19 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.1 din Legea nr.443/2002 privind înfiinţarea Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti (PL-x 294/2018). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 19. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 1 din Legea nr. 443/2002 privind înfiinţarea Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti; PL-x 294/2018. Domnule profesor Andea, vă rog.

Florin Iordache Da. Comisia. Vă rog, doamnă, raportul comisiei, referitor la Universitatea "Spiru Haret".

Theodora Şotcan Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. În baza prevederilor art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu adresa PL-x 294 din 7 mai 2018, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a primit spre dezbatere în fond Proiectul de Lege pentru modificarea art. 1 din Legea nr. 443/2002 privind înfiinţarea Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 1 din Legea nr. 443/2002, în sensul schimbării sediului din clădirea Palatului Sportului şi Culturii, Parcul Tineretului, sector 4, în clădirea Fundaţiei "România de Mâine", str. Ion Ghica nr. 13, sector 3. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din data de 3 mai 2018. În urma dezbaterii, în şedinţa din 30 mai 2018, comisia a propus, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, adoptarea proiectului de lege în forma adoptată de Senat.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Da, doamna Iurişniţi. Vă rog, doamnă, la dezbateri generale.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Ţin să atrag atenţia că, dacă astăzi este nevoie de o lege pentru o schimbare de sediu, de la Palatul Sporturilor şi Culturii, în clădirea Fundaţiei "România de Mâine", putem să ne punem întrebarea, ce face Universitatea "Spiru Haret" pentru studenţii de mâine? Spiru Haret a fost un mare pedagog al României. Eu cred că această universitate ar trebui să ţină la renumele acestui mare pedagog. Dar noi ştim foarte bine că este printre ultimele universităţi la calitatea actului educaţional. Şi în general sistemul universitar are un nivel, o situare scăzută în grilele internaţionale. Pot să vă spun că din 1.000 de poziţii, la nivel internaţional, Universitatea Bucureşti se află între primele 700, între 700 şi 750; Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" şi Universitatea "Babeş-Bolyai" - între 800 şi 1.000, deci acolo se situează cele două universităţi tradiţionale. Care este problema? Este lipsa unei evaluări coerente, predictibile şi obiective. Avem nevoie de o depolitizare a ARACIS. Pentru că scăderea calităţii în sistemul educaţional preuniversitar şi subfinanţarea întregului sistem au dus la scăderea nivelului educaţional. Ce soluţii putem avea? Până nu vom interveni la nivelul resursei umane şi al infrastructurii, pentru modernizarea echipamentelor, care trebuie să fie aduse la nivelul european actual şi nu al celui din anii '50, nu vom putea avea un progres în învăţământ. Avem nevoie de o infrastructură modernă şi de bugete de formare continuă pentru profesori. Fără aceste lucruri, degeaba ne dorim un învăţământ performant, pentru că nu se întâmplă în realitate. Iar ARACIS ar trebui să-şi facă treaba. Aceasta este regula într-un învăţământ care se doreşte european şi performant. Mulţumesc.

Florin Iordache Dacă mai sunt...? A, domnul Szabó Ödön! Vă rog. Grupul UDMR.

Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, O să votăm această iniţiativă legislativă. Dar am venit să vă aduc aminte de o întâmplare, cu privire la o altă instituţie de învăţământ pe care am înfiinţat-o aici, în cadrul Parlamentului, cu un vot, şi a fost ulterior atacată la Curtea Constituţională şi declarată neconstituţională, spunând că se referă doar la o singură instituţie. Curtea Constituţională a spus că nu se poate da o lege pentru o instituţie. Şi, doi, există o prerogativă de partajare a prerogativelor la nivelul instituţiilor publice. Art. 32 din Constituţia României se referă la învăţământ. Nicăieri nu spune că, dacă Parlamentul doreşte să înfiinţeze o instituţie de învăţământ, fie ea preuniversitară sau universitară, nu o poate realiza. În acest context, o să votăm această lege. Şi sunt curios, cei care au atacat, la momentul respectiv, iniţiativa noastră de înfiinţare a unei şcoli, o vor ataca şi pe aceasta sau nu? Pentru că în Constituţie nu scrie nimic. Uitaţi-vă în art. 32! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Vă mulţumesc. Dacă mai sunt intervenţii? Nu mai sunt intervenţii. Rămâne la votul final, neavând amendamente admise sau respinse; are caracter ordinar. Următorul.