26 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliul European - O Europă care protejează: o iniţiativă de extindere a competenţelor Parchetului European pentru a include infracţiunile de terorism transfrontaliere Contribuţia Comisiei Europene la reuniunea liderilor din Salzburg din 19-20 septembrie 2018 COM (2018) 641 (PHCD 82/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Mai departe. 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliul European - O Europă care protejează: o iniţiativă de extindere a competenţelor Parchetului European pentru a include infracţiunile de terorism transfrontaliere Contribuţia Comisiei Europene la reuniunea liderilor din Salzburg din 19-20 septembrie 2018; COM (2018) 641; PHCD 82/2018. Domnule preşedinte Tîlvăr, vă rog.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Opinia noastră are în vedere: proiectul de opinie transmis de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale; proiectul de opinie transmis de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională; Nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe; Fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată de Comisia pentru afaceri europene. Comisia pentru afaceri europene reaminteşte şi reafirmă poziţia exprimată de delegaţia României la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Justiţie şi Afaceri Interne - din octombrie 2017. Susţine transmiterea unui răspuns ferm din partea Uniunii Europene la ameninţarea terorismului, care rămâne ridicată şi continuă să evolueze, precum şi consolidarea capacităţii de a investiga, a urmări penal infracţiunile de terorism şi de a-i trimite în judecată pe autorii infracţiunilor. Susţinem o abordare comună a Uniunii în ceea ce priveşte investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a infracţiunilor de terorism transfrontaliere. Recomandăm derularea unor acţiuni la nivelul Uniunii care să consolideze cooperarea între statele membre şi să armonizeze atitudinea faţă de prioritatea acordată investigaţiilor şi urmăririi penale din domeniul combaterii terorismului. Astfel, domnule preşedinte, Comisia pentru afaceri europene, întrunită în şedinţa din 20 noiembrie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezenta opinie care să fie transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Intervenţii? Domnul Stroe, vă rog, Grupul PNL.

Ionuţ-Marian Stroe Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Terorismul este o ameninţare gravă, o ameninţare globală, o ameninţare de actualitate. Prin urmare, este evident faptul că avem nevoie de un efort concertat pentru a putea face faţă acestei ameninţări. Până la urmă, terorismul, vedeţi bine, nu cunoaşte niciun fel de graniţe. Prin urmare, nici legea şi nici pedepsirea şi, bineînţeles, combaterea terorismului n-ar trebui să se poticnească în birocraţie. Prin urmare, opinia noastră - şi cred că şi a Parlamentului României - ar trebui să fie favorabilă extinderii competenţelor Parchetului European în ceea ce priveşte o abordare unitară la nivel european pentru investigarea, pentru urmărirea penală şi pentru trimiterea în judecată a acestor fapte care ţin de terorism - bineînţeles, prin extinderea competenţelor Parchetului European. Este de actualitate şi este de maximă urgenţă. Vă mulţumesc mult de tot.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă nu mai sunt alte intervenţii, trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlu sunt obiecţii? Nu. La preambul? Nu. La articolul unic. Obiecţii? Nu. Adoptat. Rămâne la votul final.