Carmen-Ileana Mihălcescu În continuare. 10. Proiectul de Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului - PL-x 485/2018; are caracter organic; ne aflăm în procedură de urgenţă; cu 63 de amendamente admise şi un amendament respins. Din partea Guvernului? Vă rog.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea Comisiei pentru mediu, pentru prezentarea raportului? Domnul preşedinte Cupă.
Ion Cupă Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, transmis cu adresa PL-x 485 din 26 decembrie 2018. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014, de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 445 din 2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 24 septembrie 2018. Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a examinat proiectul de lege în şedinţele din 9 şi 23 octombrie 2018. Din totalul de 17 membri ai Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic au fost prezenţi la dezbatere 12 deputaţi. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu amendamente admise, redate în Anexa nr. 1, şi un amendament respins, redat în Anexa nr. 2, care fac parte integrantă din prezentul raport. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Intervenţii la dezbateri generale? Domnul Zainea Cornel.
Cornel Zainea Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Această directivă europeană a fost emisă de Uniunea Europeană în 2014. Din păcate, am avut nevoie de 4 ani de zile pentru a o transpune şi în legislaţia noastră. Din acest motiv, România a fost în risc de infringement. Am fost avertizaţi de nenumărate ori că această directivă trebuie transpusă. De ce este foarte importantă această directivă? Deoarece ea măsoară impactul asupra mediului, al proiectelor de dezvoltare. În societatea românească această temă este foarte importantă. Şi aici putem să ne amintim de protestele de la Roşia Montană, când foarte mulţi oameni au militat pentru un mediu curat, mai presus de dezvoltarea şi exploatarea resurselor. Şi chiar zilele acestea a fost dată o hotărâre de Guvern prin care s-a decis scoaterea definitivă din fondul forestier a 56 de hectare de pădure pentru o nouă exploatare auriferă în zona Certej. Se pare că nu învăţăm nimic din greşelile trecutului. Deja se împlinesc 47 de ani de la dezastrul ecologic de la Certej, unde 89 de oameni au murit. Ne amintim că acest dezastru a fost ascuns de către regimul comunist. Este foarte important să ne gândim foarte bine înainte de a porni asemenea proiecte şi să facem un studiu de impact foarte bun, pentru a nu repeta greşelile trecutului. Ştim foarte bine că o naţie care nu are grijă la greşelile trecutului va fi condamnată să le repete. USR va vota pentru această transpunere de directivă. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Doamna Tudoriţa Lungu.
Tudoriţa Lungu Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Prin transpunerea Directivei 2014/52 a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014, care modifică Directiva 2011/92, se are în vedere instituirea unor obligaţii minime în cadrul evaluării impactului proiectelor asupra mediului. Prezentul act normativ vine ca urmare a aprecierii, la nivelul Uniunii Europene, că sunt necesare adăugiri în ceea ce priveşte utilizarea eficientă şi durabilă a resurselor, a impactului proiectelor asupra mediului, dar şi preîntâmpinarea deteriorării calităţii mediului şi a biodiversităţii. Aşadar, noua directivă stipulează ca procedurile de încadrare şi evaluare a impactului asupra mediului să ţină seama de impactul asupra întregului proiect. Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Laurenţiu Nistor.
Laurenţiu Nistor Domnilor colegi, Nu-mi doream să iau cuvântul, dar am auzit un reprezentant de frunte al USR, care vine şi acum, în ultimul moment, să mintă şi Parlamentul, să mintă şi ţara. Un reprezentant de frunte al USR, al lui Soros, nu ştiu al cui, în judeţul Hunedoara, vine şi dezinformează populaţia din judeţ, şi spune că Deva Gold va scoate din circuitul silvic suprafaţa de 168 de hectare de teren împădurit. O minciună sfruntată. Deva Gold are depusă documentaţia la Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru suprafaţa de 56,157 ha, cu compensare, dragi colegi, împădurită, de 168,624 ha teren agricol - proiect pentru exploatarea minereurilor. Mai vorbeşte dumnealui de accidentul de la Certej. Stimate coleg, atunci erai cred că în culmea amintirii. Noi am trăit acele zile, şi nu din cauza despăduririi s-a întâmplat accidentul de la Certej, în 1972. De asemenea, Deva Gold a plătit suma de 6.492.378 de lei pentru scoaterea definitivă a acestui teren şi urmează să mai plătească statului român 8.332.301 lei. De menţionat este că împădurirea celor 168 de hectare se face în două etape, rapid, iar defrişarea se face în 5-6 etape, nu mai mult de 8-9 ha/etapă. Deci, iată realităţile care sunt. Şi venim şi aici, în Parlamentul României, să minţim, cu adevărat. Spun că tot ce vorbesc ei e adevărat, tot ce vrea statul român nu e adevărat. Dar gândiţi-vă, dragi colegi, că această investiţie, care se face la Certej, asigură, în judeţul Hunedoara, 800 de locuri de muncă. Un judeţ care a fost calamitat de la Nord la Sud, de la Sud la Vest, de cum vreţi s-o luaţi dumneavoastră. Stăm cel mai rău cu locurile de muncă, şi în momentul în care vin investitori, dumneavoastră, prin ONG-uri şi prin Soros trebuie să le daţi în cap. Mulţumesc. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. (Domnul deputat Corneliu Zainea solicită să ia cuvântul.) Fiind procedură de urgenţă, câte un singur reprezentant de grup, pe de o parte, iar, pe de altă parte, nu a prezentat niciun nume colegul nostru. Nu v-a pronunţat numele. (Vociferări.) Dar nu strigaţi din sală. Poftiţi. Dar nu mai strigaţi din sală, vă rog frumos, fiţi civilizaţi!
Cornel Zainea Mulţumesc frumos. Nu ştiu cine dezinformează aici. Eu nu am spus 168, am spus 56 de hectare. Deci, dacă vreţi, vă arăt chiar ce mi-am notat. Nu mai minţiţi! Legat de faptul că nu eram în viaţă în acel an, mă gândesc că nu vreţi să... Acum îmi aruncaţi vina că sunt prea tânăr, domnule deputat. Într-adevăr, nu trăiam pe atunci, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să învăţăm nimic din acel dezastru. Dumneavoastră spuneţi că noi suntem cumpăraţi de Soros. Aşa pot să fac şi eu o comparaţie şi să spun că dumneavoastră sunteţi finanţat de cei care au interes să extragă aur de acolo? Nu cred că ar fi corect să spun aşa ceva, nu? Deci, vă rog frumos să fiţi mai atent când faceţi astfel de...
Cornel Zainea ... declaraţii.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Avem 63 de amendamente admise. Dacă de la marginal 1 la marginal 10 sunt obiecţii? Dacă nu, adoptate. Dacă de la marginal 11 la marginal 20 sunt obiecţii? Nu. Adoptate. De la marginal 21 la marginal 30. Obiecţii? Nu. Adoptate. De la marginal 31 la marginal 40. Obiecţii? Nu. Adoptate. De la marginal 41 la marginal 50. Obiecţii? Nu. Adoptate. De la marginal 51 la marginal 63. Dacă sunt obiecţii? Nu. Adoptate. Proiectul merge la votul final.