20 noiembrie 2018 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr.504/2002 (Pl-x 413/2018). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 33. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002; Pl-x 413/2018; caracter organic. Colegii care au fost iniţiatori doresc să intervină? Nu doresc. Comisia pentru cultură? Vă rog. Comisia pentru cultură, vă rog, prezentaţi raportul.

Gheorghe-Dinu Socotar Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a fost sesizată cu această propunere legislativă, pe data de 2 octombrie 2018. S-a solicitat aviz de la Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Până la data redactării raportului s-a primit avizul favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. La lucrările Comisiei au fost prezenţi 12 deputaţi, din totalul de 15 membri ai comisiei. A participat din partea ministerului domnul secretar de stat Ion-Ardeal Ieremia. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002, în sensul instituirii obligativităţii informării asupra numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice", în cadrul programelor de televiziune şi de radiodifuziune care abordează tema violenţei domestice. Comisia a examinat avizul favorabil, cu observaţii şi propuneri, emis de Consiliul Legislativ şi propune aprobarea legii, cu amendamentele admise, cuprinse în prezentul raport. Dacă-mi permiteţi, aş lua cuvântul şi la dezbateri, ca coiniţiator al legii.

Florin Iordache Domnule coleg, aţi terminat prezentarea raportului?

Gheorghe-Dinu Socotar Da.

Florin Iordache Aţi terminat prezentarea raportului. Acum vorbiţi ca iniţiator. Şi o să o invit pe colega noastră de la UDMR, doamna deputat Éva-Andrea Csép. Vă rog.

Gheorghe-Dinu Socotar Colega noastră de la UDMR este iniţiatorul principal. Eu sunt coiniţiatorul acestei legi. Legea este o prevedere foarte simplă. Constatând că avem o problemă gravă în societate, respectiv violenţa domestică, şi că avem un mecanism relativ eficient, respectiv "Telefonul verde pentru victimele violenţei domestice", care este - statistica arată - apelat într-un număr nesemnificativ de cazuri, raportat la fenomenul violenţei domestice. Şi de aceea acest număr de telefon trebuie popularizat. Unul din - credem noi - mijloacele eficiente prin care acest număr de telefon poate fi popularizat este acela ca în toate emisiunile de radio şi televiziune în care este abordată tema violenţei domestice, numărul acestui telefon, în cadrul emisiunilor de televiziune trebuie afişat şi moderatorul trebuie să facă menţiunea că există acest telefon la care pot apela aceste victime. Cam aceasta este prevederea. Se completează cu două, trei articole Legea audiovizualului. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache O rog pe doamna Andrea Csép, ca şi iniţiator, şi apoi domnul Ciuhodaru.

Éva-Andrea Csép Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Vorbim de un proiect de lege care pune în evidenţă existenţa unui număr verde, gratuit apelabil, pe care îl are ANES - Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Este o linie telefonică verde, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, şi este destinată în special victimelor violenţei domestice. Sunt angajaţi specialişti care sunt dispuşi să ofere ajutor persoanelor care sunt în necaz, dar, totodată, multă lume nu are cunoştinţă despre existenţa acestui număr verde. Iniţiativa legislativă este o continuare a implementării Convenţiei de la Istanbul, deoarece credem că trebuie să facem tot posibilul ca acele persoane care sunt victime, să ştie unde pot apela să ceară ajutor. Dar nu numai ei, ci şi persoanele care au chiar printre prieteni, printre vecini sau colegi de serviciu, femei care sunt expuse abuzului aproape în fiecare zi, sau sunt nevoite să alerge de acasă, împreună cu copiii, în mijlocul nopţii. Proiectul de lege prevede ca în emisiunile de televiziune, dar şi în cele de radio, când este vorba despre violenţa domestică, obligatoriu acest număr verde să fie afişat, pentru a veni în sprijinul victimelor şi a le ajuta. Este o iniţiativă care a fost sprijinită de mai mulţi colegi şi, pe această cale, doresc să le mulţumesc colegilor din celelalte partide care au semnat acest proiect de lege. UDMR o va susţine şi credem că este nevoie de ajutorul tuturor ca să combatem violenţa domestică, mai ales că pe 25 noiembrie este Ziua internaţională a combaterii violenţei împotriva femeilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă colegă. În continuare, domnul Ciuhodaru. Se pregăteşte domnul Bulai şi apoi doamna Bîzgan.

