21 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.61/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă (PL-x 534/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 46. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă; PL-x 534/2018. Guvernul. Vă rog, doamnă secretar de stat.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă. Comisia pentru sănătate, domnul Buicu. Domnul Buicu, vă rog. Domnule Buicu, vă dau eu raportul, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, domnule preşedinte. Senatul a adoptat proiectul de lege. Am avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. În urma dezbaterii, Comisia pentru sănătate şi familie a hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt. A, domnul Vass Levente, vă rog.

Levente Vass Fără centrele de permanenţă nu o să putem rezolva ca SMURD şi Urgenţele să nu fie supraîncărcate. În alte state din Europa există obligaţia teritorială, la nivelul medicilor de familie. În afară de listele cunoscute şi de noi, există obligaţia ca, pe un teritoriu bine delimitat, medicul de familie să asigure aproape constant - şi astfel se formează centrele de permanenţă, prin 7 medici - serviciile de medicină primară. Un lucru foarte important - finanţarea acestor centre de permanenţă înseamnă ca pacienţii să nu mai trebuiască să meargă la SMURD. Eu rog medicina de familie, Colegiul Medicilor, să vină cu propuneri, să discute cu colegii medici de familie, cum putem să dezvoltăm acest sistem. UDMR o să susţină în continuare aceste demersuri şi o să votăm pentru această modificare legislativă.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul Ciuhodaru, Grupul PSD.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. 27 de noi centre de permanenţă au fost înfiinţate în ultima perioadă şi 352 funcţionează în acest moment în România. Evident că este nevoie de mai multe, iar acest proiect legislativ tocmai acest lucru îl clarifică - ce norme, în ce zone, în aşa fel încât oamenii să aibă acces larg la asistenţă medicală, oriunde s-ar afla, şi să nu mai suprasolicite unităţile de primire a urgenţelor şi spitalele clinice de urgenţă. Evident că sunt multe de făcut în acest sens. Iar, din punctul meu de vedere, fiecare român trebuie să aibă acces la servicii de sănătate atunci când are nevoie, unde are nevoie, indiferent că este la Iaşi, la Craiova sau în alte zone. Şi mai ales în acele zone care nu sunt acoperite de multe alte servicii medicale, aceste centre de permanenţă pot fi o soluţie. Sperăm că lucrurile vor evolua în acest sens şi că odată şi odată sănătatea chiar va avea prioritate. Vă mulţumesc. Grupul Partidului Social Democrat va susţine acest proiect de lege.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Alte intervenţii? Nu mai sunt alte intervenţii. Raportul este fără amendamente. Rămâne la votul final.