19 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană (PL-x 105/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 22. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană; PL-x 105/2018; caracter ordinar; avem 13 amendamente admise. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte? Nu doreşte. Din partea iniţiatorului, nu doreşte nimeni. Din partea Comisiei pentru agricultură, domnul preşedinte Stănescu. Vă rog.

Alexandru Stănescu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană. Comisia pentru agricultură a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea raportului, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei pentru industrii şi servicii. Proiectul de lege are ca obiect aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de membrii comisiei, s-a hotărât, cu majoritate de voturi, să se supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Da. Domnul Giugea, Grupul PNL.

Nicolae Giugea Mulţumesc, domnule preşedinte. Vremelnicului întâi stătător al agriculturii româneşti, contemporanul nostru, Petre Daea, probabil i-a şoptit vreun specialist în retrologie agrară că problemele agriculturii sunt aceleaşi cu cele de acum 100 de ani - că tot suntem în anul Centenarului. Acum 100 de ani, Constantin Garoflid, ministrul agriculturii, de la acea vreme, îi transmitea Regelui un mesaj: "Majestate, să facem tot ce este posibil ca să exportăm cereale învelite în piele de animale!". Domnul Daea a sustras ideea şi a realizat că trebuie să lanseze Programul "Zootehnizarea României", un concept extraordinar de sănătos, dar nu a fost sănătoasă implementarea acestui concept. A lansat Programul "Porcul românesc", care este pe punctul de a intra în istorie. Şi vreau să vă spun, un subprogram al acestuia, respectiv, "Mangaliţa", la nivelul judeţului Dolj, au fost 3.500 de cereri, solicitări de purcei, pe acest program, din care s-au achitat 12 - deci 12 purcei, la 3.500 de solicitări. Oaia, în conceptul domnului Daea, a devenit monument. Spre deosebire de Ministerul Culturii, care administrează o anumită tipologie de monumente, monumentul acesta, al domnului Daea, trebuie tuns periodic. Şi atunci se pune problema, ce facem cu lâna? A propus, la nivel naţional, o reţea de colectare şi prelucrare a lânii, care i-a reuşit, ca toate celelalte programe. În Oltenia, nu există niciun centru de colectare, iar ciobanii de la Gruia, din Mehedinţi, de la Beţa, din Dolj, trebuie să meargă cu lâna la un turc, la Sibiu, care le dă un leu pe kilogramul de lână adusă la Sibiu, sute de kilometri. O mare realizare! Acest proiect de lege este un proiect utopic, în ceea ce priveşte sursa de finanţare, nu spune nimeni de unde vin banii, întrucât se constituie ca un ajutor, dacă avem aprobarea Comisiei pentru ajutorul de stat. De aceea, Partidul Naţional Liberal se va abţine la acest proiect de lege. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnule Simionca, vă rog. Grupul PMP.

Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Aceste centre de colectare şi spălare a lânii sunt foarte necesare. Eu sunt foarte curios să ştiu, câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi aceste probleme ale agricultorilor, ale ciobanilor, care primesc un leu pe kilogramul de lână de oaie şi îi costă vreo 5-6 lei pentru ca o oaie să fie tunsă? Adică, vânzând lâna nici măcar nu-şi permit să plătească manopera. Ce facem noi cu...? Vorbim numai despre zona montană. Noi avem oi în toată ţara, şi în Moldova, şi în Banat. Nu putem să facem aceste centre de colectare doar în zona montană. Sunt necesare, dar cum spunea şi antevorbitorul de la PNL, de unde sunt banii? Pentru că noi nu ştim exact cum finanţăm şi de unde vin aceste finanţări. Sunt programe guvernamentale, într-adevăr, dar nu au fost fonduri alocate. Deci, dacă venim şi le promitem agriculturilor români, oamenilor, crescătorilor de animale - domnilor, vă dăm, pentru lâna de oaie, vă facem centre de colectare -, de unde? Eu mi-aş dori foarte mult, pentru că în zona de unde vin eu, din Bistriţa, sunt foarte mulţi crescători de ovine şi au nevoie de aceste centre. Mulţi au ajuns să bage lâna pe foc, nu au ce face cu ea. Ca să o ducă să fie ridicată de cei care colectează deşeuri, îi costă undeva la 200-300 de lei - tona - sau ceva de genul acesta. Deci nu merită să mai creştem animale în ţara asta. Aceasta e o problemă majoră. Carnea de oaie costă.... e plătită acum, vie, 2 lei . (Vociferări.) Domnul meu, dumneavoastră nu ştiţi cât de mult munceşte un om să crească un miel. Nu mai faceţi gălăgie aşa, de pomană, aici. Vă spun eu, că eu sunt un fiu de agricultor şi ştiu cât de mult munceşte tatăl meu şi cât de mult muncesc agricultorii. Nu vă mai bateţi joc de români!

Florin Iordache Da. Domnul Stanciu-Viziteu.

Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Mă bucur că domnul Simionca a adus acest subiect. Şi se întâmplă că am mai multă experienţă, cred, decât oricine de aici, ţinând cont că am deschis prima fabrică de izolaţii termice din lână de oaie din România. Şi problema fermierilor români, şi în special a crescătorilor de oi, nu este pentru că statul nu a investit până acum, este deoarece calitatea lânii din România este foarte scăzută şi greu de folosit în industria textilă. (Vociferări.) Şi există alte state care au aceste industrii mult mai bine dezvoltate ca noi, în care nu există aceleaşi restricţii de mediu. Pentru că procesul de spălare a lânii implică fabrici care au foarte mari părţi de epurare şi respectând aceste lucruri. Din punctul meu de vedere, această iniţiativă de a aloca bani din bugetul statului pentru aceste centre de colectare este un lucru, din punct de vedere economic, greşit, pentru că finanţează o industrie care nu poate avea succes în România, în condiţiile lânii pe care o avem şi a condiţiilor de mediu pe care le impunem. Toate aceste milioane de euro, care sunt alocate prin această lege, ar putea merge spre alte zone unde România poate excela şi poate fi competitivă la nivel european şi global. Din acest motiv, eu aş vota, personal, împotriva acestei legi. Şi vă recomand să vă gândiţi atunci când alocaţi discreţionar bani în sectoare economice nefiabile, într-un scop populist.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 13 amendamente admise, 7 respinse. Dacă la titlul legii? Intervenţii? Nu. Dacă la art. 1 sunt intervenţii? Nu. La articolul 2? 3? 4? 5? 6? 7? 8? 9? Mulţumesc. Rămâne la votul final.