26 noiembrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art.25 al Legii drepturilor pacientului nr.46/2003 (Pl-x 164/2016). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 24. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 25 al Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003; Pl-x 164/2016. Dacă dintre iniţiatori? Numai puţin... Dacă vrea cineva dintre iniţiatori? Nu doreşte. Domnul preşedinte Buicu, vă rog, prezentaţi raportul Comisiei pentru sănătate.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. La întocmirea prezentului raport, am avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Comisiei juridice, avizul negativ al Comisiei pentru drepturile omului, avizul pozitiv al Ministerului Sănătăţii. Propunerea are ca obiect de reglementare completarea Legii drepturilor pacientului, în sensul în care pacientul să poată desemna printr-un acord consemnat în foaia de observaţie clinică generală, într-o rubrică separată, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii, cât şi după decesul acestuia, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate şi familie propune plenului adoptarea propunerii legislative cu amendamentele admise din anexă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Domnul Ungureanu, vă rog, Grupul USR.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Această lege este foarte bună. Şi mai ales completările care ne-au fost propuse de domnul preşedinte Buicu în comisie şi care au fost asumate de toţi colegii. Ca să înţelegeţi despre ce este vorba, vă spun că primul impact pe care l-am avut în Parlament cu audienţa a fost unul foarte dur. O doamnă, îmbrăcată în negru, mi-a explicat că soţul ei a decedat într-o instituţie medicală din Cluj, şi că moartea soţului ei era suspectă, şi că nu are acces la informaţiile din foaia de observaţie. Deci, practic, prin această prevedere, un aparţinător poate să aibă acces şi după ce persoana care intră în sală şi poate în următoarele zile nu se află în capacităţile depline să poată să răspundă de starea ei de sănătate, acest aparţinător poate să vorbească cu doctorul, poate să ceară informaţii. Această transparentizare este extraordinar de importantă şi pentru cazurile de malpraxis care sunt atât de greu de demonstrat în instanţă. Deci este un pas foarte mare. Îi felicit pe colegii mei pentru transparenţă şi pentru această încercare de a explica că o familie nu poate să fie separată de o persoană dragă, la momentul în care vorbim despre acces la informaţie, şi nu poate fi considerată o parte ostilă din acest proces, cred eu, care ar trebui să fie mult mai transparent, în dialogul pe care îl are cineva cu spitalul sau cu medicul curant.

Florin Iordache Da. Grupul PNL, doamna deputat Antoneta Ioniţă, vă rog. Vă rog.

Antoneta Ioniţă Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Această propunere legislativă care completează Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 dă posibilitatea pacienţilor să desemneze, printr-un acord consemnat în foia de observaţie, o persoană din familie care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii, cât şi după decesul pacientului, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie. Acest demers legislativ este bine-venit, având în vedere faptul că până acum instituţiile medicale refuzau să ofere soţiei sau soţului supravieţuitor sau rudelor de gradul I, orice fel de informaţii privind starea pacientului la prezentare şi pe durata spitalizării, diagnosticul şi tratamentul efectuat, fără consimţământul expres al pacientului. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative care oferă transparenţă actului medical. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul doctor Bacalbaşa, vă rog. Ia spuneţi, domnule doctor, cum e la Galaţi, la spital, vă rog.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Eu, unul, ca om care a lucrat peste 50 de ani în spitale de urgenţă, salut această măsură. Pentru că de fapt nu rudele sunt cele mai apropiate în viaţă, din păcate, ci oameni care se dovedesc realmente apropiaţi şi pe care îi poţi desemna. Rudele ţi le dă Dumnezeu. Tu desemnezi în funcţie de ce crezi. Uneori te înşeli, dar, oricum, mai bine să te înşeli tu, decât să te înşele rudele. În ceea ce priveşte relaţiile dintre spital şi pacient, aici este o poveste cu dus şi întors. În America nu mai găseşti anestezişti, nu mai găseşti obstetricieni, pentru că la poarta spitalului stau avocaţi care pândesc pacientul ca să deschidă un proces, de multe ori pe lucruri absolut imaginare. Că există posibilitatea să fii ucis cu politeţe şi să ţi se ia şi banii din buzunar, asta iarăşi e perfect adevărat. Şi ţine de imperfecţiunea societăţii, în general, şi imperfecţiunea omului, în sine. Dar orice măsură de transparenţă e bine-venită.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt. Avem două amendamente admise. Dacă la titlul legii? Intervenţii? La articolul unic. Intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter ordinar.