. Aşteptăm autostrada. Aşteptăm să fim conectaţi la lumea exterioară, pentru că suntem la 20 de kilometri de graniţă. Şi Iaşiul se chinuie să fie acolo unde este. Şi face o treabă extraordinară. Noroc că avem universităţi şi avem oameni extraordinari care muncesc. Dar avem nevoie şi de ajutor din partea guvernanţilor. Aşa că, deşi este un pas frumos înainte, simbolic, am vrea să nu rămână la nivelul de simbol. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Petru Movilă.
Petru Movilă Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, În primul rând, vreau să-i felicit pe colegii parlamentari care au iniţiat acest proiect de lege. Sigur că este un proiect de lege simbolic, care vine să arate importanţa Iaşiului în istoria românilor - Capitala celor 3 Uniri. Dacă vorbim de 1 Iunie 1600, când Mihai Viteazu a descălecat în dulcele târg al Ieşilor; dacă vorbim despre 24 Ianuarie 1859; dacă vorbim despre faptul că între 1916 şi 1918 Iaşiul a fost Capitala României - cea mai mică Românie pe care am avut-o noi vreodată; dacă vorbim că la 26 octombrie 1860, la Iaşi s-a înfiinţat prima universitate din România; despre faptul că, în noiembrie 1987, studenţii din Iaşi au avut prima grevă anticomunistă; despre faptul că la 14 decembrie 1989 a fost prima încercare de revoltă împotriva sistemului comunist, da, într-adevăr, Iaşiul merită acest titlu, cu prisosinţă. De asemenea, vreau să vă mulţumesc tuturor colegilor parlamentari şi pentru că, din respect pentru Iaşi şi pentru Moldova, aţi votat Legea privind obligarea Guvernului României de a realiza proiectul de investiţii Autostrada Unirii - Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş. Sunt lucruri frumoase, pentru care noi, ieşenii, am muncit, ne-am bătut multă vreme, pentru care vă mulţumim. Şi, de asemenea, vă rugăm ca, începând cu proiectul de buget pentru anul următor, să fiţi alături de Iaşi şi de ieşeni, să fiţi alături de noi. Vă mulţumesc mult. Şi sigur PMP va vota acest proiect de lege.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Florin Roman.
Florin-Claudiu Roman Stimaţi colegi, Suntem cu câteva zile înainte de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, ziua în care vom sărbători înfiinţarea statului român modern. E un proiect care reîntregeşte axa ţării. Avem Capitala administrativă - Bucureşti, avem Capitala istorică - Iaşi, avem Capitala Marii Uniri - Alba Iulia. Grupul Partidului Naţional Liberal va vota acest proiect de lege. Şi cred că astăzi Parlamentul, în marea lui majoritate, trebuie să susţină un proiect care înseamnă o imagine bună a Parlamentului, o lege bună pentru români, înainte de Centenarul Marii Uniri. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Dacă la articolul unic sunt observaţii? Nu. Adoptat. Dacă la titlu? Nu sunt observaţii. Adoptat. La articolul unic. Dacă sunt observaţii? Nu. Adoptat. Proiectul de lege merge la votul final. Următorul.