19 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.11/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore (PL-x 508/2017). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 20. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore - este vorba despre PL-x 508/2017; caracter ordinar; 8 amendamente admise. Vă rog, domnule secretar de stat. Vă rog, iniţiatorul.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Da. Numai puţin. Întâi, raportul comisiei. Raport comun, Comisia pentru mediu şi Comisia pentru industrii. Vă rog, prezentaţi raportul. Cine? Păi, dumneavoastră, vă rog. Şi apoi...

Ilie Toma Mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Domnul Toma.

Ilie Toma Da. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic şi Comisia pentru industrii şi servicii au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură obişnuită, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, transmis cu adresa PL-x 508. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 27 noiembrie 2017. Consiliul Legislativ, cu avizul nr. 653 din 2017, avizează favorabil proiectul de ordonanţă, cu observaţii şi propuneri. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, în sensul luării unor măsuri referitoare la asigurarea finanţării Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră în anul 2017, la funcţionarea în cadrul acestei autorităţi a unui consiliu de administraţie, precum şi la salarizarea personalului. Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii au examinat proiectul de lege, în şedinţa din 13 februarie 2018. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2017, cu amendamentele admise. În raport de obiectul şi conţinutul reglementării, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. La dezbateri generale, doamna Prună, Grupul USR. Se pregăteşte domnul Bode, Grupul PNL. Vă rog, doamnă.

Cristina-Mădălina Prună Stimaţi colegi, Ceea ce ar fi trebuit să fie o lege care să vină să repare anumite inechităţi în ceea ce priveşte salarizarea personalului care lucrează în cadrul acestei autorităţi, s-a transformat, de fapt, într-o oportunitate, pentru Guvernul României, să facă numiri politice la conducerea acestei instituţii. După cum, dacă aveţi curiozitatea să citiţi textul acestei ordonanţe, veţi vedea că vor fi şi 2 vicepreşedinţi. De ce avem nevoie de 2 vicepreşedinţi? Am întrebat lucrul acesta în comisie; n-a ştiut nimeni să răspundă la această întrebare. Deci - încă o instituţie pe care doriţi să o controlaţi politic, în loc să încurajaţi specialiştii care vor supraveghea cu adevărat aceste operaţiuni offshore din Marea Neagră şi faptul că ele se vor desfăşura în siguranţă. Vă mulţumesc. USR nu va susţine acest proiect de lege. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Domnul Bode, Grupul PNL.

Lucian Nicolae Bode Da. Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Distinşi colegi, Vorbesc şi în calitate de iniţiator al Legii nr. 165/2016, prin care înfiinţam ACROPO - Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. Atunci am considerat noi - şi aşa ar trebui să fie - că această instituţie este una fundamentală în arhitectura statului român, din perspectiva derulării operaţiunilor de exploatare a resurselor naturale din Marea Neagră. Mai mult, România îndeplinea astfel şi o obligaţie de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene. Ce a făcut Guvernul, din 2017 până azi? Spre exemplu, aşa cum discutăm astăzi, un Proiect de Lege de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 11/2017 care modifică Legea nr. 165. Această ordonanţă nu îmbunătăţeşte Legea nr. 165/2017, în sensul operaţionalizării activităţii ACROPO, ci doar înfiinţează sinecuri de partid. Consiliul de administraţie - membrii Consiliului de administraţie sunt numiţi pentru un mandat de 5 ani şi sunt remuneraţi la un nivel ce stârneşte invidia chiar şi în rândul bugetarilor de lux. Apropo, nivelul mediu de salarizare a celor peste 20 de angajaţi ai ACROPO depăşeşte 33.000 de lei pe lună. Ce este şi mai interesant? Majoritatea acestor angajaţi îşi desfăşoară activitatea undeva în Bucureşti, nu în Constanţa, de exemplu, cum ar fi normal. Uite aşa, Guvernul a reuşit să facă din Bucureşti port la Marea Neagră. Uite aşa, Guvernul României plăteşte zeci de angajaţi, cu zeci de mii de lei, lunar, pentru a se uita la Marea Neagră de aici, din Bucureşti, fără să facă nimic pentru activitatea offshore. Să nu mai spun de faptul că managementul ACROPO a fost acaparat de reprezentanţii a două companii cu interese majore în zona de foraj petrolier. Soţul doamnei Clişeru ştie ce spun şi domnul Gheorghe, prezent aici, ştie la ce mă refer. V-aţi bătut joc şi de această instituţie a statului român. PNL va vota împotriva acestui proiect de lege. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Avem 8 amendamente admise. La titlul legii, intervenţii? Nu. Articolul unic, intervenţii? 3 marginal, la titlul ordonanţei? 4? 5? 6? 7? 8? Rămâne la votul final; caracter ordinar.