20 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil (PL-x 132/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 44. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil; PL-x 132/2018; are caracter ordinar. Domnule secretar de stat, vă rog. Şi apoi Comisia pentru buget şi Comisia pentru cultură.

Florin Iordache Raport, Comisia pentru buget şi Comisia pentru cultură. Vă rog, domnule coleg.

Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia pentru buget, finanţe, bănci şi Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă au fost sesizate prin adresa PL-x 132 din 28 martie 2018, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurului patrimoniului cultural naţional mobil. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în 14 martie 2018. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. S-a avut în vedere avizul, cu observaţii şi propuneri, al Consiliului Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil - e vorba de opera lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia Pământului" -, în condiţiile respingerii, prin Legea nr. 19/2017, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016. Costurile aferente restituirii acestor sume, indiferent de mijloacele prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Comisiile au analizat proiectul de lege în şedinţe separate. Comisia pentru buget, în 27 martie - 23 de deputaţi prezenţi din cei 25. Comisia pentru cultură, în 23 octombrie, în prezenţa a 12 deputaţi din cei 15 membri ai comisiei. La Comisia pentru cultură şi la Comisia pentru buget, a participat, din partea Ministerului Culturii, domnul secretar de stat Ion-Ardeal Ieremia. În urma dezbaterilor şi opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate..., în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Paşcan. Şi apoi, domnul Bulai. Şi închidem şedinţa, că a venit ora 18,00.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Bună seara, distinşi colegi. În esenţă, acest act normativ vine să clarifice felul în care se restituie sumele aferente acestei campanii de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului" a lui Brâncuşi, a operei extraordinare, şi clarifică subiectul legat de comisioanele bancare aferente, adică cine le suportă; până acum nu era stabilit. Sigur, este normal să-şi primească banii înapoi cei care au donat. Eu le mulţumesc şi îi felicit. Din păcate, iată, în spatele acestui demers care a avut exclusiv un caracter propagandistic, nu există niciun răspunzător. Fiindcă s-au alocat resurse semnificative privitoare la felul în care s-a făcut publicitate, la materialele care s-au creat în acest sens, la campania promovată foarte intens prin mass-media. Deci iată acele cheltuieli, plus altele pe care le face astăzi, prin restituirea sumelor către donatori, Guvernul României - comisioanele aferente acestor sume. Şi nu sunt tocmai mici. Dar, din păcate, vedem sau, mai bine zis, nu vedem, că există vreun răspunzător, cineva responsabil pentru această irosire a banului public. De aceea, eu cred că s-ar cuveni să fim mult mai responsabili în a gestiona banul public, în a-l administra. Iar cei care contribuie într-un fel sau altul la irosirea acestuia s-ar cuveni să dea socoteală. Nu înţeleg de ce nu dă nimeni socoteală astăzi. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Bulai. Şi se pregăteşte domnul Roman.

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Proiectul "Cuminţenia Pământului" a fost un proiect bun. Proiectul făcea parte din cadrul proiectelor destinate Centenarului. Este imperios ca aceşti bani să fie redaţi cetăţenilor. Trebuie să rezolvăm. Trebuie să încercăm să recreăm un cadru de a reda încrederea, în ideea de subscripţie publică. Patrimoniul României trebuie să fie pe primul loc în lista priorităţilor României, nu trebuie să renunţăm la acest patrimoniu. Mă bucur că în final s-a găsit o cale de a rezolva această problemă. Sper la mai multe proiecte cu o finalitate mult mai bună totuşi decât acest proiect. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Roman, ultimul vorbitor. Şi închidem şedinţa.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Dacă tot luăm banii înapoi, cei care am făcut donaţii, o să vă rog să dăm dovadă de un alt gest de solidaritate. Zilele trecute, primarul municipiului Alba Iulia a deschis public o aplicaţie prin care toţi românii de bună-credinţă pot dona pentru organizarea Centenarului Marii Uniri în Capitala Marii Uniri, în capitala de suflet, Alba Iulia. Lansez un apel către toţi parlamentarii, indiferent de opţiunea politică. Să acceseze această aplicaţie şi să ne asigurăm că această donaţie ajunge pentru români, nu pentru Alba Iulia. Vreau să vă spun, cu bucurie, că ieri Monumentul Unirii de la Alba Iulia a fost finalizat. Din păcate, momentul a coincis chiar cu scoaterea afară din Guvern a ministrului Ivaşcu. Eu, personal, vreau să-i mulţumesc ministrului culturii pentru că într-un timp foarte, foarte scurt a reuşit să ducă acest obiectiv până la capăt. Din păcate, a existat o înţelegere... sau, din fericire, a existat o înţelegere între autorităţile publice locale şi Guvernul României, reprezentat de doamna Dăncilă. A existat o înţelegere ca anumite fonduri să fie folosite, de la nivel local, urmând a fi realocate de către Guvernul României, din Fondul de rezervă al Guvernului. De zile întregi, primarul municipiului Alba Iulia sună la Cabinetul prim-ministrului şi doamna Dăncilă nu e de găsit. Şi, prin urmare, am apelat la această soluţie, ca fiecare român să poată acoperi ceea ce doamna Dăncilă a promis, dar a uitat să facă. Închei prin a vă ruga să vă uitaţi pe această aplicaţie şi, cei care simţiţi că puteţi face acest gest, să-l faceţi. Pentru că sărbătoarea de la Alba Iulia nu este doar a albaiulienilor, este a românilor de pretutindeni. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Două precizări. Ce vreţi importanţă mai mare decât că ministrul culturii este senatorul de Alba, domnul senator Breaz, iar banii pentru Monumentul Unirii, cele 33 de milioane au fost alocate de Guvern. Deci pentru construcţia monumentului, 33 de milioane au venit din partea Guvernului. Vă mulţumesc. Declar şedinţa închisă. Şedinţa s-a încheiat la ora 18,02.