19 noiembrie 2018 – Informare privind încetarea activităţii doamnei deputat Alexandra-Corina Bogaciu şi a domnului deputat Constantin-Cătălin Zamfira în cadrul Grupului parlamentar al PSD şi activarea lor ca deputaţi neafiliaţi.

Florin Iordache Am primit două informări: din partea doamnei deputat Bogaciu Alexandra-Corina, care ne aduce la cunoştinţă că îşi încetează activitatea în cadrul Grupului PSD, cât şi domnul deputat Zamfira Constantin-Cătălin, care, de asemenea, îşi încetează activitatea în cadrul Grupului parlamentar al PSD, devenind deputaţi neafiliaţi. La ora 18,00 avem primirea răspunsurilor la întrebări şi interpelări adresate membrilor Guvernului. Domnul Roman şi apoi... Dacă pe procedură, vizavi de ordinea de zi, aveţi intervenţii? Domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Doamnelor şi domnilor colegi, În numele Grupului Partidului Naţional Liberal, vă solicit, domnule vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să daţi dovadă de onoare, după ce săptămâna trecută aţi pângărit acest templu al democraţiei, arătând sălii, colegilor parlamentari şi unei întregi ţări acele gesturi obscene, fără să vă cereţi scuze. Astăzi am înţeles că aţi recidivat din nou, la Biroul permanent, şi aţi simţit nevoia din nou să înţelegeţi că n-aţi înţeles nimic. Prin urmare, începând de astăzi, în fiecare zi, Partidul Naţional Liberal va cere de la tribună demisia dumneavoastră din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi, poate, dacă vă gândiţi la această instituţie, veţi înţelege că aţi greşit, că trebuie să vă cereţi scuze şi că trebuie să reparaţi acest gest. Dacă nu, veţi rămâne în istoria acestui Parlament, de mână cu un alt coleg, care a făcut un gest identic, nesancţionat la momentul respectiv. Veţi rămâne, domnule Iordache, din păcate, în istoria neagră a acestui Parlament. Aşteptăm scuze publice din partea dumneavoastră şi aşteptăm un gest de onoare din partea unui om care, cu siguranţă, poate să aibă onoare. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Mulţumesc. Stimaţi colegi, 1. Înţeleg să vă spun că regret un gest pe care l-am făcut săptămâna trecută, plecând de la tribună. (Aplauze.) Numai puţin! Şi regret, pentru că a fost un gest reflex pe care l-am avut, plecând de la tribună, fără să mă adresez niciunei părţi a sălii. Pur şi simplu, astăzi, în schimb, înţeleg că, în Biroul permanent, un coleg, în timp ce se desfăşura şedinţa de Birou permanent, a constatat că modul în care ţineam mâna era cumva ofensator. În niciun caz n-am urmărit... şi îmi pare rău că modul în care tratăm şi modul în care acum, spre exemplu, modul în care eu întind mâna, credeţi că am... În sfârşit! Vreau să închid acest subiect. Mi s-a părut... Deci, dacă dumneavoastră consideraţi că săptămâna trecută - repet - modul în care eu m-am adresat la plecare, de aici, modul în care am considerat..., înţeleg să regret faptul că un gest pe care l-am avut, plecând de aici, a suscitat atâta dezbatere. Iar astăzi, repet, în cadrul Biroului permanent, în niciun caz nu am avut niciun fel de gesturi care să aducă atingere colegilor mei, pentru că, repet, dacă am ceva de spus, vă spun, şi am o întreagă dezbatere. Vă mulţumesc. La revedere! (Revine le prezidiu.) (Aplauze.) Mulţumesc, domnule Roman. Orice solicitare, repet, dacă aveţi ceva, o discutăm în Biroul permanent. Şi putem trece mai departe. Domnul Korodi. Dacă la program şi la ordinea de zi a plenului...