21 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară (PL-x 586/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 48. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară; PL-x 586/2017; caracter organic. Dacă dintre colegii iniţiatori doreşte cineva? Nu doreşte. Raport comun, Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru muncă. Cine? A, vă rog. Vă rog, doamnă.

Eliza-Mădălina Peţa-Ştefănescu Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice au fost sesizate prin adresa PL-x 586/2017 din 19 decembrie 2017, cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, a Proiectului de Lege privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor cu vârsta de până la 40 de ani, în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară, derulat pe perioada 2018-2020, prin acordarea unor facilităţi fiscale, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 11 decembrie 2017. Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în Anexa nr. 1. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. Anexele fac parte integrantă din prezentul raport comun. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Alte intervenţii? A, domnul Seidler, vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Avem o lege care a pornit într-o formă destul de precar scrisă. Prevede nişte subvenţii, în sume absolute, pentru tineri care ar urma să fie angajaţi în domeniul agriculturii sau industriei alimentare. Din păcate, indiferent de suma salariului şi indiferent de numărul de ore lucrate, subvenţia în sumă fixă este aceeaşi. Ceea ce pentru orice minte limpede e o aberaţie de fapt. În plus, deşi Legea nr. 350/2006 defineşte tânărul ca fiind persoana între 14 şi 35 de ani, aici, în această lege, avem o redefinire a tânărului - ajunge să aibă, tânărul, până în 40 de ani. E o lege care are o intenţie bună, aceea de a sprijini angajarea tinerilor în domeniul agricol, dar, din păcate, nu-şi va produce acest efect, pentru că va fi folosită, foarte probabil, în felul în care este scrisă - precar, cum vă spuneam - mai degrabă pentru a trage nişte bani de la bugetul de stat, şi nu pentru a creşte angajabilitatea tinerilor.

Florin Iordache Da. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 9 amendamente admise şi două respinse. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. La Capitolul I? Articolul 1? Nemodificat. Articolul 2. Intervenţii? Nu. Articolul 3. Intervenţii? Nu. Capitolul II. Intervenţii? Nu. Articolul 4. Intervenţii? Şi articolul 5? Articolul 6? Am finalizat. Are caracter organic. Rămâne la votul final. Mergem mai departe.