Tudor Ciuhodaru Mulţumesc, domnule preşedinte. Bătaia nu-i ruptă din rai, dar tratez în fiecare zi, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Nicolae Oblu" victimele violenţei domestice. Şi, într-adevăr, bariera educaţională, bariera informativă este una dintre cele mai puternice în ceea ce priveşte prevenirea şi protejarea acestor victime. Chiar dacă acest număr de telefon există din 2015, nimeni nu ştie de el sau prea puţină lume, aşa că el este, dacă vreţi, ca agheasma, nici n-ajută, nici nu strică, în astfel de situaţii. Pe de altă parte, este bine că se face popularizarea acestui număr şi sunt convins că foarte multe femei, şi nu numai, agresiuni ale violenţei domestice vor fi protejate şi vor şti pe cine să sune şi vor primi această orientare. Dar, pe de altă parte, vă reamintesc că şi viol înseamnă violenţă şi că victimele agresiunilor sexuale, pedepsele pentru aceste agresiuni sexuale au fost scăzute, în urma noului Cod penal, şi sper să-mi susţineţi demersul legislativ prin care vrem pedepsirea aspră a acestor fapte abominabile. Vreau toleranţă zero pentru violenţă, indiferent de cum s-ar afla, şi cred că această nouă lege va aduce un pic mai bine pentru cei care se află într-o astfel de situaţie. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul USR, domnul secretar Bulai. Vă rog.

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Stimate colege, Violenţa este prezentă peste tot în România. Avem violenţă pe stradă, avem violenţă verbală, poate şi de altfel, în Parlamentul României, avem violenţă în familie. Este trist că aşa de multe persoane se confruntă cu un comportament de neexplicat, pentru a-şi manifesta frustrările sau modul de a comunica. Statistica, în România, este departe de a fi ideală. Avem o femeie agresată odată la 30 de secunde, în România. Una din 10 femei este victimă a violenţei domestice, în România. În 2017, o femeie a murit, în România, la fiecare opt zile. Mă bucur foarte mult că această iniţiativă va putea reprezenta un instrument de ajutor faţă de aceste victime, care de cele mai multe ori sunt închise, li se îngrădeşte dreptul la a lua contact cu autorităţile sau cu o formă de ajutor care le-ar putea ajuta. Avem nevoie de mai multe asemenea măsuri care să vină în întâmpinarea victimelor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Doamna Bîzgan, vă rog.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Dragi colegi, Aş dori doar să felicit iniţiatorul şi pe ceilalţi iniţiatori ai legii, pentru că ajungem să rezolvăm probleme reale, la firul ierbii, prin modificări aşa-zis simple, dar care până acum nu au fost realizate şi care, într-adevăr, pot să modifice şi să schimbe viaţa oamenilor. În cazul acesta, ca şi în cazul votului pe care l-am dat cu toţii pentru modificările Legii nr. 217/2003, vă sunt şi vă suntem cu toţii recunoscători, pentru că, împreună cu această prevedere legislativă, înseamnă că am mai făcut un pas spre normalitate, un pas spre a recunoaşte şi a proteja dreptul oricărui cetăţean din România să se dezvolte aşa cum trebuie şi la plin potenţial. Vă mulţumesc încă o dată şi felicitări iniţiatorilor. O propunere legislativă excelentă!

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. A fost lăudată această iniţiativă de toţi colegii. Avem cinci amendamente admise. Dacă la titlul legii, sunt intervenţii? Nu. Articolul unic, intervenţii? Nu. Articolul 17, intervenţii? După Capitolul III 4 , intervenţii? III 5 , intervenţii? Nu. Şi la art. 90, intervenţii? Rămâne la votul final. Caracter organic. Următoarea.