7 noiembrie 2018 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2018 pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă (PL-x 516/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Punctul 21. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2018 pentru asigurarea continuităţii şi decontării asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă - PL-x 516/2018; este, de asemenea, în procedură de urgenţă; avem un raport fără amendamente. Din partea Guvernului României? Vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul preşedinte Florin Buicu, prezentarea raportului.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc. Am avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Proiectul, după cum a fost prezentat, are ca obiect de reglementare suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziţia Guvernului, cu suma de 25.095 mii lei, în vederea asigurării continuităţii în finanţarea serviciilor medicale din asistenţa medicală primară realizate prin centrele de permanenţă. Raportul comisiei a fost adoptat cu unanimitate de voturi. În urma finalizării dezbaterilor, membrii Comisiei pentru sănătate au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale, doamna Antoneta Ioniţă.

Antoneta Ioniţă Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Acest proiect de lege asigură finanţarea serviciilor medicale din asistenţa medicală primară, servicii medicale realizate prin cele 352 de centre de permanenţă care sunt aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. Cu toţii ştim că aceste centre de permanenţă îşi desfăşoară activitatea în zone izolate, uneori greu accesibile, ori în localităţi din mediul urban sau rural, şi funcţionează în afara programului de activitate al cabinetelor de medicină de familie, ceea ce constituie o alternativă a prezentării directe în secţiile de primiri urgenţe. Acest fapt duce la evitarea aglomeraţiei în aceste secţii de primiri urgenţe şi uneori duce la scăderea timpilor de aşteptare pentru pacienţi. Este necesară şi bine-venită această modificare legislativă, întrucât prin aceasta se reglementează modalitatea de acordare şi decontare a serviciilor medicale realizate prin aceste centre medicale de permanenţă, după majorarea tarifelor, majorare care a avut loc ulterior definitivării bugetului de stat pe anul 2018. Având în vedere cele menţionate mai sus, Partidul Naţional Liberal va susţine această iniţiativă legislativă. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Nefiind amendamente, proiectul merge la votul final.