26 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.49/2018 privind stabilirea calculului tarifului lunar al chiriei pe m2 care se aplică pentru închirierea locuinţelor şi terenului aferent acestora, aflate în domeniul public şi privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (PL-x 452/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Următorul. 18. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2018 privind stabilirea calculului tarifului lunar al chiriei pe m 2 care se aplică pentru închirierea locuinţelor şi terenului aferent acestora, aflate în domeniul public şi privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative; PL-x 452/2018. Guvernul? Vă rog. Domnul secretar de stat şi apoi Comisia juridică sau Comisia pentru administraţie. Cine? Comisia pentru administraţie. Vă rog.

Florin Iordache Raportul celor două comisii. Vă rog, domnule deputat.

Andrei Nicolae Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 şi art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prin adresa PL-x 452 din 11 septembrie 2018, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2018 pentru stabilirea calculului tarifului lunar al chiriei pe m 2 care se aplică pentru închirierea locuinţelor şi terenului aferent acestora, aflate în domeniul public şi privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 3 septembrie 2018. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii şi propuneri. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri pentru stabilirea tarifului lunar al chiriei pe m 2 care se aplică pentru închirierea locuinţelor şi a terenului aferent acestora, imobile aflate în domeniul public şi privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", deoarece, în prezent, nivelul tarifului chiriei nu acoperă cheltuielile efective ale regiei. Totodată, se creează cadrul legal pentru ca persoanele care ocupă funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Academiei Române să beneficieze de reşedinţe oficiale din cadrul fondului locativ de protocol. Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a avizat favorabil proiectul de lege. Membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au examinat proiectul de lege, în şedinţe separate. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule coleg. Dacă sunt intervenţii? Domnule Roman, vă rog, la dezbateri generale.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Grupul PNL va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. Dincolo de partea siropoasă şi pompoasă, există partea practică, în sensul că RAPPS-ul, în baza acestei legi, poate să-şi calculeze mult mai corect chiriile pe care le încasează; la nivel de consiliu de administraţie poate lua aceste decizii, nu trebuie să vină de fiecare dată să ceară aprobare. Pentru că, în baza actualelor normative, ei, practic, nu pot încasa chirii decât în baza prevederilor existente. Adică încasează mult mai puţin decât sunt cheltuielile. Adoptarea acestui proiect de lege, practic, le dă posibilitatea să-şi poată regla, prin decizii ale Consiliului de administraţie, stabilirea acestor chirii, iar valoarea lor să fie mai mare decât valoarea utilităţilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Nu avem amendamente. Rămâne la votul final.